x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cineaşti români la Festivalul din La Rochelle

Cineaşti români la Festivalul din La Rochelle

de Maria Sârbu    |    23 Iun 2008   •   00:00

Un grup de cineaşti români, membri ai Asociaţiei profesioniştilor de film documentar din România DocuMentor participă, în perioada 24-27 iunie, la Tîrgul de film documentar ”Sunny Side of the Doc” organizat în La Rochelle (Franţa). Este pentru prima dată cînd o delegaţie din România participă la această prestigioasă întrunire anuală a producătorilor, realizatorilor, distribuitorilor şi programatorilor de film documentar din lume.   Un grup de cineaşti români, membri ai Asociaţiei profesioniştilor de film documentar din România DocuMentor participă, în perioada 24-27 iunie, la Tîrgul de film documentar ”Sunny Side of the Doc” organizat în La Rochelle (Franţa). Este pentru prima dată cînd o delegaţie din România participă la această prestigioasă întrunire anuală a producătorilor, realizatorilor, distribuitorilor şi programatorilor de film documentar din lume.    

Delegaţia românească este alcătuită din 17 persoane: regizori şi producători, precum şi reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române.

Potrivit asociaţiei DocuMentor, România va avea un stand propriu la ”Sunny Side of the Doc”, iar producătorii români îşi vor putea prezenta portofoliul de proiecte unor co-producători sau televiziuni din străinatate în vederea unor eventuale parteneriate.

Sub umbrela ”DocuMentor” au fost înscrise 20 de proiecte şi filme documentare ale unor autori precum Florin Iepan, Andrei Ujica, Thomas Ciulei, Hanno Hoefer sau Alexandru Solomon.

Proiectul ”DocuMentor” a fost conceput ca o acţiune de promovare a documentarului românesc în context internaţional şi de inserare a profesioniştilor români în reţeaua internaţională.

Prezenţa românescă la ”Sunny Side 2008” presupune şi organizarea unei mese rotunde cu participare internaţională pe tema locului şi rolului documentarului românesc în peisajul internaţional de gen precum şi proiecţii ale filmelor ”Podul de flori” de Thomas Ciulei, ”Bela Lugosi. Vampirul căzut” de Florin Iepan, ”Război pe calea undelor” de Alexandru Solomon.

Cu ocazia participării la ”Sunny Side”, DocuMentor a editat o broşură şi va produce un DVD de prezentare a celor mai semnificative documentare româneşti recente şi a proiectelor în lucru aflate în căutarea unor parteneri străini.

Acţiunea DocuMentor a fost sprijinită financiar de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir şi de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Participarea la ”Sunny Side of the Doc 2008” este a doua acţiune  de anvergură internaţională a Asociaţiei DocuMentor, prima fiind atelierul internaţional ”GO EAST – On the Crossroads of International Coproductions”, desfăşurat la Timişoara în septembrie 2007 în colaborare cu organizaţia Discovery Campus. ”GO EAST” a atras la Timişoara aproximativ 200 de experţi, regizori, producători şi distribuitori de film documentar din toată lumea, afiliaţi unor reţele care distribuie tronsoane celebre de film documentar, precum Discovery Channel, National Geographic, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF, ARD, PBS, HBO, History Channel.

DocuMentor a fost fondat în 2007 de un numar de profesionişti de film documentar din România, printre care Florin Iepan, Adina Bradeanu, Alexandru Solomon sau Călin Meda. Asociaţia îşi propune să promoveze filmul documentar românesc pe plan naţional şi internaţional prin sprijinirea producţiilor româneşti independente şi a coproducţiilor internaţionale cu participare românească şi prin crearea unei platforme naţionale care să impună filmul documentar ca gen esenţial pentru ecologia spaţiului public românesc.

×
Subiecte în articol: arte documentar documentor sunny side