x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Documentar - Regele Mihai la a 85-a aniversare

Documentar - Regele Mihai la a 85-a aniversare

de Adrian Vaduva    |    25 Oct 2006   •   00:00
Documentar - Regele Mihai la a 85-a aniversare

Regele Mihai I a fost prezent, luni seara, la Ateneul Roman, la avanpremiera filmului documentar "Regele Mihai - A 85-a aniversare", de Marilena Rotaru, realizatoare de programe culturale la Televiziunea Romana.

TVR 1 prezinta astazi documentarul "Regele Mihai - A 85-a aniversare", realizat de Marilena Rotaru si dedicat aniversarii Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. ,,Lucrul pentru acest material a inceput la 1 august si cel mai mult a durat partea administrativa, cea legata de scrisori si aprobari", a declarat Marilena Rotaru. Documentarul a fost realizat cu ocazia zilei de nastere a regelui, care astazi va implini 85 de ani.

AVANPREMIERA. La avanpremiera productiei, care a avut loc la Ateneul Roman, au participat, pe langa membrii Casei Regale (Principesa Elena a Romaniei, Printul Radu, Principesa Margareta si Regina Ana a Romaniei), mai multe personalitati ale vietii politice si culturale, precum premierul Calin Popescu Tariceanu, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Dan Grigore sau Constantin Balaceanu Stolnici. Vizionarea documentarului a fost precedata de intonarea Imnului Romaniei si a Imnului Regal.

LATURA PERSONALA. Documentarul abordeaza o latura personala a Majestatii Sale, spre deosebire de celelalte interviuri ale realizatoarei cu Regele Mihai: "Am vrut sa fie ceva mai omenesc, mai cald, altfel decat precedentele intalniri, in care abordasem in special teme istorice". Inca de la inceputul filmului, Majestatea sa a tinut sa precizeze ca ziua de 25 octombrie a fost celebrata doar ca zi aniversara a Armatei Romane, nicidecum ca una de nastere a regelui. De altfel, in perioada in care a fost suveranul Romaniei doar de Sfantul Mihail beneficia de o atentie speciala in acest sens.

De asemenea, filmul include declaratii ale colegilor de scoala ai Regelui Mihai, ale celor doua fiice ale sale, principesele Elena si Margareta, ale sotiei sale, Regina Ana, precum si ale Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen. Totodata Printul Charles a raspuns bucuros invitatiei de a-i transmite un mesaj Regelui Mihai cu ocazia zilei sale de nastere si de a vorbi despre relatia speciala care exista intre Alteta Sa si Regele Romaniei. Mostenitorul coroanei Britanice si-a marturisit admiratia pentru Regele Mihai, dar si pentru Romania, o tara pe care el insusi a vizitat-o de cateva ori.

PASIUNE PENTRU MASINI. In plus, in acest film, Mihai I vorbeste despre copilaria sa, despre pasiunea sa pentru masini in defavoarea poeziei, precum si despre modul in care a fost nevoit sa ia decizii de o maxima importanta pentru Romania la o varsta foarte frageda. In finalul documentarului, Regele Mihai a spus ca este foarte fericit sa vada ca Romania a intrat in NATO si este foarte aproape de integrarea in UE. La finalul documentarului, cei prezenti i-au aplaudat timp de mai multe minute pe membrii Casei Regale, au scandat numele Regelui Mihai si i-au cantat "La multi ani". Documentarul va fi difuzat de TVR 1, miercuri, de la ora 21:50.
×
Subiecte în articol: arte mihai regele regele mihai