Producătorul Daniel Mitulescu şi regizorul Andrei Dăscălescu au fost premiaţi, joi seară, la gala Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo (12 - 20 august), cel dintâi primind trofeul CineLink, în valoare de 80.000 de euro, iar cel de-al doilea, premiul special al secţiunii Documentar.
Potrivit site-ului oficial al evenimentului, citat de mediafax, Daniel Mitulescu (reprezentant Strada Film) a primit premiul CineLink "Work in Progress", care constă în servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, pentru proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban. Andrei Dăscălescu a primit un premiu special pentru cel mai bun documentar, pentru "Constantin şi Elena", o peliculă ce îi are ca protagonişti chiar pe bunicii săi.
"Acest premiu este o recunoaştere pentru ce am făcut cu acest film", a declarat Daniel Mitulescu, producătorul filmului "Eu când vreau să fluier, fluier". Acesta a spus că a arătat 50 de minute din filmul care este încă în montaj unei audienţe selecte, din care făceau parte reprezentanţi ai unor festivaluri de categoria A, precum cele de la Cannes şi Berlin, dar şi agenţi de vânzări, care au fost încântaţi de proiecţie. Mitulescu a adăugat că montajul va fi fi, cel mai probabil, finalizat în noiembrie, iar filmul va fi trimis la festivaluri precum cel de la Berlin sau cel de la Cannes.
Pelicula prezintă povestea unui deţinut, pe parcursul ultimelor trei zile pe care acesta le mai are de petrecut în spatele gratiilor. Viaţa tânărului se schimbă dramatic atunci când penitenciarul este vizitat de un grup de fete care studiază reforma în închisori. În film joacă zece deţinuţi adevăraţi, de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova
Proiectul de film "Eu când vreau să fluier, fluier", după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, care semnează şi regia, şi produs de Daniel Mitulescu, nu este la primul premiu la Sarajevo. Proiectul a primit The Magic Box Service la CineLink 2008, la acelaşi festival, în august anul trecut. "Eu când vreau să fluier, fluier" a primit, în octombrie 2007, o finanţare de un milion de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.
La rândul său, Andrei Dăscălescu a primit un premiu special la secţiunea Documentar a Festivalului de la Sarajevo, pentru povestea de iubire dintre bunicii săi, "Constantin şi Elena". Distins cu premiul pentru debut la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), "Constantin şi Elena", este o coproducţie România-Spania, spune povestea unui cuplu căsătorit de 54 de ani, care locuieşte într-un sat din nord-estul României. Constantin este un veteran de război, cu toate că avea doar 19 ani în 1945. Elena a crescut la mănăstire, unde a învăţat să ţeasă, să scrie poezii şi să cânte. S-a întors la familia sa la vârsta de 15 ani şi de atunci (timp de aproape 62 de ani) a ţesut mii de covoare şi carpete, care se pot găsi în aproape toate casele din împrejurimi.
Pelicula a primit, în 2008, premiul pentru debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam. Andrei Dăscălescu, regizorul şi producătorul documentarului, a lucrat cu Francis Ford Coppola şi Walter Murch la filmul "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth", filmat în România. Cunoscut monteur şi inginer de sunet, Andrei Dăscălescu a fost, de-a lungul timpului, premiat pentru propriile sale scurtmetraje şi fotografii.
La cea de-a 15-a ediţie a unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa, trofeul "Inima oraşului Sarajevo" pentru cel mai bun lungmetraj a revenit producţiei "Ordinary People", de Vladimir Perišić (Serbia/ Franţa/ Elveţia). Potrivit juriului, din care a făcut parte, anul acesta, şi Anamaria Marinca, filmul prezintă "modul în care bărbaţii sunt abuzaţi în structurile militare". Premiul, în valoare de 25.000 de euro, a fost oferit de Consiliul Europei. La aceeaşi categorie, premiul special al juriului a revenit peliculei "Dogtooth/ Kynodontas", de Yorgos Lanthimos (Grecia). Mary Tsoni şi Aggeliki Papoulia, din distribuţia aceluiaşi film, au primit premiul "Inima oraşului Sarajevo" pentru cea mai bună actriţă. La categoria "cel mai bun actor", premiul i-a revenit lui Relja Popović, pentru rolul din "Ordinary People". La această secţiune a concurat şi regizorul Răzvan Rădulescu, cu debutul său în lungmetraj, "Felicia înainte de toate", care, de altfel, a avut premiera mondială la Sarajevo.
Premiantul categoriei Scurtmetraj, din juriul căreia a făcut parte regizorul Marian Crişan, a fost "Party/ Tulum", de Dalibor Matanić (Croaţia), menţiuni speciale primind "Ciao Mama", de Goran Odvorčić, şi "The History of Aviation", de Balint Kenyeres (Ungaria/ Franţa). Premiul "Inima oraşului Sarajevo" pentru documentar a revenit filmului "The Caviar Connection", de Dragan Nikolić (Serbia). Tot din Serbia a venit şi pelicula premiată cu distincţia pentru drepturile omului a secţiunii Documentar, "Heated Blood/ Vrela Krv", de Marko Mamuzić.
Scurtmetrajul care a primit o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film de anul acesta, în urma participării la Festivalul de la Sarajevo, a fost "The Herd", de Ken Wardrop (Irlanda). Din juriul care a acordat această distincţie a făcut parte şi regizorul român Corneliu Porumboiu.
Premiul CICAE a revenit peliculei "Eastern Plays", de Kamen Kalev (Bulgaria), iar premiul criticii, FIPRESCI, a fost adjudecat tot de marele câştigător, "Ordinary People", de Vladimir Perišić, în timp ce grantul EDN Talent a revenit tinerilor regizori de documentar turci Orhan Eskikoy şi Ozgur Dogan, pentru "On the Way to School".
Directorul fondului Mdm, Manfred Schmidt, a primit un premiu de excelenţă din partea Festivalului de Film de la Sarajevo. La secţiunea CineLink, pe lângă Mitulescu, au mai fost premiaţi Snežana Marić (o bursă EAVE), pelicula "The Exchange", de Eran Kolirin (premiul de excelenţă), "Zincograph", de Javor Gardev (premiul Restart), "The Scab", de Srđan Vuletić (premiul Fondului Festivalului Internaţional de Film de la Goteborg), "Come To My Voice", de Huseyin Karabey (premiul CNC), "The Key", de Timur Makarević (premiul ARTE pentru Relaţii Internaţionale).
Premiul SYNCRO Film and Video a fost împărţit de "The Scab", de Srđan Vuletić, "Come To My Voice", de Huseyin Karabey, şi "The Key", de Timur Makarević. Festivalul de la Sarajevo s-a încheiat joi seară, cu proiecţia filmului "The Wrestler", în prezenţa regizorului Darren Aronofski şi a actorului Mickey Rourke, protagonistul peliculei.
Evenimentul a fost deschis, pe 12 august, de filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Producţia a fost prezentată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primită de critică. Un cronicar al celebrei publicaţii Variety a scris că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia din România, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri".
România a avut, anul acesta, o prezenţă consistentă la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, nu doar în secţiunile competiţionale, ci şi în cele paralele. Astfel, Corneliu Porumboiu a fost prezent la Sarajevo cu pelicula "Poliţist, adjectiv", inclusă în secţiunea In Focus, alături de "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.
În plus, România a fost reprezentată de Iulia Rugină în proiectul "Sarajevo, City of Film", care reuneşte mai mulţi artişti din centrul şi estul Europei, ce lucrează la o peliculă turnată în capitala Bosniei. Rugină a regizat filmul "Museum of Broken Relationships", al cărui scenariu îl semnează.
De asemenea, zece tineri artişti români au participat la Sarajevo Talent Campus, care oferă workshop-uri pe teme legate de industria filmului. Astfel, au participat la program, din partea României, regizorii Cătălin Muşat, Eva Pervolovici, Mara Trifu, scenariştii Alexandra Safriuc, Ana Agopian, Carmen Dîrvariu, Crăiţa Ioana Nanu, Filip-Iosif Columbeanu, actorul Edgar Nistor şi producătorul Andrada Romagno. Sarajevo Talent Campus a reunit 80 de participanţi din Europa Centrală şi de Est şi s-a desfăşurat pe toată perioada festivalului.
Pe lângă aceştia, regizori români au participat la piaţa de coproducţii cu cele mai noi proiecte de lungmetraj pe care le semnează: Radu Muntean cu "Marţi, după Crăciun", Radu Jude cu "Toată lumea din familia noastră" şi Marian Crişan cu "Morgen".
Inaugurat în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995), Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo s-a impus ca un eveniment cinematografic de marcă în această regiune a Europei. De-a lungul timpului, evenimentul a avut ca invitaţi unii dintre cei mai mari reprezentanţi ai cinematografiei mondiale, precum Kevin Spacey, Fatih Akin şi Charlie Kaufman.
Citește pe Antena3.ro