x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Cultură și societatea în vremea Monarhiei”. Simpozion internațional organizat de Muzeul Național de Artă al României sub Auspiciile Familiei Regale a României

„Cultură și societatea în vremea Monarhiei”. Simpozion internațional organizat de Muzeul Național de Artă al României sub Auspiciile Familiei Regale a României

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Oct 2022   •   14:30
„Cultură și societatea în vremea Monarhiei”.  Simpozion internațional  organizat de Muzeul Național de Artă al României sub Auspiciile Familiei Regale a României

Sub Auspiciile Familiei Regale a României, Muzeul Național de Artă al României organizează sâmbătă, 22 octombrie 2022, între orele 9:00 – 18:00, Simpozionul internațional „Cultură și societatea în vremea Monarhiei”, în contextul celebrării Centenarului Încoronării regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia în anul 1922.

Tematica sa generoasă urmărește să pună în lumină implicarea și aportul persoanelor regale în dezvoltarea culturii și societății românești. Contribuția regilor și reginelor României la cristalizarea tuturor etapelor de edificare a țării (1866-1947) a fost o componentă deosebit de importantă a sintezei culturale românești și a facilitat realizarea de facto a unității naționale.

Lucrările care vor fi prezentate în cadrul simpozionului se adresează specialiștilor din muzee, cercetătorilor, studenților, colecționarilor, creatorilor de conținut media și, în general, publicului interesat de istoria Monarhiei în România.

În deschidere vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României și Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu. Vor susține prezentări istoricii Vasile Docea (Universitatea de Vest din Timișoara), Sorin Liviu Damean (Universitatea din Craiova), Cristina Păiușan-Nuică (Muzeul Național de Istorie a României), Ștefania Dinu (Muzeul Național Cotroceni), Sorin Cristescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară), Adriana  Dumitran (Biblioteca Națională a României), Carmen Tănăsoiu (Muzeul Național de Artă al României), arhitectul Augustin Ioan (Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”), istoricii de artă Shona Kallestrup (Universitatea St Andrews, Scoția – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), Adrian Buga (fost consilier de artă al Regelui Mihai), Marian Constantin, istoricul literar și traducătoarea Silvia Irina Zimmermann (Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied  – Germania).

Coordonatorul acestui proiect este dr. Carmen Tănăsoiu, istoric specializat în istoria mentalităților, conservator la Muzeul Național de Artă al României, care s-a dedicat istoriei și iconografiei Familiei Regale a României, argintăriei liturgice, podoabelor și bijuteriilor. Autoare, coautoare și colaboratoare a numeroase volume de istorie și albume de artă, precum și organizator al unor expoziții ale Muzeului Național de Artă al României, Carmen Tănăsoiu este laureată a Marelui Premiu al Comitetului Național Român ICOM (2012).

„Simpozionul Cultură și societate în vremea Monarhiei aduce în atenția specialiștilor și publicului larg rezultatele unor cercetări esențiale în configurarea istoriei noastre culturale, la care regii și reginele României și-au adus o contribuție definitorie. Muzeul Național de Artă al României este, prin palatul în care funcționează și colecțiile sale, strâns legat de istoria regalității pe care cu acest eveniment o celebrează”, apreciază Călin-Alexiu Stegerean, director general al Muzeului Național de Artă al României.

×
Subiecte în articol: muzeul national de arta al romaniei