x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dacia, o supravieţuitoare

Dacia, o supravieţuitoare

de Oana-Maria Baltoc    |    04 Iul 2008   •   00:00

În vara lui 2009 vor începe filmările pentru documentarul "Dacia, o supravieţuitoare", în regia lui Alexandru Solomon, care spune povestea trecerii de la comunism la capitalism prin prisma "automobilului naţional"



În vara lui 2009 vor începe filmările pentru documentarul "Dacia, o supravieţuitoare", în regia lui Alexandru Solomon, care spune povestea trecerii de la comunism la capitalism prin prisma "automobilului naţional". Proiectul a participat, anul acesta la sfârşitul lui iunie, la "Sunny Side of the Doc", unul dintre cele mai mari tîrguri de documentar. Potrivit directorului casei de producţie Hi Film, Ada Solomon, bugetul producţiei, estimat la 220.000 de euro, este aproape complet. Filmul mai este finanţat şi de TVR şi ThinkLab (Spania).

Felicia înainte de toate. De asemenea, anul acesta în luna septembrie vor fi demarate filmările pentru "Felicia înainte de toate" de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi "A fost odată un emigrant" de Tereza Barta, alte două producţii ale Hi Film. "Felicia înainte de toate", realizat după un scenariu de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, spune povestea unei tinere plecată de 19 ani în Olanda, care, în fiecare an, îşi vizitează părinţii. Însă, după una dintre vizite, Felicia pierde avionul şi trebuie să-şi reprogrameze zborul pentru a doua zi. În casa părinţilor, familia Feliciei se bucură de prezenţa sa pentru încă o seară, ca şi cum ea tocmai s-ar fi reîntors din Olanda. Rolul Feliciei va fi jucat de Ozana Oancea, în timp ce părinţii vor fi interpretaţi de Ileana Cernat şi Vasile Mentzel.


BUGET. Filmările pentru “Felicia înainte de toate” vor începe în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie şi se vor desfăşura timp de aproximativ cinci săptămâni în Bucureşti, în special la Aeroportul Otopeni. Potrivit directorului Hi Film, bugetul total al producţiei este de 700.000 de euro, dintre care 200.000 de euro provin de la Arte France, coproducătorul peliculei. "Felicia înainte de toate", debutul în regia de lungmetraj al lui Răzvan Rădulescu, a fost finanţat, anul trecut, şi de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu 930.000 de lei (255.000 de euro). Tot anul trecut, proiectul celor doi scenarişti Melissa De Raaf şi Răzvan Rădulescu a cîştigat unul din premiile concursului de finanţare de proiecte Balkan Fund, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf au avut, de asemenea, ocazia să îşi dezvolte proiectul la Atelierul Cinefondation, la jumătatea lui mai, în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Răzvan Rădulescu a mai lucrat la scenariile unor filme premiate la festivaluri internaţionale precum "Moartea domnului Lăzărescu" (regia Cristi Puiu, 2005), "Hârtia va fi albastră" (2006, Radu Muntean) şi "Boogie" (2008, Radu Muntean). Ca regizor, Rădulescu a mai realizat scurtmetrajul "Networking Friday"  (2007), o poveste despre cum relaţiile de cuplu se schimbă în timp.


POVESTEA UNEI BALERINE. Documentarul "A fost odată un emigrant", în regia Terezei Barta, după un scenariu de Tudor Voican, va începe filmările tot în septembrie, în Canada. Proiectul a primit o finanţare de primit 315.000 de lei (86.000 de euro) de la Centru Naţional al Cinematografiei. Documentarul spune povestea balerinei Magdalena Popa, care în prezent locuieşte în Canada, unde este profesoară la Baletul Naţional al Canadei. Magdalena Popa s-a născut în Bucureşti, unde a urmat cursurile şcolii de balet şi a fost, ulterior, selectată să studieze la Institutul de Coregrafie Vaganova, şcoala oficială a Baletului Kirov din Sankt Petersburg. În 1982, dansatoarea a fost angajată de Baletul Naţional al Canadei, unde a fost numită profesor principal în 2005.
   

×
Subiecte în articol: arte felicia înainte