x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale EDITURA RAO / Aşii thrillerului, pe piaţa românească

EDITURA RAO / Aşii thrillerului, pe piaţa românească

de Cristiana Stamatescu    |    20 Dec 2008   •   00:00
EDITURA RAO / Aşii thrillerului, pe piaţa românească

Grisham, Berry, Clancy şi Mosse, aşi ai thrillerului universal, sunt din nou pe piaţa românească cu romane nou-nouţe.



Numele lor au devenit sinonime cu anumite categorii ale thrillerului, sunt specialişti în domenii controversate, cărţile lor se vând în milioane de exemplare, toate intrigile pe care le pun pe hârtie se transformă şi în filme, doamnelor şi domnilor: John Grisham, Tom Clancy, Steve Berry şi Kate Mosse!

CARTEA RECORDURILOR
De-a lungul timpului, presa din Statele Unite a găsit legături interesante între cei doi maeştri ai thrillerului, John Grisham şi Tom Clancy. Dacă numele lui Grisham este sinonim cu thrillerul juridic, Clancy este cel care a făcut faimos tehno-thrillerul. În termeni de vânzări, cei doi sunt singurii autori din lume care au vândut două milioane de copii la prima ediţie a unei cărţi. Romanele ambilor scriitori au devenit ecranizări de succes, fie că e vorba despre “Firma” sau “Dosarul Pelican” (Grisham), “Vânătoarea lui Octombrie Roşu” sau “Pericol absolut” (Clancy). Şi, nu în ultimul rând, amândoi autorii intră cu romane noi pe piaţa românească la acest sfârşit de an.

Editura RAO a publicat recent “Apelul” de John Grisham şi “Ursul şi dragonul” de Tom Clancy. În stilul său caracteristic, Grisham îşi introduce cititorii în tenebrele justiţiei: într-o sală aglomerată dintr-un tribunal din Mississippi, juriul se întoarce cu un verdict şocant împotriva unei companii chimice acuzate că şi-a deversat reziduurile toxice în sursa de apă a unui mic orăşel. Preşedintele companiei ştie că singura cale de salvare este un apel la Curtea Supremă, dar este convins că judecătorii Curţii nu sunt destul de “prietenoşi” şi se decide să-şi cumpere un loc în cadrul ei. În “Ursul şi dragonul”, Clancy dezvăluie intrigile politice şi pericolele militare internaţionale: Statele Unite au un nou preşedinte, cineva a încercat să-l asasineze pe şeful serviciilor secrete ruse, iar o grupare din China vrea să cucerească lumea, acţiuni cu consecinţe ce pot fi catastrofale.

O VACANŢĂ MAI FRUMOASĂ
Luna decembrie a adus la Editura RAO şi cel mai recent roman al britanicei Kate Mosse, “Sepulcrul”. Cunoscută în România pentru “Colecţionarul de istorie” şi “Labirintul”, Mosse este mult apreciată pentru inteligenţa şi talentul cu care combină în cărţile sale legendele, religiile, istoria, trecutul şi prezentul. În 2008, Kate Mosse vorbeşte în “Sepulcrul” despre destinele a două femei puternice care se împletesc peste secole în sud-vestul Frantei, un loc ciudat în care secretele trecutului sunt departe de a fi îngropate.

Steve Berry, autorul unor romane precum “Camera de chihlimbar”, “Profeţia Familiei Romanov” şi “Moştenirea Templierilor”, revine la RAO cu romanul “Conexiunea Alexandria”. Pentru a salva viaţa fiului său, faimosul personaj Cotton Malone intră într-un vârtej de acţiuni ale căror final trebuie să fie găsirea vestigiilor bibliotecii pierdute din Alexandria. Aşii thrillerului au revenit în  forţă.

×
Subiecte în articol: arte