x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eveniment - Mario Vargas Llosa, in Romania

Eveniment - Mario Vargas Llosa, in Romania

de Mihaela Suciu    |    19 Sep 2005   •   00:00
Eveniment - Mario Vargas Llosa, in Romania

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a ajuns ieri la Neptun, unde va primi din partea Uniunii Scriitorilor Premiul Ovidius.

Inca din prima zi, Festivalul Zile si Nopti de Literatura, desfasurat la Neptun in perioada 16-20 septembrie, a nascut idei si polemici pe marginea temei puse la bataie pentru toti participantii, fie ei romani sau straini, "Eu scriu. Cine ma citeste".

Editia din acest an a fost deschisa de presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, de presedintele Academiei Romane, Eugen Simion - pentru prima oara prezent la acest eveniment - , de Cengiz Bektas, laureatul festivalului, si de tunisianul Abdelassis Kaccem. Marii absenti de la manifestare au fost presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Tariceanu si directorul Institutului Cultural Roman, Horia Roman-Patapievici.

TEMA. "Eu scriu. Cine ma citeste" s-a dovedit o tema mult prea abstracta pentru intentiile retorice ale majoritatii participantilor. S-a dezbatut mult, s-au nascut idei despre ce ar trebui sa mai insemne literatura astazi, daca ea poate sau nu schimba lumea, daca scriitorul scrie premeditandu-si cititorul etc. Laureatul Festivalului, domnul Bektas, a sustinut ca nu scrie niciodata fara a avea experienta lucrului trait, caci altfel nu ar putea impartasi cititorului nimic. La randul sau, scriitorul tunisian a precizat rolul militant al literaturii, cu atat mai mult cu cat, astazi, lumea occidentala priveste islamul ca pe un lucru negativ, din cauza fundamentalistilor, dar si din ignoranta.

Dupa o zi lunga de discutii in care s-a incercat gasirea locului scriitorului in lumea de azi, dupa ce cativa au precizat ca adevaratele problematici sunt bariera lingvistica si faptul ca tinerii de azi prefera in fata cartii Net-ul, presedintele Uniunii, Nicolae Manolescu, a incheiat colocviul in forta, cu un discurs presarat de ironii, dar si de adevaruri pe care foarte multi scriitori le-au pus in paranteza. "De ce e nevoie sa ne citeasca toata lumea?" a fost poate cea mai punctuala intrebare a zilei. Intr-o lume in care totul este cvasidubitabil, e suficient ca macar 10% dintre oameni sa citeasca. Presedintele Uniunii a mai precizat ca literatura nu trebuie neaparat sa se erijeze in salvatorul lumii, pentru ca de fiecare data cand si-a asumat acest rol a iesit prost. Poate mult mai interesant dupa lunga dezbatere este ca Manolescu a mutat accentul temei pe dimensiunea axiologica a scriiturii, de tipul "ce se citeste" si ca esential este cat se intelege din tot ceea ce se citeste.

POEZIE. Prima zi s-a incheiat cu poezie. Poeti romani si straini au urcat pe scena si si-au citit creatiile. Un invitat special a fost actrita Ioana Flora, fiica poetului Ioan Flora, decedat de curand, care a recitat doua dintre poemele tatalui sau. O prezenta colorata, ca de obicei, a fost insa Mircea Dinescu, nu doar prin biografia sa "americana", asa cum a precizat prezentatorul. "O betie cu Marx", una dintre cele doua poezii compuse si recitate de Dinescu, a avut parte de o traducere gresita, dar in stilu-i caracteristic, respectiv cu hohote de ras din partea publicului, poetul a rezolvat rapid treaba.

Seara a continuat cu discutii purtate in afara festivalului si cu gandul la venirea lui Mario Vargas Llosa la Neptun.

PENTRU A DOUA OARA IN ROMANIA
Ieri, in jurul pranzului, Mario Vargas Llosa a ajuns la Neptun alaturi de sotia sa, Patricia Llosa, si de directoarea Institutului Cervantes din Bucuresti, Ioana Zlotescu. Scriitorul, invitat de onoare al Festivalului Zile si Nopti de Literatura, a fost intampinat la sosirea in Neptun de presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu. Aflat pentru a doua oara in Romania, Vargas Llosa a declarat ca a acceptat cu mare bucurie invitatia la Festival, mai ales ca ii va fi oferit Premiul Ovidius. "Este un premiu important, international, iar printre cei care l-au primit se numara scriitori prestigiosi precum Jorge Semprun, Amos Oz, asa ca ma simt onorat si recunoscator sa ma aflu aici", a spus scriitorul. Programul lui Llosa a debutat vineri seara, o data cu sosirea sa in Romania, si a cuprins o cina alaturi Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu la hotelul unde este cazat in Bucuresti. In zilele urmatoare, scriitorul va participa la festivitatea de premiere din Neptun, dupa care va fi prezent in Bucuresti la doua conferinte si la expozitia de fotografie realizata de fiica sa in timpul documentarii realizate pentru romanul "Paradisul de dupa colt".
×
Subiecte în articol: arte vargas llosa llosa