x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre un anume tip de exotism

Despre un anume tip de exotism

de Luiza Moldovan    |    18 Apr 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Pentru c-a vazut ca rialiti-sourile se vand ca painea calda, Prima TV a pus pariu (si a castigat, dupa parerea noastra) pe un alt spectacol-de-realitate, absolut de larga respiratie. Este vorba, asa cum, de altfel, v-ati dat si dumneavoastra seama, de rialiti-soul intitulat simplu si firesc "Dragostea de la Clejani", cu Ionita si Viorica in rolurile principale. Ceea ce inseamna cool.

Nu stim si nici nu ne pasa cine a avut ideea geniala de a demonstra intregului nostru popor, Republicii Romania si tuturor telespectatorilor nostri faptul irefutabil ca si acesti oameni tot oameni ie, ca si noi toti, si ca nici ei, ca nici nimeni, nu se duce in lume decat ca sa faca lobby de imagine nationala pe-acolo, "manca-ti-as dintii tai", "io sunt de la Romania". Dar apropo de audiente, am fi extrem de curiosi sa comparam cifrele soului de la Prima cu cele de la B1 TV (cand or fi), acolo unde, in foarte scurta vreme, speram noi optimisti, o sa-i vedem pe adevaratii spargatori de reiting, "care am aparut si la televizor", pe mama si pe tata lor, pe Iri si pe gagica-sa, asteptam cu interes, Doamne-ajuta, sa fie-ntr-un ceas bun.

In alta ordine de idei, ne-am intristat sincer din cauza ca limba romana nu e prea accesibila francezilor, ca sa-nteleaga si ei ce spune Viorica despre... aaa... obiectivele-astea turistice de la ei de-acolo, manca-ti-as, si ca, astfel, tot ceea ce s-a emis in soul de la Prima a ramas inchis, cum ar veni, in spatiul restrans al marii familii romane. Pacat! Ne-am fi bucurat enorm ca si poporul francez si prieten sa inteleaga intrebarile de inalta efuziune... aaa... ale Vioricai, cum ar fi, de pilda, "Auzi, da’ astia ie preoti? Da’ de ce asta are chipiu si ala n’are?" Am plans ca niste copii din cauza ca limba romana e prea putin accesibila natiei franceze, ca s-auda si aceasta ingenua intrebare a Vioricai "aici o sta vreun mort", ca ea vrea sa se aseze, obosita fiind.

Ne-am bucurat ca la un meci de fotbal atunci cand tot Vio, pupe mamica pe ea, s-a luat de niste nevinovate si le-a-ntrebat daca asta care canta acuma n-o fi cumva Bach, cand fetele au ridicat din umeri si cand Vio a zis ceva misto de Maical Gecsan, dupa care a mentionat mandra ca ea e de la Romania, dand din maini si din cap, adica de departe, de foarte departe. N-am inteles (care ne-am si jignit) pentru ce fetele s-au departat repede, cu o privire terifiata, dar am uitat repede tristetea momentului, pentru c-au bagat astia publicitate. Am tresarit ca niste iepuri de camp la dialogul "Hai la Catedrala!" (el), "Ia uite, ba, cate karate are inelu’ asta! Io pentru inelu’ asta sunt in stare sa le las pe toate" (ea). Deci, trai-v-ar tot neamu’ dumneavoastra, sa n-o mai frecam aiurea, iar aveti la ce sa va uitati duminica seara.
Benga, manca-ti-as!

×
Subiecte în articol: arte