x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exclusiv / Marc Levy: "Scrisul, o libertate la care nici nu visam"

Exclusiv / Marc Levy: "Scrisul, o libertate la care nici nu visam"

de Sebastian S. Eduard    |    Miruna Nicolae    |    02 Noi 2006   •   00:00
Exclusiv / Marc Levy: "Scrisul, o libertate la care nici nu visam"

Marc Levy, autorul francez care a publicat "Si daca e adevarat", roman tradus in 37 de tari, vine in Romania pentru a lansa "Unde esti?", la Editura Trei. Prilej pentru noi de a-i pune cateva intrebari...

Jurnalul National: Primul roman a fost inspirat de fiul dumneavoastra... Ati avut o persoana anume in minte cand ati scris "Qu es-tu"?
Levy: Nu am avut o persoana anume in minte, mai degraba un amalgam de persoane.

Ati fondat doua firme de succes, una de arhitectura si o alta de grafica, iar acum scrieti. Care sunt motivele care v-au determinat sa deveniti scriitor?
Scrisul mi-a oferit o libertate la care nici nu visam. Este greu de explicat, dar scrisul ma implineste. Am renuntat la tot si m-am dedicat scrisului.

In anul 2005 a aparut in cinematografe "Just Like Heaven", adaptarea romanului "Et si c’etait vrai". Va exista o adaptare a romanului "Qu es-tu"?
Este in plina productie o miniserie dupa acest roman.

De ce toate romanele dumneavoastra sunt despre dragoste?
Ca sa fiu sincer, nu imi pun asemenea intrebari... Scriu povesti cu sinceritate si onestitate si atribui personajelor mele valori in care cred cu adevarat. Chiar si asa, daca pot spune o poveste de dragoste care impresioneaza pe cineva, sunt fericit.

Aveti "obiceiuri de scris", va inspira ceva in mod special?
Ma inspira dorinta de a vorbi despre o tema anume. De exemplu: "solitudinea urbana" din romanul "If Only It Were True" sau "superficialitatea versus generozitatea spiritului" din "Will You Be There". Odata aleasa tema, caut o metoda pentru a o aprofunda fara prea multa solemnitate, cu o oarecare delicatete si mai presus de toate cu umor si fara tendinte moralizatoare. Imi place sa pun intrebari, dar nu si sa pretind ca am toate raspunsurile.

Ce scriitor (anglo-saxon, sud-american, european) v-a influentat cel mai mult?
Sunt un mare fan al romanelor lui Romaní Gary - un scriitor francez minunat, care are capacitatea de "a atinge" oamenii.

Romanele dumneavoastra se vand foarte bine. Cum comentati cifrele vanzarilor?
Incerc sa nu fiu prins in fapte si cifre. Ma simt magulit si sunt recunoscator oamenilor care imi citesc cartile.

Doua lansari la Bucuresti

Marc Levy va da autografe pe noul sau roman de dragoste la 3 si la 4 noiembrie: vineri, la ora 18:00, va fi prezent la Humanitas Kretzulescu, iar sambata, la Libraria Carturesti. Autorului i-au mai aparut cartile "In alta viata", "Si daca e adevarat...", un best-seller tradus in 37 de tari si vandut in zece milioane de exemplare, ecranizat de Steven Spielberg, si "Te voi revedea". Actualmente, Levy traieste la Londra.
×
Subiecte în articol: arte