Festivalul şI Concursul Naţional al Liedului Românesc, ce se desfăşoară la Braşov în perioada 25-28 octombrie, deschide noi orizonturi iubitorilor muzicii: cursuri de măiestrie artistică în arta liedului, sub îndrumarea sopranei Mariana Nicolesco. "În rigoarea desăvârşită pe care o implică, liedul permite, dincolo de constrângerile formale ale stilului, profunzimi şi altitudini ale expresiei de o răscolitoare frumuseţe, de o nobleţe absolută”, spune doamna Mariana Nicolesco, soprana care, în 2003, a pus bazele Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc.
Nenumărate au fost revelaţiile generate de acest act de cultură ce pune în valoare, la fiecare nouă ediţie a manifestării, un patrimoniu naţional de mare bogăţie, fondat pe vechiul nostru cântec de dor. Şi pasionantă s-a dovedit perspectiva oferită de considerarea acestui patrimoniu în raport cu creaţia europeană: liedul german, la chanson franceză, la canzone italiană, liedul maghiar, în care au strălucit şi strălucesc tinerii artişti participanţi la Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc.
Cursurile de măiestrie artistică oferite de marea soprană Mariana Nicolesco se bucură în acest an de prezenţa, alături de ea, a maeştrilor liedului Carmen Petra Basacopol şi Adrian Pop, ca şi a muzicologului Octavian Lazăr Cosma, personalităţi care vor lucra direct cu tinerii interpreţi.
Laureaţii ediţiilor precedente vor fi aplaudaţi duminică 28 octombrie orele 19:00, la Cercul Militar Braşov, într-un Concert Extraordinar dedicat liedului românesc, lui Claude Debussy, la 150 de ani de la naştere, şi lui Jules Massenet la 100 de ani de la trecerea sa în eternitate.