x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cum e asomat porcul

Cum e asomat porcul

de Maria Sârbu    |    24 Sep 2009   •   00:00
Cum e asomat porcul
Sursa foto: /Mobra Films

Prima parte a filmului episodic şi colectiv "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu şi Oleg Mutu (Mobra Films), are premiera oficială astăzi la Cinema Studio. De mâine, pelicula va intra în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Timişoara, Bacău şi Piteşti. Partea a doua (două filme) va fi lansată la 23 octombrie.



"Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" - acesta este titlul primei părţi a peliculei "Amintiri din Epoca de Aur". Sunt incluse patru episoade: "Legenda activistului în inspecţie", "Legenda fotografului oficial", "Legenda miliţianului lacom" şi "Legenda politrucului zelos". Acest film colectiv poartă semnătura regizorilor Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu, cel care a scris şi scenariul. Sunt poveşti "pescuite" din viaţa urbană şi întâmplate în România anilor '80. Au fost analizate şi apoi incluse într-un text succint, ulterior transpus pe peliculă.

Cineastul Mungiu s-a gândit la comedie atunci când a iniţiat proiectul. A încercat să explice situaţia şi nu "Epoca de Aur" - aşa cum a consfinţit propaganda comunistă regimul ceauşist. Stilistica celor cinci regizori este atât de comună în primele patru episoade încât oricine şi-ar da seama că ei fac parte din aceeaşi generaţie, că au trăit momentele descrise sau au fost martori la acestea. S-a urzit şi apoi s-a ţesut cu fineţe, cu dragoste pentru cinema şi, cred, cu gândul la public. Publicul dă verdictul: rămâne sau nu rămâ-ne filmul pe ecran. În cazul acestui film, cu trimitere la "epoca" respectivă, testul ţine de amuzament: râde sau nu râde spectatorul; când râde. Pentru că a fost deja prezentat la diverse festivaluri, iar în sală era public amestecat - vorbitori ai limbii române, adică români plecaţi din ţară înainte de 1989, şi cinefili care nu cunoşteau româna, dar beneficiau de subtitrare - Mungiu a tras o concluzie: se râde pe rând. Întâi românii râdeau şi peste câteva secunde veneau hohotele străinilor. Apoi unii gustă anumite momente, alţii altele. Dar la proiecţia oficială "Un Certain Regard" de la Cannes, Mungiu a fost surprins să vadă că oamenii râd în cu totul alte momente decât râde el. Evident, este şi un risc asumat din partea producătorilor. Mungiu se fereşte să generalizeze în ceea ce priveşte publicul românesc aici, acasă. El crede totuşi că cel mai bun public al acestui film este cel românesc, plecat din ţară de mulţi ani. "Oamenii aceia lăcrimează înainte să intre în sală şi râd, de la generic, pentru că vin cu o aşteptare - de a li se povesti ceva de România pe care au părăsit-o", susţinea Cristian Mungiu după avanpremiera din Bucureşti. Caracterizat ca un film "complicat", "Amintiri din Epoca de Aur" s-a vândut în 30 de ţări.

S-au cheltuit la realizarea întregii producţii circa un milion de euro. I-a drămuit gospodăreşte. A căutat soluţii ca să nu arunce banii pe orice. Bunăoară, pentru o poezie patriotică scrisă în anii '60 i s-au cerut (drepturi de autor) 20.000 de euro (pentru 10 secunde de lirică patriotică). "...Am găsit altă cale, dar asta arată că ne găsim în dificultatea de a reface epoca nu numai la nivel de filmare, ci şi la nivel de film. Sunt o grămadă de probleme când încerci să filmezi azi în Bucureşti un film de epocă", spunea preocupat de problemă Cristian Mungiu.

×
Subiecte în articol: arte