x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Clădirile de patrimoniu şi peisajul cultural, în atenţia arhitecţilor

Clădirile de patrimoniu şi peisajul cultural, în atenţia arhitecţilor

de Maria Sârbu    |    25 Noi 2013   •   18:30
Clădirile de patrimoniu şi peisajul cultural, în atenţia arhitecţilor

O dezbatere interesantă şi totodată necesară, pe teme de patrimoniu, va avea loc marţi, la Casa Monteoru (Calea Victoriei 115, Bucureşti). Tema nu a fost aleasă întâmplător, ci gândită a fi discutată pe larg în cadrul expoziţiei “Biserica de lemn din Urşi reaşezată în comunitate”, deschisă în această perioadă la Casa Monteoru. Dezbaterea, programată la ora 18:00, a fost intitulată “Clădiri de patrimoniu şi peisaj cultural în mediul rural. Biserici de lemn şi conace”.
Cu o oră înainte însă, va începe atelierul demonstrativ de intervenţii pentru conservarea bârnelor provenite din bolta Bisericii de la Urşi, judeţul Vâlcea, condus de studenţii Departamentului de Conservare şi Restaurare al Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti.
Organizatorii evenimentului, Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România, spun că se va vorbi despre programul privind cele 60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, program inclus pe lista de supraveghere şi promovare a organizaţiei World Monuments Fund (World Monuments Watch 2014): ce înseamnă şi de ce ne supraveghează; ce implicaţii aduce. Vor fi puse în discuţie şi unele proiecte de salvare a unor bisericuţe de lemn incluse în program, printre care cele din Copăceni, Mlăceni ­ Ţara Loviştei, Boz, Târnăviţa, Hârţăgani şi, bineînţeles, biserica din Urşi. Se va da atenţie şi proiectului Proşura, dar şi proiectului referitor la conacul Neamţu din satul Olari, proiectat de arh. Ion Mincu.

×