x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre Maruta, cu dragoste

Despre Maruta, cu dragoste

de Luiza Moldovan    |    27 Feb 2006   •   00:00

Pe Maruta parca sa zic ca-l stiam scapat din ghearele bugetarilor din TVR si aterizat in cele ale investitorilor particulari (nu va speriati, e de bine!) din Realitatea. Am ramas profund impresionata sa constat reintoarcerea, ca Desperado din fum, a lui Maruta, la TVR.

Din ciclul Maruta revine, se intoarce si, cu o lovitura de maestru, ataca din nou, astazi va prezentam... aaa... astazi va prezentam. Iata, il privesc chiar acum. Incerc chiar sa-l si ascult. Are o voce dintr-asta, de puber timid care, ca sa se impuna si el saracul, urla disonant in microfon. Constat cu mare satisfactie ca, in urma unor studii indelungate, Maruta a constatat de unul singur ceea ce eu ii spusesem de mai multa vreme, pentru ca sunt om cu suflet mare: ca sa renunte la DECT-ul ala care l-a consacrat ca pe un mare talentat al limbii romane, un profesionist desavarsit al cuvintelor, un guru al frazelor epocale, ca vede el pe urma cu ce-l inlocuieste.

Domnilor si doamnelor, dupa o chinuitoare absenta din spatiul acesta pe care-mi face atata placere sa-l numesc spatiulmediadigromanezg, Maruta vine sa-si redemonstreze capacitatile inegalabile de om de direct. Volubilitatea abila si cuvintele alese il recomanda pe Maruta ca pe un adevarat mascul alfa al televiziunii. Eleganta cu care-si trateaza colega de platou, Luminita Anghel, careia ii mai permite sa emita cate o silaba din cand in cand, il recomanda ca pe un rafinat cu subtilitati de dandy, atent pana la isterie cu femeile.

Atitudinea delicios-detasata, anvergura mainilor, spatialitatea glasului sau inca in schimbare, trilurile comice cu care-si dubleaza discursul, ah, toate astea sunt de natura sa seduca orice telespectator avid de produse de calitate superioara. Reachizitionarea de catre TVR a produsului Maruta a fost una dintre cele mai inteligente miscari ale... cum ii zice... postului din Dorobanti.

Ma intreb daca toata aceasta ebluisanta revenire a lui Maruta pe micile noastre ecrane s-a facut doar intamplator in perioada reducerilor de iarna. Ma intreb daca nu cumva Maruta n-o fi iesit cu ecusonul atarnat de gat pe care sa scrie "Reduceri de la 30% la 70%". Ma intreb daca nu cumva s-or fi inghesuit televiziunile pe el, cum se-nghesuie femeile la toale in primele zile de promotie; sau daca nu cumva au asteptat sa mai treaca sezonul, pentru ca pretul sa scada mai mult. Oare s-a dat Maruta la superoferta impreuna cu altceva? Impreuna cu ursuletul lui de plus cu care doarme cand nu urla pitigaiat in microfon in timp ce prezinta melodiile participante la Eurovision? Impreuna cu carnetul lui de note din scoala generala? Impreuna cu poza cu el pe burtica intins pe carpeta cu "Rapirea din Serai"? Sa nu fim malitiosi. Maruta e cea mai inteligenta achizitie a TVR. Impreuna cu el, TVR merge mai departe, pe Calea Dorobantilor. O cale a liderilor.

×
Subiecte în articol: arte maruta