x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Evenimente culturale la Palatele Brâncoveneşti

Evenimente culturale la Palatele Brâncoveneşti

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Feb 2020   •   12:10
Evenimente culturale la Palatele Brâncoveneşti

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită sâmbătă, 08 februarie 2020, de la ora 17.00, la deschiderea expoziției PERSISTENȚA LUMINII PE RETINĂ, artist Alice ȚECA.

Curator: Mălina IONESCU.

Expoziția deschisă de Alice Țeca la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia este un discurs aparent paradoxal  despre lumină, și în același timp un studiu al modului în care funcționează dinamica dintre realitate și reprezentare. Artista revine constant în lucrările sale asupra încercării de a surprinde momentul în care imaginea concretă se suprapune realității interioare, în relația cu dublu sens dintre percepție și expresie, în care ele converg, se influențează și se generează reciproc. În această serie de lucrări cercetarea se concentrează atât pe apariția și construcția imaginii, prin definirea formei – conturată sau dimpotrivă, anulată de lumină, cât și pe identificarea unei redări a esenței acestui proces, printr-o simplificare a cromaticii care tinde către negru – care funcționează mai curând ca fundal din care lumina decupează forma, decât ca umbră, opus al luminii la nivel vizual sau simbolic.

Peisajele Alicei Țeca  descriu și relevă relația artistei cu lumea, definită prin căutarea unei atitudini specifice romantismului – în accepțiunea completă a termenului, stare de contemplare și în același timp studiu asupra instrumentarului și expresiei artistice, asupra căruia artistul are libertatea totală de a decide.

 

De la ora 17.30, se va deschide expoziția ”PICTURĂ”, artiști Ioana Antoniu și Radu Pulbere.

Curator: Călin Stegerean.

Ioana Antoniu și Radu Pulbere au urmat învățământul superior de artă clujean în anii 80, formând, tot din acea perioadă, un cuplu în viața de familie.

De la începutul anilor 90, ambii au devenit cadre didactice la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca parcurgând ierarhia universitară până la poziția de profesor universitar, pe care o dețin de mai bine de un deceniu. Atât în plan didactic cât și prin propria creație, exprimată în lucrări de pictură, cei doi artiști au contribuit la formarea acelui potențial artistic cunoscut la nivel internațional sub numele de Școala de la Cluj. Creația lor s-a dezvoltat organic, fără bruscarea unor etape, noile conținuturi având premise și rădăcini în perioadele creative anterioare.

Deși au participat la mai multe expoziții de grup sau colective la București, expoziția care se va deschide la Palatele Brâncovenești va fi prima lor „personală” aici, aceasta prezentând o selecție din lucrările de pictură realizate în anii 2000.

Inefabilul naturii este surprins de Ioana Antoniu în compoziții ample, ce par a surprinde și dezvălui parte din misterele lumii care se află în proximitatea cotidiană. Acordurile cromatice fine devin o cale în developarea unor conexiuni la fel de fine pe care artista le sesizează cu sensibilitate în manifestarea unor aspecte fenomenologice banale.

Lucrările lui Radu Pulbere uzează de metaforă sau hiperbolă fără însă ca acestea să balanseze imaginea în favoarea narativității sau a unui caracter tezist.

Pictura celor doi artiști nu este una circumstanțială, denotativă sau estetizantă ci este pregnant conotativă, efortul lor direcționându-se în căutarea de semnificații și sensuri unor aparențe care ascund fenomene complexe; de multe ori, lucrările acestora par a circumscrie misterul într-un demers pictural hermeneutic.

Ei readuc picturii puterea evocatoare a lucrurilor, pe care le încarcă cu semnificații ce fac din tablou un loc al revelațiilor

 

×