x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Din nou la rampă: Mahalaua lui Tudor III

Din nou la rampă: Mahalaua lui Tudor III

de Dana Andronie    |    16 Mai 2009   •   00:00

La cererea publicului, "Mahalaua Mon Amour" va fi din nou la Sala Palatului mâine, la ora 19:00. Bineînţeles că tot maestrul Tudor Gheorghe va fi cel care va oferi o reconstituire cât se poate de veritabilă a epocii de aur a muzicii lăutăreşti.



Menestrelul a promovat muzica populară şi uşoară din pe­ri­oa­da interbelică. Mai lipsea doar o za. "Lipseau acei lăutari care nu erau nici de la ţară şi nu erau nici rafinaţii franţuziţi din centrul Bucureştiului, care cântau şansonete" - spune Tudor Gheor­ghe. "Lipsea mahalaua lui Sebastian, mahalaua domnişoarei Nastasia, care voia să fugă din Văcăreşti ca să ajungă măcar în Popa Nan.

Acolo, în mahalaua aia, sentimentele erau fruste! Râ­sul nu era din vârful buzelor, lacrimile erau sincere, petrecerile erau fără sfârşit." Tudor Gheorghe face cunoscută această lume ti­ne­rei generaţii, care confundă mahalaua cu ţi­gă­ni­mea. Ma­es­trul a făcut o selecţie "fioroasă", din 400 de cântece a ales vreo 18. "Am ţinut cont de poezie, de linia melodică. Nu lip­sesc ca­po­do­perele «Inel, inel de aur», «Deschide-mi, gropare, mormântul», «La Chilia-n port»... O să-l pomenesc şi pe tatăl acestei mu­zici, pe Anton Pann!" Precizare: "Mahalaua Mon Amour" se vrea a fi şi o atenţionare discretă a maneliştilor.

×
Subiecte în articol: arte mahalaua