x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Doare inima! Doare mintea-n cap"

"Doare inima! Doare mintea-n cap"

de Roxana Ioana Ancuta    |    05 Sep 2009   •   00:00
"Doare inima! Doare mintea-n cap"

Un regizor: Radu Gabrea. Un actor principal: Florin Piersic jr. Un film mărturie: "Călătoria lui Gruber". Şi un guest star: Marcel Iureş. Pentru a doua oară în cariera sa actoricească, şi la o distanţă de 20 de ani, Iureş "se întâlneşte" cu un personaj evreu.



Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, "Călătoria lui Gruber", s-a lansat ieri în cinematografele din Bucureşti şi din ţară. Acţiunea filmului este plasată în anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de către Germania şi România. Curzio Malaparte, scriitor italian (personaj interpretat de Florin Piersic jr, care avea să scrie în anul 1944 celebrul şi cutremurătorul roman Kaputt) şi corespondent de război pentru Corriere della Sera, în drumul său către front, ajunge la Iaşi. Malaparte suferă de o alergie severă şi unica sa posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu pe nume Josef Gruber. În timpul căutării, Curzio descoperă că doar cu câteva zile înainte de sosirea lui în oraş avusese loc un pogrom, în urma căruia un mare număr de cetăţeni de origine evreiască din Iaşi au fost fie omorâţi în curtea Chesturii, fie evacuaţi cu trenul către o destinaţie incertă, şi că doctorul Gruber ar putea fi printre ei. Ajutat de Guido Sartori, consulul italian de la Iaşi, Malaparte încearcă să obţină un mandat oficial de aducere pentru doctorul evreu. Se loveşte însă de indiferenţa birocraţiei şi mai ales de dorinţa evidentă a autorităţilor române de a ascunde ceva în legătură cu ultimele evenimente. «Călătoria lui Gruber» este un film pe care m-am simţit dator să îl fac. Este o evocare zguduitoare a unor evenimente despre care multă vreme nu s-a vrut să se ştie nimic în România", a declarat Radu Gabrea. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 28 de zile atât la Iaşi, cât şi în Bucureşti, iar bugetul estimativ s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro.

Jurnalul Naţional: În această perioadă pregătiţi câteva proiecte de film. În "Călătoria lui Gruber", lungmetrajul regizorului Radu Gabrea, jucaţi rolul doctorului evreu Gruber. Deşi spuneaţi că personajul dumneavoastră apare doar la finalul filmului, într-o singură secvenţă, practic toată povestea este legată de el, de acest Gruber. Din anumite puncte de vedere, el este personajul principal...

Marcel Iureş: Dramaturgic vorbind, da. Şi asta pentru că se vorbeşte în permanenţă despre el. Este un personaj destul de misterios, dar... de regulă, nu-mi place să vorbesc despre personajele pe care le-am jucat.

De ce asta?

În primul rând, pentru că nu eu trebuie să vorbesc despre ele, şi apoi... pentru că nu am de ce să încep să povestesc. Este bine ca publicul să descopere singur. Ceea ce probabil se va întâmpla şi cu acest personaj. Tot ce pot spune este că filmul poartă măsura creatorului său. Este un film care are o anume doză de discreţie, de măsură, de condescendenţă şi bun-simţ. Sunt convins că va plăcea publicului român.

Probabil că această discreţie a filmului de care spuneţi este în strânsă legătură cu personalitatea regizorului...

Evident, măsura aceasta este a omului şi a artistului Radu Gabrea. Tot domnul Gabrea va termina, dacă nu cumva a şi terminat, un alt film. Acolo am un alt rol, tot mic, episodic - dar extrem de important din punct de vedere dramaturgic.

Ce tratează filmul?

Este vorba despre închisorile comuniste... mai exact despre ce au făcut comuniştii şvabilor şi saşilor după 1949. Risc o presupunere, dar cred că Radu, prin valoarea şi forţa pe care le are ca om şi ca artist, e fascinat cumva de ceea ce mă fascinează şi pe mine. Şi încap multe opere cinematografice şi chiar de teatru pe acest subiect. Comuniştii nu i-au iertat nici pe români, nici pe germani, nici pe evrei. Partidul Comunist a conţinut toate aceste minorităţi, iar această componentă, aproape mistică, s-a răzbunat pe etniile de orice fel din ţara în care trăim. Este fascinant şi uimitor în acelaşi timp şi merită insistenţa în a pune întrebări şi a descoperi poveşti, cazuri, suferinţe legate de acest subiect.

Revenind la "Călătoria lui Gruber", în momentul în care aţi primit scenariul, v-aţi amintit de faptul că aţi mai primit rolul unui evreu? S-a întâmplat în 1989, şi mă refer la filmul domnului Nicolae Mărgineanu, "Un bulgăre de humă", un film despre prietenia dintre Creangă şi Eminescu în care dumneavoastră jucaţi rolul unui bibliotecar evreu.

Ah, eram aproape puşti pe vremea aceea. Nu, nu m-am gândit la asta...

V-aţi documentat în vreun fel pentru rolul din "Călătoria lui Gruber"?

Aici documentarea este mai mult cu sufletul decât cu cărţile, dicţionarele sau cu documentele. Filmul are un subiect extrem de dureros. Doare inima. Doare şi mintea-n cap când te gândeşti la un astfel de subiect, la asemenea destin. Şi nu e normal? Ce documente să mai consulţi? Pe mine mă interesează mai tare etica, destinul, tragicul.

Cum vi s-a părut Florin Piersic jr în rolul său?

Special.

Spuneaţi ceva despre alte proiecte de film pe care le aveţi...


Mi-e greu să vorbesc acum despre ele... abia am terminat unul dintre filme - genul de road movie -, în procent de 95% este gata, în regia lui Lucian Georgescu. Se numeşte "Fantoma tatălui" şi este o foarte frumoasă poveste. Probabil că va fi vizibil la începutul anului viitor. Pe scurt, în film este vorba despre un om care pleacă din America pentru a-şi căuta rădăcinile în Bucovina. Un alt film în care joc se numeşte "Sfârşitul ploilor", al lui Alex Tătaru. Sperăm să găsim finanţare pentru a-l face. Deocamdată suntem în faza în care strângem bani pentru el. Ideea este că niciodată nu ştii dacă trebuie să strângi bani pentru povestea pe care ai scris-o sau dacă trebuie să mai tai din povestea pe care ai scris-o, atât cât să capeţi suma de bani de care ai nevoie sau ai putea-o avea. Este un coşmar.

×
Subiecte în articol: arte marcel iureş