x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cortina sus!

Cortina sus!

de Claudia Daboveanu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Cortina sus!

Teatrul National Constanta are de putin timp o directoare celebra si iubita de toti actorii, care promite lucruri mari pentru actuala stagiune teatrala: Beatrice Rancea.

Numirea oficiala i-a venit chiar de ziua ei, pe 19 august. Frumos dar! Clar, nimic nu e-ntamplator, mai ales ca Beatrice si-a petrecut toate vacantele copilariei la Constanta. Asa ca a revenit aici cu drag.

PREDESTINARE. Cand era eleva la coregrafie, nu-si permitea relaxarea in vacante. Venea si repeta pe scena Operei din Constanta. E al doilea oras al ei, bunicii ei erau de acolo. Acum nu sta in casa bunicilor, doarme in teatru. Si-a facut chiar un rand de chei. Daca nu deschide teatrul, atunci sigur ea il inchide. Radea de doamna Dorina Lazar, cand ii povestea acelasi lucru despre ea, cand a preluat conducerea Teatrului Odeon. Si i-a mai zis ceva Dorina Lazar, de care tine seama: "Draga, vezi ce semnezi pe-acolo, ca mai faci si puscarie!". "Greutatea cea mai mare? Dedicandu-ma tot timpul numai partii artistice, de hartii, cuie si cifre nu m-am gandit niciodata ca am sa ma ocup. Acum trebuie, avand si functia de manager. Ca in orice teatru, la inceput de drum sunt multe probleme de rezolvat. Dar nu imposibil. Eu tot timpul spun ca totul se poate rezolva. Cele mai importante sunt totusi proiectele. Pe unele nu le-am oprit de la vechea conducere. «Interesul general» al Feliciei Dalu, un spectacol care a iesit in stagiunea trecuta si nu a avut inca premiera oficiala. In noiembrie va avea loc premiera spectacolului «Imblanzirea scorpiei», primul proiect al actualei directii. Regizor e Paul Bargetto, unul dintre studentii lui Andrei Serban, un important regizor de teatru, recent laureat al Premiilor Off-Off Broadway, cu spectacole realizate la New York. Andrei Serban si Saviana Stanescu l-au recomandat cu foarte multa caldura. Am vrut neaparat un regizor din afara, pentru ca toti regizorii romani importanti sunt prinsi in proiecte" spune Beatrice Rancea.

IN FORTA. La 30 octombrie vine de la teatrul "Katona Josef" o mare coregrafa, Yvette Bozsik, pentru un proiect. Si ea, si Paul au raspuns prompt invitatiei, amanandu-si alte proiecte, pentru ca motivatia Beatricei de a incepe stagiunea in forta a fost prea puternica. Sambata, 15 octombrie, la Opera din Constanta, are premiera cu "Don Giovanni", de Mozart, sub bagheta lui Razvan Cernat. Iar la teatrul pe care-l conduce, operatiunile de renovare a salii sunt in toi. Sala teatrului e un fost cinematograf, de 400 de locuri. Dupa renovare, va avea 300. Totul este verificat si reconstruit din temelii: stangi, retea electrica, acustica, pereti, tavan, pardoseala, fotolii. Visiniu cu gri inchis. Asta e prima dintre ambitiile Beatricei: sa inceapa stagiunea in "casa" noua. Nu uitati adresa teatrului: Bdul Ferdinand 11. Veti avea ce vedea pana la vara, cand stagiunea se va inchide. Dar si pentru vara, Beatrice are un proiect: Festivalul de Teatru Antic, la care si-au anuntat participarea Andrei Serban si Silviu Purcarete.

CHEMARE
"Revin la Constanta cu mare drag, e orasul copilariei mele si al bunicilor mei. Probabil ca ei si-au dorit mult sa fiu aici" - Beatrice Rancea, directoarea Teatrului National Constanta

PREMIERA
Paul Bargetto lucreaza la "Imblanzirea scorpiei" cu Doina Levintza (scenografie) si Constantin Ciubotariu (decor). Din distributie fac parte actori angajati in urma concursului organizat de noua conducere a teatrului. Sunt 13 noi angajati. Foarte talentati, tineri absolventi din Bucuresti si Iasi. Li s-a asigurat cazare la hotel, o perioada, apoi niste garsoniere in teatru. Cel mai cunoscut din distributie e Cristi Iacob. El e Petrucchio, in viziunea lui Bargetto, care initial l-a vrut pe Nicodim Ungureanu (momentan indisponibil) pentru acest rol. Premiera are loc la 1 noiembrie.
×
Subiecte în articol: arte