x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Continuă scandalul de la ICR

Continuă scandalul de la ICR

de Florin Mihai    |    24 Iul 2008   •   00:00

Recent, spaţiul cultural din România a fost zguduit de scandalul "turnătorilor de la Academia de Vară", cum l-au botezat ziarele.

Recent, spaţiul cultural din România a fost zguduit de scandalul "turnătorilor de la Academia de Vară", cum l-au botezat ziarele. "Bomba de presă" a fost detonată din Germania de către Herta Müller şi Richard Wagner, scriitori germani născuţi în România. Ei au contestat prezenţa lui Sorin Antohi şi Andrei Corbea-Hoisie, foşti colaboratori ai Securităţii, la Academia de Vară de la ICR "Titu Maiorescu" de la Berlin, în calitate de conferenţiari. Mai mult decît atît – Sorin Antohi a fost personajul principal într-un alt scandal al imposturii, datorat însuşirii titlului de profesor universitar, fără să-şi fi dat doctoratul!

În scrisoarea deschisă adresată lui Horia-Roman Patapievici, directorul ICR, scriitoarea Herta Müller ­ deţinătoare a numeroase premii şi nominalizată în cursa pentru cea mai prestigioasă distincţie literară, premiul Nobel ­, dădea exemplul Germaniei, în care foştii colaboratori cu serviciile secrete au fost scoşi din funcţii "în cadrul universităţilor, la ziare şi la instituţiile culturale". Referindu-se la această situaţie, Herta Müller se adresa astfel reprezentantului ICR: "Crede ICR-ul că trăieşte pe o altă planetă unde nu există conceptele de demnitate personală şi de integritate morală în ştiinţă?".

Se pare însă că demersul scriitorilor din Germania nu a găsit ecoul cuvenit la Bucureşti. Pe această temă ne-am adresat doamnei Herta Müller, care în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional face cu acest prilej un  portret dur elitei culturale oficiale din Romînia.

 

  • Stimată doamnă Herta Müller, urmare a poziţiei publice recent exprimate de dvs., vă rog  să răspundeţi unor întrebări pentru Jurnalul Naţional.

­ Eu am spus ce am avut de spus. Toate celelalte vă privesc pe voi cei care trăiţi în ţară. Eu nu sînt dascăl să spun ce-ar trebui. Aveţi nişte legi, aplicaţi-le! Şi dacă nu le aveţi, faceţi-le! Altceva, ce să vă spun...?!


  • ­ Aţi fost cumva şi pe la Şcoala de vară?

­ Nu ştiu ce s-a petrecut la şcoala de vară, nici nu m-a mai interesat. Să stau să fac scandal?! M-aş fi dus altfel ca ascultătoare, să ascult ceea ce se spune. Dacă temele sînt interesante de ce să nu mă duc? M-aş fi dus să-l ascult pe Johnny Răducanu.


  • ­ Care sînt reacţiile actuale în mediile culturale germane?

­ Au fost exprimate în ziare. Au apărut, le ştiti. Sînt reacţiile normale într-o ţară ca aceasta.


  • ­ Aţi fost contactată de jurnalişti din România?

­ Da. Din perspectiva mea, stînd aici la Berlin, eu am făcut ce am crezut de cuviinţă. Cum se rezolvă, cît se schimbă, dacă se schimbă... Este însă o situaţie "normală pentru Romînia" ­ de 20 de ani se menţine aşa. Dar sînteţi în Uniunea Europeană care este şi o comunitate de valori! Eu nu explic nimic, explicaţi-vă dvs. că staţi acolo în ţară. Le ştiţi pe toate mai bine decît mine. Peste tot securişti, aveţi aproape realităţi ruseşti! Aceeaşi problemă se pune ­ ce să facem? Nu ştiu. Faceţi ce credeţi de cuviinţă. Nu e vorba doar de imaginea României în străinătate. Este situaţia din ţara în care voi trăiţi, merg copiii voştri la şcoală, la universitate, mergeţi la hotel, la biroul de voiaj, la medic, la avocat, la notar... Există corupţie în economie, în toate domeniile, iat-o şi în cultură.


  • ­ Cum comentaţi articolul apărut ieri în Evenimentul Zilei prin care directorul ICR, Horia Roman Patapievici, îşi explică "polica managerială"?

­ Nu am ce să exprim despre Patapievici!  Eu i-am spus ce se petrece la Institutul din Berlin. În rest vă priveşte! Faceţi ce credeţi! În Germania nu s-a întîmplat aşa ceva. Foştii securişti, colaboratori cu serviciile secrete au fost scoşi din funcţii...


  • ­ Se pare că vi s-a făcut lehamite de scandalul iscat la ICR...

­ Mi s-a făcut lehamite de toate întrebările neajutorate şi naive care mi se pun. Şi aceste întrebări explică situaţia. Dar eu m-am pronunţat. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu suport, mă doare pur şi simplu. Eu iubesc ţara de unde-am venit. Aş fi fost şi acum acolo dacă nu ar fi fost dictatura atît de cruntă. Şi ce s-a realizat după? Nimic aproape! Pentru ce au fost împuşcaţi oamenii care au murit atunci? Ce fac intelectualii din Romînia? De la mine trebuie să aflaţi ce trebuie făcut? Întrebaţi-i pe ei! Cărtărescu, Nora Iuga, sînt zeci de persoane care au un nume în viaţa publică. Uitaţi, Caramitru – şi el a venit la Berlin şi recită poezie în cadrul Academiei de vară. Şi minunatul Johnny Răducanu a venit. Dar de ce vin cu astfel de persoane? De ce nu-i deranjează pe ei asta? Întrebaţi-i pe ei! Situaţia este că eu trebuie să mă explic, în timp ce ceilalţi pe care nu-i interesează n-au nici un fel de părere şi nu-i întreabă nimeni nimic. Pentru România este o normalitate situaţia în care se află. Nici nu-şi dă seama că nu este cum trebuie. Că romînul s-a obişnuit iarăşi să se ferească. Nu va dura mult şi iarăşi vor trăi cu frica-n sîn! Că ăştia se orientează. Nu stau unde sînt, merg mai departe.. .

×
Subiecte în articol: arte herta müller herta m