Ministerul Culturii cere Guvernului, printr-un proiect de Hotărâre, să accepte o donaţie de artă a artistei Margareta Sterian, care cuprinde lucrări de artă ale pictoriţei, dar şi opere semnate de Victor Brauner, pentru a le expune la Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul de Artă Timişoara.
Potrivit proiectului de Hotărâre a Guvernului, Ministerul Culturii solicită autorizarea din partea Executivului de acceptare a unei donaţii, formulată de Mircea Barzuca, în favoarea statului român, constând în bunuri culturale mobile, respectiv lucrări de artă - creaţia artistei Margareta Sterian -, precum şi obiecte de artă orientală, piese de mobilier, lucrări de pictură şi sculptură străină, lucrări de artă românească din colecţia Margaretei Sterian. Din colecţie fac parte şi lucrări semnate de artişti importanţi, precum pictorii Victor Brauner şi Marcel Iancu.
Solicitarea vine după ce Mircea Barzuca, legatar al moştenirii artistice a cunoscutei pictoriţe afirmate în perioada interbelică, s-a adresat Ministerului Culturii pentru a dona colecţia Margaretei Sterian, conform dorinţei artistei, decedată pe 9 septembrie 1992.
Bunurile donate vor deveni proprietate publică a statului, urmând să fie date în administrare Muzeului Naţional de Artă al României şi Muzeului de Artă Timişoara, potrivit dorinţei donatorului.
În schimb, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va achita lunar donatorului o rentă viageră reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1.000 de euro, conform sarcinii stipulate de donator în oferta de donaţie cu sarcini. "Deoarece acestă donaţie este vastă, cerinţa domnului Mircea Barzuca de a o împărţi între două muzee, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul de Artă Timişoara (împărţirea este la latitudinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional), este pertinentă şi dovedeşte cunoaşterea condiţiilor de depozitare şi păstrare din aceste instituţii şi grija pentru obiectele din colecţie. De altfel, dl. Barzuca şi-a dat acordul cu privire la spaţiile propuse de cele două muzee pentru a găzdui Colecţia Margareta Sterian", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, citată de către Mediafax.
Solicitarea de acceptare a donaţiei, adresată Guvernului de Ministerul Culturii, este motivată prin faptul că, în ultimii ani, "datorită retrocedărilor de bunuri culturale mobile, dar şi insuficienţei fondurilor pentru noi achiziţii, colecţiile instituţiilor muzeale de pe tot teritoriul ţării, dar în mod special cele ale Muzeului Naţional de Artă al României, au început să se micşoreze". "Colecţia Margareta Sterian este o donaţie care, prin valoarea artistică intrinsecă a lucrărilor sale, dar şi prin caracterul eterogen (lucrări de grafică, pictură, ceramică şi tapiserie, realizate de Margareta Sterian, lucrări de artă românească, piese de mobilier) poate exista de sine stătător, iar prezenţa în componenţa sa a unor picturi europene şi a obiectelor de artă orientală îi deschide o sferă largă de interes către universalitate. Trebuie evidenţiată valoarea artistică deosebită a lucrărilor semnate Victor Brauner şi Marcel Iancu, pe care le conţine colecţia, autori care sunt foarte bine cotaţi pe plan internaţional la ora actuală", se mai spune în nota de fundamentare a proiectului semnat de Theodor Paleologu, ministrul Culturii.
Ministerul Culturii va deţine calitatea de administrator al bunurilor mobile donate şi va răspunde pentru buna lor administrare, cu diligenţa unui bun proprietar.
Pictoriţa Margareta Sterian s-a născut în 16 martie 1897, la Buzău. În perioada 1926 - 1929 a studiat la Paris pictura şi istoria artelor, la Academia Ronson, cu profesorii Bissiere şi Armedee de La Patellière. În acelaşi timp, a frecventat la L'École du Louvre, cursurile lui Louis Hautecoeur şi Paul Vitry. Revenită în ţară, a debutat cu prima sa expoziţie personală, organizată în perioada decembrie 1929 - ianuarie 1930, la Bucureşti. A participat la saloanele oficiale, la expoziţiile organizate de grupările "Sindicatul artelor frumoase", "Arta nouă", "Grupul nostru", "Criterion", "Contimporanul".
A participat la anuale de stat, saloane de desen şi gravură, artă decorativă, expoziţii de artă românească, organizate în 1935 la Roma, 1947 - Budapesta, 1966 - Geneva, 1968 - Paris şi 1969 - Lüdenscheid şi la expoziţii internaţionale în 1934, la Varşovia, 1937 - Paris, 1966 - München, 1967 - Istambul, 1968 - Düsseldorf şi 1971 - Budapesta. A făcut pictură de şevalet, grafică, ilustraţie de carte, scenografie, decoraţiuni interioare în frescă (realizate în colaborare cu Marcel Iancu, în clădiri construite de acesta în Bucureşti).
În paralel cu expoziţii de pictură şi grafică în ţară şi străinătate, răsplătite cu cronici ce subliniază noutatea, modernitatea şi originalitatea lucrărilor artistei, i-au apărut o serie de traduceri din literatura engleză şi americană. De asemenea, Margareta Sterian a publicat volume de poezie şi proză: "Poezii" (1945), "Poeme" (1969), "Evocări de călătorie" (1971), "Castel de apă" (1972), "Din petece colorate" (1977).
A obţinut mai multe premii şi distincţii, printre care Premiul Ministerului Artelor pentru pictură (1930) şi Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1985).
Margareta Sterian a încetat din viaţă pe 9 septembrie 1992, dar opera sa face încă obiectul unor ample expoziţii. În anul 1992, în semn de preţuire a creativităţii şi talentului inovator al artistei şi ca omagiu adus colaborării sale cu Muzeul Naţional de Artă al României, acesta a instituit premiile "Margareta Sterian" pentru cea mai bună expoziţie de patrimoniu şi cea mai bună expoziţie de artă contemporană.
Margareta Sterian şi-a lăsat colecţia, spre păstrare, prietenului său, artistul Mircea Barzuca, cu sarcina de a o dona statului român.
Citește pe Antena3.ro