x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale EVENIMENT – ARTA ROMĂNEASCĂ ÎN CAPODOPERE / Picturi de seamă la Conu Zambacu

EVENIMENT – ARTA ROMĂNEASCĂ ÎN CAPODOPERE / Picturi de seamă la Conu Zambacu

de Raluca Grintescu    |    21 Noi 2008   •   00:00
EVENIMENT – ARTA ROMĂNEASCĂ ÎN CAPODOPERE / Picturi de seamă la Conu Zambacu

După ce a fost închis în februarie 2008 pentru lucrări de consolidare a clădirii şi restaurare a exponatelor, Muzeul Zambacccian îşi deschide din nou porţile vizitatorilor.



Situat în elegantul cartier Dorobanţi, pe strada care azi îi poartă numele, Muzeul Zambaccian este o mică bijuterie a Bucureştiului. Obiectivul cultural a fost inaugurat în martie 1947, iar pentru eforturile şi generozitatea sa colecţionarul a fost decorat de Regele Mihai. Noua formulă expoziţională are surprize chiar şi pentru vizitatorii fideli.

VALORI ROMĂNEŞTI
Colecţia se remarcă prin calitatea excepţională a lucrărilor de artă românească şi reflectă gustul desăvârşit al colecţionarului. Operele prezentate alcătuiesc o veritabilă istorie a picturii româneşti moderne în capodopere. Sunt prezente lucrări de vârf ale maeştrilor secolului al XIX-lea sau de la începutul secolului al XX-lea: Aman (Autoportret), Grigorescu (Intrare în pădurea Fontainbleau, Peisaj din Bretagne, Portret de femeie), Andreescu (Iarna la Barbizon), Luchian (Lăutul, Scară cu flori, Tufănele în ulcică). Alături de aceştia se regăsesc lucrări ale artiştilor din perioada interbelică: Tonitza (Katiuşa lipoveanca, Nina în verde), Pallady (Natură statică cu mănuşă neagră), Petraşcu (Autoportret cu beretă roşie, Natură statică, Portretul lui Zambaccian), Iser, Dărăscu, Ressu etc. De-a lungul timpului, Zambaccian a descoperit, a lansat pictori şi sculptori şi a achiziţionat cele mai valoroase opere ale multora dintre ei Sculpturi de Brâncuşi (Cap de copil), Paciurea (Bust de femeie), Miliţa Petraşcu, Oscar Han (Arcaşul) şi Cornel Medrea întregesc expunerea. Colecţia era deschisă pentru amatorii de artă o zi pe săptămână încă din 1942, an în care casa a fost terminată. Construcţia a fost extinsă ulterior, în 1957. În urma lucrărilor de renovare a casei, spaţiul de expunere a fost extins. Sunt prezentate acum în totalitate cele 19 pânze aparţinând maeştrilor şcolii franceze: Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet, Laprade, Campigli. O altă noutate cu prilejul redeschiderii este sala dedicată lucrărilor de grafică semnate de personalităţi ale picturii precum Grigorescu, Tonitza, Iser, Ressu, Petraşcu, Pallady, Ştefan Dimitrescu şi Magdalena Rădulescu. Toţi cei care vor păşi pragul muzeului, deschis de ieri spre vizitare, vor descoperi aceeaşi atmosferă de relaxată intimitate pe care conu’ Zambacu (aşa cum îl numeau prietenii) o cultiva cu generozitate. Pasionaţii de artă vor putea revedea aceste capodobere superbe ale vremii de miercuri până duminică, de la ora 10:00-18:00, fiind închis doar Duminica Paştelui şi la 1 ianuarie.

Generozitate

Colecţionar, critic de artă şi, nu în ultimul rând, un adevărat Mecena al vremurilor sale, Krikor H. Zambaccian (1889-1962) a alcătuit de-a lungul întregii sale vieţi una dintre cele mai bogate şi valoroase colecţii de artă din România – cuprinzând pictură, sculptură, grafică şi mobilier – pe care a dăruit-o statului român în trei etape succesive: în 1947, în 1957 şi ultima parte în 1962. Actul de donaţie a inclus şi casa în care a locuit colecţionarul, construită după planurile arhitectului C.D. Galin pentru a servi atât ca locuinţă, dar şi ca spaţiu de expunere a operelor de artă.

×
Subiecte în articol: arte