x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Deschiderea Timișoara 2023: o sărbătoare incluzivă pentru întreaga comunitate

Deschiderea Timișoara 2023: o sărbătoare incluzivă pentru întreaga comunitate

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Feb 2023   •   16:20
Deschiderea Timișoara 2023: o sărbătoare incluzivă pentru întreaga comunitate

Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii (17-19 februarie) este un eveniment incluziv, o sărbătoare pentru întreaga comunitate. În acest spirit, s-au luat multiple măsuri care să crească gradul de accesibilitate a numeroase evenimente din weekendul Deschiderii.

„Persoanele cu dizabilități au foarte puține ocazii de a ieși din casă în spații prietenoase. Pentru mine e prima dată când voi veni la un concert și voi putea viziona spectacolul Deschiderii din Piața Unirii de la aceeași înălțime cu restul publicului sau să vizitez o expoziție”, a declarat Doru Mihăescu, membru al Asociației Handicapaților Locomotor.

„În 2016, anul câștigării titlului de Capitală Europeană a Culturii, nu exista în orașul nostru niciun spațiu de cultură fără bariere, accesibil persoanelor cu dizabilități. De-a lungul acestor ani, facilitățile incluzive în spațiile culturale nou renovate au devenit firești. Tot mai mulți operatori culturali sunt preocupați să creeze lucrări și spectacole adaptate pentru tipuri diverse de public. Pașii au fost mărunți și munca de accesibilizare a întregului oraș rămâne o misiune de viitor, însă suntem pe drumul cel bun în a ne pune valorile în practică”, a adăugat Teodora Borghoff, expertă în incluziune socială, membră a Echipa Curatoriale Timișoara 2023.

Platformă înălțată și interpretare artistică pentru o experiență de concert în comunitate

Sărbătoarea care începe vineri seara, în Piața Unirii este accesibilă persoanelor cu dizabilități. În spațiul din fața scenei a fost instalat un podium metalic dotată cu bare de sprijin și o rampă care facilitează vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant precum și un spațiu de siguranță pentru persoane cu alte tipuri de dizabilități. Accesul pe această platformă este rezervat exclusiv pentru persoane cu dizabilități și însoțitorilor acestora și se face pe bază de brățară disponibilă la fața locului, precum și la punctele info găzduite de domurile albe din Piața Libertății și Piața Unirii. De asemenea, în Piața Țepeș Vodă, în proximitatea spațiului de concert, a fost instalată o cabină de toaletă adaptată.

În premieră la Timișoara, persoanele cu deficiențe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii. Vineri, 17 februarie, între orele 19:25 și 22:00, Lavinia Chițu (vezi video), una dintre puținele interprete de concert în limba semnelor române va fi pe scenă, alături de artiști, va traduce versurile și va reda ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficiențe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.

Spații incluzive

Expoziția colectivă centrală a Deschiderii Timișoara 2023, „Chronic desire – Sete cronică”, este găzduită de un spațiu accesibil persoanelor cu dizabilități, la Bastionul Maria Theresia (corpul spre Facultatea de Medicină). Facilitățile includ trasee fără bariere dinspre Punctele Cardinale și Hotel Continental, intrare fără bariere și toaletă adaptată. De asemenea, vizitatorii cu dizabilități ai expoziției multimedia „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a Adinei  Pintilie, de la Kunsthalle Bega, pot utiliza liftul de acces pentru etajul 1 al clădirii.

La Cinema Victoria (str. Ciprian Porumbescu, nr. 2) vor fi proiectate în weekendul Deschiderii filme europene de excepție și animații pentru copii. În fața cinematografului există locuri de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități, intrarea în cinematograf este fără bariere și cu rampă și există și o toaletă adaptată.

Centrul Cultural Faber (Splaiul Peneș Curcanul, nr. 4-5), unde va fi inaugurată în acest weekend expoziția „Bright Cityscapes: Mirroring the Ecosystem”, este un spațiu cu intrare fără bariere și are, de asemenea, toaletă adaptată.

 

Muzeul Apei / Stația de Tratare a Apei (Calea Urseni) vă așteaptă în zilele de 18 și 19 ianuarie cu ateliere pentru copii și tineri și tururi ghidate. Două dintre clădirile de patrimoniu industrial beneficiază de intrări și trasee de vizitare fără bariere, iar pavilionul nou construit este dotat cu toaletă adaptată.

 

Printre facilitățile de la Teatrul Basca, unde duminică, 19 februarie, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Zambara Kabarett”, se numără o rampă mobilă și sprijin la accesul în sala de spectacol.

 

Biserica Reformată Noul Mileniu, unde va avea loc concertul de cameră susținut de Cvartetul Kosztándi din Ungaria, pe 19 februarie, de la ora 18:00, are o intrare fără bariere.
 

 

×