x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dracula reloaded

Dracula reloaded

05 Noi 2010   •   00:00
Dracula reloaded
6007-136008-untitled1.jpgTaman a trecut Halloweenul, aşa că variaţiuni pe aceeaşi temă încă mai sunt permise. Polirom pu­blică "Contesa sîngeroasă" în chiar săptămâna în care în cinematografe intră "Contesa însângerată", un thriller cu Julie Delpy şi Anamaria Marinca. Coincidenţă sau nu, ambele titluri se referă la ­Elisabeta Bathory.

La baza romanului  stă povestea terifiantă a contesei Elisabeta Báthory. Legenda spune că a ucis 650 de fecioare şi s-a îmbăiat în sângele lor, dorind cu orice chip să-şi reîntinerească astfel propriul trup. De asemenea, credinţele popu­lare susţin că în nopţile fri­guroase stelele coboară pe pă­mânt şi se împreunează cu lupii. Sau vorbesc despre instrumente de tortu­ră neo­biş­nuite care aţâţă ima­gi­na­ţia.

O mulţime de ase­me­nea sce­ne, creionate într-un stil atât de verosimil, încât îţi dau fiori pe şira spinării, aduc laolaltă tabloul Ungariei din secolul al XVI-lea şi pe acela al Unga­riei de astăzi. Scene de o extravaganţă încân­tă­toare şi în acelaşi timp de o cruzi­me inumană, dezbateri pe mar­ginea creştinismului lui Martin Luther şi a idea­lurilor postcomuniste se împletesc în acest roman care fascinează şi înspăimântă în egală măsură.

"Andrei Codrescu ne oferă un roman gotic în care sexualitatea se împleteşte cu violenţa, o poveste care delectează şi înspăimântă în egală măsură", scrie Library Journal.


SEMNALE EDITORIALE
Acolo unde tigrii sunt la ei acasă ● Trei.
Eléazard von Wogau - eroul acestui roman de aventuri - este cores­pon­dent de presă în re­giunea Nordeste din Brazilia. Un prie­ten îi cere să re­vi­zuiască un vechi ma­nuscris, bio­gra­fia inedită a unui celebru iezuit din secolul al XVII-lea, Athanase Kir­cher. Un personaj straniu, care a existat în mod real şi care a fost considerat, la vremea lui, cel mai mare sa­vant al tuturor timpurilor. Un ro­man cu o intrigă foarte bogată, care amin­teşte de poveştile lui Um­berto Eco.

Furor ● Rao. Moartea mis­te­rioasă a unui cer­ce­tător neurolog... Ma­sacrarea u­nor
sol­­daţi ger­mani în Su­dan... Un thriller de ultimă gene­ra­ţie, inspirat evident de un proiect, declan­şat de CIA în anii '50-'60, în scopul de a se obţine manipularea comportamentului uman atât cu ajutorul unor subs­tanţe chimice, cât şi prin "spălarea creierului". Ro­manul res­pectă tradiţionala reţetă pen­tru un thriller de succes, având de toa­te: o foarte primejdioasă şi misterioasă conspiraţie, în vâltoa­rea că­reia eroul se pomeneşte prins, co­legi romantici gata să îi sară în ajutor, o dragoste la prima vedere etc...

Rashomon ● Nemira. Suga­wara Akitada, membru al unei familii de mici nobili, este func­ţionar la Ministerul Justiţiei, slujbă plictisitoare, dar servitorii trebuie plătiţi şi moşia ­familiei trebuie întreţinută. Însă Akitada are o minte foarte ageră şi o na­tură iscoditoare, aşa că fostul său men­tor şi profesor de Drept de la Uni­versitatea Imperială îl cheamă ca profesor temporar. Hirata este pre­ocupat de un caz de şantaj în sâ­nul instituţiei, care deja se clatină. Un asemenea scandal ar putea fi lo­vi­tura finală adusă Universităţii. Dar Akitada trebuie să acţioneze cu precauţie...

×