x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exclusiv: Jeff Vandermeer - Las povestea sa imi dicteze stilul

Exclusiv: Jeff Vandermeer - Las povestea sa imi dicteze stilul

de Sebastian S. Eduard    |    11 Aug 2006   •   00:00
Exclusiv: Jeff Vandermeer - Las povestea sa imi dicteze stilul

Jeff Vandermeer, unul dintre cei mai apreciati scriitori americani de SF, viziteaza Romania in aceste zile, pentru a-si lansa volumul "Veniss underground". Noi l-am prins ceva mai devreme si i-am luat un interviu in exclusivitate...

Jurnalul National: Ce carti si filme SF v-au influentat copilaria?
Jeff Vandermeer: Carti precum "Dune", "Stapanul inelelor", "Zanzibar" (Brunner), "Experimentul Dosadi" (Herbert) m-au influentat in copilarie si in adolescenta. De asemenea, carti precum "Cronicile din Narnia", romanul "Ascensiunea intunericului" al lui Susan Cooper, "Trilogia Tripodelor" a lui John Christopher.

Cum v-ati hotarat sa scrieti fantasy?
Nu se poate spune ca am avut de ales. Toate ideile mele au reiesit a fi suprarealiste sau, oricum, diferite in aceasta privinta. Imi place simtul jocului in fantasy: atat libertatea, cat si intensitatea lui.

Cum v-ati caracteriza stilul literar?
Las povestea sa imi dicteze stilul: insa stilul meu poate fi foarte baroc uneori, alteori mai mult functional. Pur si simplu, depinde. Parti din "Veniss Underground" sunt foarte stilizate si ornamentate, in functie de situatie. Dar, in capitolele in care actiunea este preponderenta, stilul meu este mult mai direct si mai taios. Imi place sa ma adaptez.

De care din cartile dvs. sunteti mai atasat? De ce?
Absolut intotdeauna de cartea urmatoare, pentru ca, pur si simplu, pe la a douasprezecea sau a treisprezecea corectura, ajung sa fiu satul de ultima mea carte. Dar de "Veniss Underground" sunt foarte mandru, fiindca este o carte atat de condensata - nici un cuvant nu este de prisos. Mi-am dorit sa scriu un roman SF fantasy halucinant despre un viitor indepartat care sa fie relevant totusi pentru zilele noastre, dar am vrut s-o fac la modul economic. Vezi mult prea multe carti interminabile, de 400 de pagini, cu o tona de umplutura.

La ce lucrati acum?
Tocmai am terminat de scris scenariul pentru filmul "Shriek" si pentru un alt trailer, "A Rough Guide to Ambergris". De asemenea, am tot scris texte non-fictionale despre basme pentru un manual scolar si cateva povestiri. Dar, cel mai important e ca imi iau o pauza de la activitatea scriitoriceasca - cel mai recent roman al meu in State, "Shriek" a fost scris in opt ani, deci chiar am nevoie sa rasuflu putin.Voi incepe in toamna un roman nou, numit "Inima bestiei".

In final, cateva cuvinte pentru cititorii romani, va rog.
Sotia mea si cu mine am examinat cu mare atentie ghidurile turistice romanesti si de abia asteptam sa venim. Pare a fi foarte frumos la tara, iar noua ne plac plimbarile pe camp si activitatile in aer liber. Ne place, de asemenea, sa exploram noi si noi tari si sa invatam cate ceva despre cultura lor - autori, artisti etc.

AUTORUL SI CARTILE SALE
Jeff Vandermeer e unul dintre cei mai apreciati scriitori a caror opera a schimbat fata fantasticului si a sters granitele dintre mainstream si literatura de gen. S-a nascut in Pennsylvania in 1968, dar si-a trait o buna parte a copilariei in insulele Fiji, unde parintii sai lucrau ca voluntari in Peace Corps. Dintre lucrarile lui amintim "The Book of Frog", "City of Saints and Madmen" (1997), un roman-mozaic, "Shriek: An Afterword. "Veniss Underground" (2003) consacra un nou topos si un nou univers, iar editia americana e si de aceasta data imbogatita cu o serie de povestiri ce-i amplifica semnificatiile. Volumul "Venice Underground" a aparut la Editura Tritonic. Cartea va fi lansata duminica, 13 august (ora 13:00), la libraria St. O Iosif si marti, 15 august (ora 18:30), la Carturesti Verona, in Bucuresti.
×
Subiecte în articol: arte jeff vandermeer