x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Comunismul, bine pazit / Certificat de "moralitate" comunista

Comunismul, bine pazit / Certificat de "moralitate" comunista

de Miruna Mihalcea    |    10 Iul 2006   •   00:00

"Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist". La a doua editie, Lavinia Betea dezvaluie secrete bine pazite de arhivele partidului sub paravanul multelor institute de studiere a comunismului...

Jurnalul National: In prefata celei de-a doua editii a lucrarii "Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist" sunt prezentate greutatile, simptomatice deja, ale procesului de "gestatie" a unei astfel de opere istorice. De ce e si astazi informatia istorica asa o fortareata?

Lavinia Betea: Nu i-as zice fortareata. La acest "dosar Patrascanu" alcatuit din 204 volume, totalizand circa 70-80.000 de pagini, am avut acces. Eu si oricare cercetator ar fi dorit. Cu zece ani in urma, unul dintre oamenii personalului din Arhiva SRI mi-a spus ca n-a fost nici un cercetator care sa fi trecut pe-acolo fara sa nu vrea sa-l consulte. Desi, dat fiind ca numai tarile cu economii dezvoltate isi permit fonduri adecvate pentru cercetare, poti fi lesne socotit "usor deplasat", cheltuind ani de munca - si banii tai! - pentru o tema din care "scoti o carte" ale carei drepturi de autor nu-ti ajung pentru traiul de-o saptamana. In ceea ce priveste informatia istorica, aveti dreptate, nu la toate dosarele se ajunge atat de usor ca la Vasile Luca sau la Patrascanu care nu au urmasi in "lumea buna" de azi. Daca as vrea sa ajung la dosarul Leonte Rautu (ca sa va dau tot un exemplu din acea vreme), a carui fiica, Anca Oroveanu, trece drept unul dintre stalpii "societatii civile" de azi, n-as avea cum... Am cerut, bunaoara, de la CNSAS acces la dosarul fostului lider comunist Alexandru Barladeanu. Cum fusese presedinte al Senatului Romaniei dupa 1990, a devenit "necunoscut in Arhivele Securitatii"...

Manipulare


Vreti sa spuneti ca Patrascanu "nu e de actualitate politica" si de aceea i s-a putut cerceta istoria...
Ca personaj politic. Cazul sau este insa exemplar pentru tema de mare actualitate a "certificatelor" de moralitate sau imoralitate date pe baza unor documente produse de slujbasii Securitatii. Documentele acestei anchete, care a durat sase ani si in care au fost implicati peste o suta de anchetati si cateva zeci de anchetatori, ar trebui sa ne dea de gandit cand vorbim despre Securitate in termeni etici. Nefericitii Patrascanu si Koffler au fost executati, alti 26 de oameni au fost condamnati la munca silnica pe viata sau ani multi de inchisoare pe baza unor falsuri desavarsite. "Cazul Patrascanu" este o manipulare de la inceput pana la sfarsit, scopul de baza al existentei Securitatii. Despre arhivele Securitatii vorbesc insa multi dintre aceia care n-au vazut o arhiva...

Ce aduce nou cea de-a II-a editie a cartii?
Noutati provenite din "arhivele partidului", mai importante decat cele ale Securitatii, aceasta din urma fiind, de fapt, o institutie coordonata politic. Din pacate, ritmul intrarii acestor arhive in circuitul stiintific este foarte greoi. In locul acestor energii consumate de cativa ani incoace cu "politia politica" si al celor mai mult de zece "institute stiintifice de studiere a comunismului", solutia normala ar fi fost adoptarea unei noi legi a arhivelor care sa permita accesul integral la documentele trecutului regim.

Ce simte Lavinia Betea cand autoarea foloseste logica istoricului, interpreteaza psihosociologic datele si, nu in ultimul rand, se supune intuitiei ziaristului?
In privinta cercetarii, interdisciplinaritatea este, as zice, obligatorie. Intuitia si creativitatea gazetarului sunt foarte bune pentru formularea ipotezelor de lucru, stilul jurnalistic aduce, de asemenea, mai multi cititori. Metodologia este cea din psihosociologie, iar continuturile din istorie... As spune ca sunt foarte favorizata de posesia acestui "utilaj complex".

Pasi in cercetare


In fine, istoricul cerceteaza constant. Crede mai mult cu fiecare arhiva deschisa? Nu crede nicicand? Crede vreodata?
Crede... in utilitatea muncii sale. Istoria e undeva deasupra "hotarelor" stiintelor, deci temele ei raman continuu deschise. Desi credinta si stiinta rimeaza, credinta e ceva care te obliga la anihilarea spiritului critic si indoielii indispensabile demersului stiintific.

UN INTELECTUAL ORGOLIOS
Nascut in 1900 intr-o familie de intelectuali, Lucretiu Patrascanu devine de foarte tanar comunist si de foarte tanar isi atrage din partea propriilor tovarasi, in majoritate de origine umila, antipatia si ura. Pe de-o parte prin anvergura lui intelectuala, pe de alta prin firea orgolioasa si independenta. Arestat, dupa un model tipic lagarului socialist, de propriii tovarasi in 1948, este supus din dispozitia lui Dej unei anchete de o duritate extrema, care dureaza sase ani, la capatul careia este condamnat la moarte si executat, la un an dupa moartea lui Stalin.
Volumul a aparut la Editura Curtea Veche

×
Subiecte în articol: arte pătrăşcanu