x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Concert - Gotic, simfonic, heavy... mortal

Concert - Gotic, simfonic, heavy... mortal

12 Mai 2005   •   00:00

La doar jumatate de an dupa concertul de referinta al trupei finlandeze NIGHTWISH la Bucuresti, trupa THERION, aflata in plina glorie muzicala, va canta pe taramul mioritic.

  • de DANA PURGARU
  • CULTURE CLUB
  • PLACERE SI MISTER. Ascultand ultimul dublu album al trupei THERION simti fiori pe sira spinarii...
    Daca va regasiti in versurile "iluminarea nu se atinge prin vizualizarea luminii, ci prin explorarea intunericului" (C.G. Jung), inseamna ca veti intelege cu adevarat muzica si mesajul grupului THERION.

    La doar jumatate de an dupa concertul de referinta al trupei finlandeze NIGHTWISH la Bucuresti, o alta trupa de gothic simfonic, aflata in plina glorie muzicala, va sustine un concert in Romania: formatia suedeza THERION.

    FENOMEN. Cand au inceput, in 1988, membrii THERION faceau parte din scena metalica death din ce in ce mai infloritoare, insa abordarea muzicala unica i-a propulsat pe alt taram. Trupa a explorat regatul misticismului intunecat si magic, lucru care s-a oglindit in versurile lor pline de intelesuri ascunse, de istorie, profetii si alte subiecte mai putin obisnuite. Incorporand muzica simfonica, corurile, soprane celebre si muzicieni de marca, THERION a produs un sunet maiestuos care isi vrajeste si extaziaza ascultatorii intr-o maniera de care numai compozitorul Christofer Johnsson, "Stravinski al muzicii metal", este capabil. Reperele sale muzicale pornesc de la "gigantii" Pink Floyd, Uli Jon Roth si Celtic Frost si ajung la "monstrul sacru" Richard Wagner.

    METAL SIMFONIC. . O data cu lansarea in 1996 a albumului "Theli", THERION a marcat inceputul unei noi ere in muzica, cunoscuta sub denumirea gotic/metal simfonic. Cu fiecare nou album, trupa suedeza a continuat sa aprofundeze fuziunea dintre clasic si modern, iar produsele lor au fost lansate in cadrul unor turnee mondiale de promovare, care s-au bucurat de o primire deosebita in fata unui public international si a criticii de specialitate.

    LOVITURA DE GRATIE. Cele 11 albume THERION au intrecut, in felul lor unic, toate asteptarile, insa ultimul dublu disc, "Lemuria" si "Sirius B", editat in 2004, i-a vrajit chiar si pe cei mai putin acomodati cu astfel de sunete. Un arsenal bine pus la punct de instrumente moderne, o orchestra simfonica uriasa (orchestra din Praga), grand piano, harpa, solisti de opera si un cor clasic - in total 170 de persoane au contribuit la realizarea acestui album grandios.

    4 IUNIE, BUCURESTI
    Alaturi de Christofer Johnsson (chitara, claviaturi, voce), din THERION mai fac parte: Kristian Niemann (chitara), Johan Niemann (bass), ambii cu studii la Conservatorul de Muzica din Stockholm, Petter Karlsson (baterie) si Mats Leven (vocal) - fost membru al trupei lui Yngwie Malmsteen, soprana Karen Fjorensson, secondata cu brio in reprezentatiile live de alte doua soprane si de doi tenori. Trupa concerteaza pe 4 iunie, la Sala Palatului din Capitala. Pretul biletelor variaza intre 600.000 si 2.000.000 de lei.
    ×
    Subiecte în articol: culture club therion