x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Curs de bestializare in engleza

Curs de bestializare in engleza

de Luiza Moldovan    |    19 Iul 2005   •   00:00

C(RAMPE)
De ceva vreme, ma tot uit la BBC Prime. E acolo o emisiune (v-as spune si cum se numeste dac-as sti) in care o echipa alcatuita din urmatorii (in ordinea numerelor de pe tricou): psiholog, stilist de toale, stilist de par, stilist de una, stilist de alta lucreaza intens la transformarea unui.... cum sa-i spun... om... dintr-o cvasi-leguma…
C(RAMPE)
De ceva vreme, ma tot uit la BBC Prime. E acolo o emisiune (v-as spune si cum se numeste dac-as sti) in care o echipa alcatuita din urmatorii (in ordinea numerelor de pe tricou): psiholog, stilist de toale, stilist de par, stilist de una, stilist de alta lucreaza intens la transformarea unui.... cum sa-i spun... om... dintr-o cvasi-leguma cu o stima de sine de toata jena intr-o bestie "care musca din dusmani". Transformarea e cu atat mai spectaculoasa, cu cat are loc intr-un timp-record.

Esti o tipa retrasa, timida, singura, depresiva si fara prieteni? Stai la tine-n camera si-ti plangi de mila? Ti se-ntampla s-adormi cu lumina aprinsa si cu perna imbibata de lacrimi? Ai un job de conducere dar te trezesti ca subalternii te iau la intrebari, incat, odata ajuns acasa te-ntrebi ce functie ocupi, de fapt, in propria ta firma? Intr-un cuvant, esti cam prost? Foarte bine! Asta-i televiziunea! In timp record, echipa de specialisti o sa-ti demonstreze ca atitudinea ta e de toata jena, o sa te ridice de pe jos, o sa stearga praful de pe rochia ta urata si demodata, o sa-ti aranjeze cravata la gat, o sa-ti faca parul misto, o sa-ti cheme moralul, cu liftul, de la parter la etajele superioare si-o sa te trimita la lupta.

Dintr-un pion de sacrificiu pe tabla de sah a vietii (ma felicit sincer pentru metafora asta), dintr-o omida vascoasa si verde si naspa, dintr-o gaina fara fulgi si care nu da oua, ma rog, din toate astea ajungi si tu sa te numesti... hmmmm... bestie! Adica de la "cotcodac" treci direct la "mrrr".

Ei, acuma, ce vreau eu sa zic cu asta? Cu asta vreau sa zic ca m-am uitat si eu, ca elevii, la cursul de engleza de pe TVR Cultural. Acolo e un tip, acelasi de multa vreme. Adica de pe cand fiinta nu era, nici nefiinta. Chestie care ma face sa cred ca omul asta n-are moarte, mai ales ca arata exact la fel, inca din pleistocen, de cand il cunosc numai eu!

Are o vorba soptita, de parca spune numai vorbe porcoase. In linistea populata de masini isterice din zona in care stau, chestia e de natura sa ma faca nu numai sa dau volumul la maxim, dar si sa incerc sa ghicesc ce spune omul. L-am privit indelung. Voiam sa stiu pana unde si pana cand pot sa ma plictisesc.

Experimentul mi-a fost intrerupt de o insertie de imagini pe care le-am recunoscut ca facand parte din emisiunea de la BBC Prime. Apoi am inceput sa ma gandesc daca nu cumva emisiunea de la BBC Prime e, de fapt, un curs de engleza, sau, reciproca. Deci, practic, care ce emisiune e? Emisiunea de divertisment pe post de curs de engleza? Invers? In caz ca primul raspuns e cel valabil, ii rog mult pe domnii specialisti de la BBC Prime sa vorbeasca mai rar, ca, uite, eu n-apuc sa scriu tot si nu pot sa fiu bestie in toata regula. Senc iu veri maci!
×
Subiecte în articol: arte