x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Depeche Mode canta azi pentru unguri si romani - "Ingerul", la Budapesta

Depeche Mode canta azi pentru unguri si romani - "Ingerul", la Budapesta

de Irina Cristea    |    21 Mar 2006   •   00:00
Depeche Mode canta azi pentru unguri si romani  -  "Ingerul", la Budapesta
Corespondenta din Budapesta
Trupa Depeche Mode revine azi la Budapesta, oras nelipsit de pe lista turneelor sale din ultimii ani. Intr-o sala cu o capacitate de circa 12.000 de locuri, britanicii vor concerta si pentru cateva mii de romani care s-au inghesuit inca din vara sa isi cumpere bilete.

Sala Laszlo Papp din capitala Ungariei se anunta neincapatoare pentru miile de spectatori care vor asista azi la prima oprire in Ungaria a turneului "Touring the Angel" al trupei Depeche Mode. Intr-un oras unde, numai in acest an, se vor auzi nume mari, cum ar fi Eric Clapton, Robbie Williams sau Chris Rea, concertul longevivei formatii britanice ramane un eveniment cu greutate. Depeche Mode au peste 250.000 de membri "cu acte" in Ungaria, unde fan-clubul lor, datand din septembrie 1987, este unul dintre cele mai vechi din lume.

SI IN IUNIE. "Fidelitatea" dovedita de unguri fata de muzica celor trei britanici va fi recompensata chiar in acest an. Concertul de azi, anuntat inca din iarna anului trecut, va fi dublat de inca o oprire, in cadrul turneului-maraton de promovare a albumului. In conditiile in care biletele s-au epuizat in mai putin de o luna de la data punerii in vanzare, Depeche Mode va reveni la Budapesta la data de 12 iunie. Fanii din Ungaria vor avea un motiv in plus de bucurie si datorita locatiei alese pentru spectacol - stadionul Puskas Ferenc (NepStadium), cu o capacitate asemanatoare celei a Stadionului National din Bucuresti.

PIESE NOI SI VECHI. La fel ca la "cantarile" sustinute pana acum in cadrul turneului, Dave Gahan, Martin Gore si Andy Fletcher se vor afla pe scena pret de circa 20 de piese. Pe langa "Precious", "A Pain that I am Used to" sau "Suffer Well", care fac parte din albumul "Playing the Angel", lansat anul trecut, din playlist nu vor lipsi consacratele "Personal Jesus", "Never Let Me Down", "Enjoy the Silence", "Walking in My Shoes" sau "Policy of Truth", dar nici piesele lente cantate de Martin.

DE 11 ANI. Este al saselea concert pe care trupa il sustine la Budapesta, numarul total al spectatorilor ridicandu-se la aproape 70.000. Daca in iunie 1985, la primul "popas" in Ungaria, Depeche Mode canta in fata a 4.000 de oameni, ei ajunsesera, in 1988, sa umple o sala de 12.000 de locuri in doua seri consecutive. Cel mai mare numar de spectatori de pana acum a fost de 24.000, inregistrat in 1993, gratie capacitatii stadionului MTK. Acest record va fi insa depasit la concertul din aceasta vara, pentru care s-au vandut deja 23.000 de bilete, potrivit organizatorilor.

FANI ROMANI. Un numar mare de romani va lua parte la concertul de azi. Din estimarile organizatorilor, aproape un sfert din bilete au luat drumul Romaniei, gratie sistemului de achizitionare online. Fanii de aici se vedeau din nou ocoliti de trupa preferata, la fel ca in 1993 si 2001, cand Depeche Mode a concertat la o aruncatura de bat, fara a se abate si pe pamant romanesc. Din nou, Budapesta parea cea mai la indemana varianta pentru a-si vedea pe viu formatia preferata, in conditiile in care despre concertul din Bucuresti nu aparusera nici macar zvonuri. "Stiam ca biletele la Budapesta se vor da imediat, nu merita sa riscam. Oricum, asta sa fie problema mea cea mai mare, ca o sa-i vad de doua ori in acelasi an, in Ungaria si Romania", ne-a spus Ioana, care a venit in capitala ungara impreuna cu 12 prieteni. "Ne facem planuri inca de acum un an, cand a ramas batut in cuie concertul din Budapesta. Am fost printre primii care si-au luat bilete, ne-am stabilit din vreme si cu ce masini mergem, iar de cazare ne-am ocupat in ianuarie", a explicat ea.

51 DE EURO. Pentru fanii romani care au facut deplasarea cu trenul, autocarul sau masina personala, concertul de la Budapesta este o repetitie pentru cel programat la Bucuresti, la 23 iunie. Depeche Mode va canta pe Stadionul National din complexul "Lia Manoliu", eveniment pentru care s-au pus in vanzare 60.000 de bilete. Un bilet in primele randuri la concertul de azi costa 51 de euro, in vreme ce la Bucuresti preturile variaza intre 600.000 si 1.400.000 de lei, in functie de apropierea fata de scena.

DEPECHE MODE SOLD OUT
Desi mai avem trei luni si ceva pana la concert, biletele pentru Depeche Mode aproape nu se mai gasesc. Potrivit lui Bogdan Enache (director comunicare Emag!c Entertainment), biletele de 140 si 90 RON sunt epuizate, din cele de 60 si 80 RON mai sunt disponibile "cateva", iar din cele de 110 se mai gasesc "sub 100 de bucati". Trebuie remarcat faptul ca, la noi, biletele sunt mai ieftine decat in alte tari foste comuniste: in Ungaria - de exemplu - pretul a fost (aproximativ) intre 120 si 200 RON. O alta discutie ar fi cine asigura "deschiderea" celor de la Depeche Mode, chiar daca nu prea ar fi nevoie de asa ceva. Se vehiculeaza nume diferite (de la Voltaj la Suie Paparude), materialele promotionale au fost trimise, dar cine va evolua pe scena va fi stabilit de staff-ul celebrei formatii. Ce se stie este ca acest important spectacol costa circa un milion de euro, iar din aceasta suma (platita in buna parte de sponsorul principal) Depeche Mode (care a primit deja un acont) beneficiaza de 400 de mii. (Alex Revenco)

×