x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Conferința „Spatele omului” la Muzeul Național de Artă al României

Conferința „Spatele omului” la Muzeul Național de Artă al României

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Iun 2021   •   11:29
Conferința „Spatele omului” la Muzeul Național de Artă al României

La începutul lunii iulie, Muzeul Național de Artă al României vă invită la două mari evenimente:

Este vorba despre conferința „Spatele omului”, susținută de criticul de teatru George Banu, pe 1 iulie, în cadrul programului „Întâlnire la muzeu” - și evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, celebrată la MNAR sâmbătă seara, pe 3 iulie.

 

 

În cadrul proiectului „Întâlnire la muzeu” vă invităm joi 1 iulie 2021, ora 18 la conferința cu titlul „Spatele omului” susținută de criticul de teatru George Banu.

 

Un vast material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale dar și din colecția MNAR, va pune în evidenţă semnificaţiile reprezentărilor din artele plastice şi din teatru ale omului (sintagmă care implică deopotrivă bărbatul şi femeia) văzut din spate. „Omul întors cu spatele se impune ca postură corporală concretă, capabilă să conteste frontalitatea şi modul de adresare unanim adoptate, sfârşind prin a afirma astfel o relaţie cu lumea pe care ne invită să o examinăm. Dacă omul fără chip este omul fără nume, el nu este în schimb omul fără acţiune. Fiinţa lui se cristalizează în acţiune” afirmă George Banu în volumul cu titlu omonim Spatele omului apărut în limbile franceză și română. Acesta a întrunit aprecierea superlativă a presei internaţionale din care redăm câteva extrase:

 

„De la Diderot la Watteau, de la Strindberg la Munch, de la Chaplin la Beckett, George Banu, visător lucid, explorează „reversul” nostru, fiinţa noastră marginală şi transgresivă.”

Jean-Louis Perrier, Le Monde

„George Banu ne demonstrează, convingător şi documentat, că spatele unui om poate fi citit şi înţeles la fel ca un „poem încifrat”.”

 Jacques Henric, Art Press

 

„Spatele omului ne învaţă să visăm, să descoperim în detaliul unui gest făcut uneori pe furiş câteva dintre tainele lumii.”

 Armelle Héliot, Le Figaro

 

Conferința va fi urmată de un dialog pe cu directorul general al MNAR, Călin Stegerean și cu publicul prezent.

 

***

 

Membru de onoare al Academiei Române, George Banu este un cunoscut critic de teatru și profesor universitar român stabilit la Paris.

Absolvent al Institutului de artă teatrală și cinematografică din București, devine profesor de teatrologie la Sorbona - Paris, Franța, unde se stabilește din 1973. Între 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

 

„Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice.

 

 

 

Muzeul Național de Artă al României participă la Noaptea Europeană a Muzeelor

Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi deschise până la ora 00.00, sâmbătă, 3 iulie 2021.

 

 

Muzeul Național de Artă al României va participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, organizată anul acesta la nivel european în data de 3 iulie.

Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor putea fi vizitate gratuit sâmbătă, 3 iulie, începând cu ora 16.00 și până la ora 00.00.

Ajunși în Sala Tronului, vizitatorii vor putea vedea expus pentru prima dată, după 70 de ani, tronul regilor României. Piesa de mobilier este confecționată din lemn aurit și ornată cu pietre prețioase, pe spătar fiind reprezentat cifrul regelui Carol I, realizat în bronz poleit și aplicat pe o placă de onix algerian. Acest tron a fost folosit de către toți regii României și face parte din patrimoniul Muzeul Golești din judeșul Argeș, unde este de regulă expus în Salonul de Iarnă al conacului familiei Goleștilor.

Tot în Sala Tronului vizitatorii vor putea regăsi blazonul familiei de Hohenzollern şi stema monumentală situată în partea opusă a sălii. Plafonul este și acesta spectaculos, fiind decorat cu fresca Ceciliei Cuţescu-Storck - realizată la dorința a regelui Carol al II-lea  - ce are ca temă artele (pictura, sculptura, muzica, tragedia, comedia, poezia).

 

 

×