x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Director pentru Biblioteca Naţională - Concurs cu năbădăi

Director pentru Biblioteca Naţională - Concurs cu năbădăi

de Ramona Draghici    |    27 Apr 2007   •   00:00
Director pentru Biblioteca Naţională - Concurs cu năbădăi

Dintr-un simplu concurs pentru ocuparea postului de director general al Bibliotecii Naţionale a Romaniei (BNR), competiţia recent incheiată pare să se fi transformat intr-un adevărat spectacol grotesc din care n-au lipsit, deopotrivă, ameninţările, somaţiile, ba chiar şi un drum la... spital.

Potrivit Regulamentului organizatorului "Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC)", concursul a fost prevăzut să se desfăşoare in trei etape. Cu toate că a fost vorba despre un post public, competiţia a "beneficiat", conform aceluiaşi Regulament, de o secretizare la cel mai inalt nivel - asta in loc de transparenţa cu care se lăuda MCC incă de pe vremea Monei Muscă. "Candidaturile beneficiază de confidenţialitate pană la aducerea la cunoştinţă publică a rezultatelor concursului", se arată la Articolul 1, din Capitolul 1, al Regulamentului competiţiei. De asemenea, pană la incheierea concursului, confidente au fost şi componenţa comisiei de concurs, precum şi cea de contestaţii. Ştim insă că "neapărat" membrii acestui juriu au fost "specialişti şi personalităţi culturale de prestigiu din domeniul de specialitate şi din domeniul managementului cultural". Curioşi să aflăm in baza cărei legi a fost susţinută această secretizare, şi, mai ales, ce a "căutat" un analist politic - Cătălin Avramescu (lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti) - in comisia de evaluare a candidaţilor pentru directoratul Bibliotecii Naţionale, oficiali ai MCC ne-au "pasat" de la unii la alţii, pentru ca, in cele din urmă, să ne lămurească insuşi domnul Avramescu: "Nu am fost reprezentantul Facultăţii de Ştiinţe Politice la acest concurs, ci am venit pentru vasta mea experienţă de cercetător in materie de biblioteci, cele mai prestigioase din lume", ne-a declarat Avramescu.

NEMULŢUMIRI. Primul respins dintre cei trei concurenţi, Dumitru Bălăeţ, s-a declarat nemulţumit de modul in care s-a desfăşurat concursul: "M-a surprins modul neserios in care cei de la MCC s-au comportat cu mine, dar şi atitudinea cu care m-au tratat; nu au luat in seamă faptul că multă vreme m-am ocupat de biblioteci, lucrand chiar in MCC ca inspector general. Probabil că au fost mult prea mari interesele personale pentru acest concurs", ne-a declarat Bălăeţ.

Nemulţumită de cum au mers lucrurile in acest concurs a fost şi Gabriela Ciotangă, consilier in cadrul MCC la Biroul pentru promovarea creaţiei şi moştenirii culturale scrise. in baza ordinului 2181, de la 28 martie 2007, semnat de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, Gabriela Ciotangă, chiar in prima zi a concursului, a fost inclusă să facă parte din secretariatul tehnic al comisiei de evaluare, fără a fi anunţată.

Click pt a mari imaginea
PLANGERE. Una dintre notele scrise de consilierul CiotAnga

DEMISIE? "Intrucat nu m-a informat nimeni dintre şefii ierarhici superiori, Victor Bădoiu (care, potrivit informaţiilor noastre, şi-a dat demisia din MCC in timpul desfăşurării concursului,) sau Demeter Andras Istvan, nici verbal şi nici scris, şi nici o altă persoană din acest minister, că fac parte din secretariatul tehnic al comisiei pentru evaluarea candidaţilor şi a proiectelor de management pentru postul de director al Bibliotecii Naţionale a Romaniei, vă rog să retrageţi numirea mea din desfăşurarea acestui concurs", ii scria la data de 2 aprilie 2007 Gabriela Ciotangă ministrului Iorgulescu. Consilierul impută faptul că "a fost introdus in comisia de selecţie a dosarelor candidaţilor cu doar două minute inainte" şi că nu i-a fost inmanat inainte de concurs "nici un document legal, ordin de ministru", precizează Ciotangă.

"AMENINŢĂRI"
Intr-o altă notă adresată lui Iorgulescu şi inregistrată cu numărul 922, la data de 3 aprilie 2007, Ciotangă scria: "Domnule ministru Adrian Iorgulescu, in calitatea pe care o aveţi de conducător al acestei instituţii (MCC - n.n.), vă rog să opriţi acţiunile de intimidare şi abuz profesional la care sunt supusă de domnul director general Demeter Andras Istvan, care mă ameninţă cu tot felul de referate şi comisii de disciplină din simplul motiv că eu refuz să particip la o procedură care a devenit ilegală, aceea pentru concursul de ocupare a postului de director general al Bibliotecii Naţionale din Romania". Potrivit informaţiilor noastre, in urma presiunilor de care a vorbit, Gabriela Ciotangă a fost internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, necesitand apoi concediu medical, timp in care aceasta a fost somată, in baza actului din 5 aprilie 2007, inregistrat cu numărul 947, să se prezinte la lucru. Ulterior, Ciotangă ne-a confirmat că a fost in concediu medical.
×
Subiecte în articol: arte concurs ciotangă ciotang