x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Doina Antohi: “Save the Drama for Yo’ Mama”

Doina Antohi: “Save the Drama for Yo’ Mama”

de Roxana Ioana Ancuta    |    15 Dec 2009   •   00:00
Doina Antohi: “Save the Drama for Yo’ Mama”

Când nu joacă la "Comedie", montează şi joacă pentru "LaScena", când nu montează şi joacă pentru "LaScena" se ocupă de clubul de teatru pentru copii şi adolescenţi "Save the Drama For Yo' Mama".



A început în urmă cu un an şi jumătate, în spaţiul teatrului LaScena,
după care s-a mutat într-o altă locaţie, unde se desfăşoară şi alte activităţi pentru copii - pictură, pian... "Când s-a concretizat, în septembrie anul acesta, m-am gândit că lucrurile iau o formă când sunt gata şi e mai bine că nu le-am forţat în nici un fel. În multe din şcolile româneşti nu există ore de artă dramatică, întrucât programa şcolară pune accentul pe alte discipline decât cele artistice. Un copil trebuie să poată alege în funcţie de înclinaţiile şi aptitudinile sale şi de structura proprie.

Cred în teoria inteligenţelor multiple, care demonstrează de ce un individ excelează într-un anumit domeniu şi nu în altul", spune Doina Antohi, care a ţinut duminică seară prima reprezentaţie - un fel de lecţie deschisă - cu aceşti copii de la club, un spectacol care, deocamdată, i-a avut ca invitaţi doar pe părinţii micilor actori, urmând ca de la anul regizoarea să monteze împreună cu aceştia şi spectacole profesioniste de teatru.

Toate activităţile pe care Doina Antohi le are cu micii artişti (de altfel, ea face spectacole cu copii de aproape şase ani, la şcolile cu care colaborează) sunt concepute sub forma unui joc. "Virtuţile educative ale jocului nu trebuie subestimate; copiii învaţă cel mai mult când se joacă. Ceea ce nouă, adulţilor, s-ar putea să ni se pară o hârjoană fără sens, este de fapt un proces fragil în cadrul căruia creierul lor tânăr defineşte noi şi noi traiectorii."

Doina Antohi lucrează în momentul de faţă la un proiect muzical pe care vrea să-l numească "Someone in the Dark", după o melodie a lui Michael Jackson, la o piesă de amploare (comedie) "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" - un colaj de texte americane pe care le traduce acum, intenţionează să reia spectacolul în limba engleză "Girl Gone", "dar încă sunt în căutarea distribuţiei perfecte" şi... "în caz că nu e de-ajuns, aş vrea să mă duc pe Lună să fac actorie şi spectacole cu extratereştii".

×
Subiecte în articol: arte