x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dan Brown al Spaniei

Dan Brown al Spaniei

de Sebastian S. Eduard    |    13 Iul 2007   •   00:00
Dan Brown al Spaniei

Juan Gómez-Jurado poate fi considerat la ora actuală un Dan Brown al Spaniei? De ce? Romanul său se vinde peste tot in Europa (deci, şi la noi) şi a fost tradus in 39 de ţări…

Thriller - un jurnalist ajuns scriitor

Juan Gómez-Jurado poate fi considerat la ora actuală un Dan Brown al Spaniei? De ce? Romanul său se vinde peste tot in Europa (deci, şi la noi) şi a fost tradus in 39 de ţări…

Â

Â
  • Jurnalul Naţional:Â Munca dumneavoastră ca scriitor este influenţată de munca de jurnalist sau invers?

Juan Gómez-Jurado : Probabil că influenţele sunt reciproce. Dar principală rămăne munca de scriitor. Am nevoie de tone de documente pentru a scrie; de aceea formaţia de jurnalist reprezintă un avantaj. Cititorii detectează intotdeauna diferenţele dintre o scriitură bine documentată şi una "uşor digerabilă".

  • Ce obiceiuri aveţi atunci cănd scrieţi?

Să vedem… patru ore de citit, patru ore de scris. Linişte pentru romane şi fundal zgomotos pentru articole şi recenzii. Imi scriam paginile jurnalistice in cea mai apropiată cafenea. Obişnuiam să-mi scriu romanul noaptea şi să mă documentez după-amiaza - cănd oamenii pe care ii deranjam in Quantico şi in New York erau disponibili.

  • Ce reprezintă pentru dvs. "Codul lui DaVinci"? V-a influenţat?

Un roman interesant care m-a delectat. Nu mi-a influenţat munca in mod deosebit. Recunosc influenţa lui Stephen King, Ken Follet, Arturo Pérez-Reverte… Imi place cultura populară şi gust romanele care se bazează numai pe "acţiune". Dar căteodată sunt subţirele, cu personaje lipsite de profunzime. Eu incerc să evit asta.

  • Cum aţi decis să abordaţi un atare subiect...

Aceasta e o intrebare interesantă, dar şi dificilă. Există un soi de predestinare magică in această poveste. In ianuarie 2003 mă găndeam la ideea de a scrie un roman despre un ucigaş in serie. Incercam să inţeleg cum ajunge răul să crească in inimile oamenilor şi făceam cercetări despre criminalii in serie. Intr-un miez de noapte, in timp ce mergeam spre bucătărie să-mi iau un pahar cu apă, ceva mi-a captat atenţia. Deasupra coşului cu rufe murdare erau două tricouri aşezate intr-un anume fel. Unul era negru, celălalt alb. Pe intuneric arătau ca nişte haine preoţeşti. Chiar in acel moment mi-a venit ideea… CE-AR FI DACĂ… Pentru că toate romanele incep cu CE-AR FI DACĂ… Ce-ar fi dacă un preot avea să devină criminal in serie? Aşa că mi-am petrecut restul nopţii notănd ideile care-mi treceau prin cap. Căteva zile mai tărziu am inceput să cer ajutorul experţilor pentru a inţelege cum ar fi posibil aşa ceva. Cu ajutorul lor nepreţuit am reuşit să alcătuiesc dosarul lui Viktor Karosky, fundamentul intregului roman. Una peste alta, datele de la Institutul Sfăntul Matei sunt reale, la fel ca şi profilele personajelor principale.

  • Daţi-ne căteva cifre in legătură cu vănzările din alte ţări?

Spania: 110.000. Aceasta e cifra pe care o ştiu cel mai bine, ha, ha, ha! Din căte mi-au spus, "Spionul lui Dumnezeu" a ajuns la o jumătate de milion de exemplare, dar aşteptăm rapoartele din SUA şi din Marea Britanie. In SUA au avut un tiraj de 55.000 de exemplare la prima ediţie şi cea de-a doua este deja in lucru. Poate e prea devreme să vorbim despre cifre, dar nu mă pot plănge!

  • Aţi fost surprins de popularitatea acestui prim roman?

Categoric! Este uimitor, imaginaţi-vă… 39 de ţări…

  • Aţi luat in calcul ecranizarea cărţii?

Hollywood-ul bate la uşă. Dar nu este incă timpul să discutăm despre asta.

  • La ce lucraţi acum?

Lucrez la un roman cu un scenariu contemporan despre terorismul Islamic şi felul in care Dumnezeu şi specia umană se suportă reciproc. Un subiect dificil. Am călătorit prin Iordania vara trecută pentru că o parte din acţiunea cărţii se va petrece acolo.

Â

Scurtă biografie

Juan Gómez-Jurado s-a născut in 1977 la Madrid. Scriitor şi jurnalist, a lucrat in redacţiile Radio España, Canal+, ABC, Cadena COPE şi 40 principales. Apoi a fost director de marketing intr-o firmă de tehnologie. Volumul său de debut a avut un nemaipomenit succes, iar autorul a ajuns să-şi implinească visul şi să se dedice exclusiv scrisului. In Romănia, romanul său a apărut in colecţia Premium a Editurii Tritonic.

Â

Ziarist contra romancier

Tănărul jurnalist spaniol Juan Gömez-Jurado, la nici 30 de ani, a ajuns celebru reuşind să publice unul dintre cele mai la modă romane: "Spionul lui Dumnezeu" (Espia de Dios), best-seller in 39 de ţări, lansat recent şi la New York. Cum a reuşit? Folosind un algoritm al romanului de succes, reţetă pe care mulţi pretind că o cunosc, dar nu o aplică. Titlul conţine două cuvinte-cheie, stimul al curiozităţii oricui, o alăturare fericită: spionul şi Dumnezeu! Thriller, cu personalităţi de talie mondială, arhicunoscute: Papa Ioan Paul al II-lea, George Bush, John Negroponte.

×
Subiecte în articol: arte