"Colectionarul de istorie"("The Historian") este o carte care a facut valva in Romania si s-a vandut in milioane de exemplare in Occident. Prilej pentru Jurnalul National sa-i puna cateva intrebari... mamei lui Dracula.
Jurnalul National: De ce l-ati ales pe Vlad Tepes personajul principal al primului dumneavoastra roman?
Elizabeth Kostova: Vlad Tepes, asemeni multor domnitori medievali, este o personalitate complexa apartinand unei epoci extrem de violente. A fost un domnitor carismatic care si-a aparat cu mult curaj teritoriile atunci cand armate mult mai puternice, precum cea a Imperiului Otoman, au incercat sa le cucereasca. Cred ca intotdeauna trebuie sa judecam istoria prin prisma documentelor existente si sa acceptam atat maretia, cat si latura ei inspaimantatoare - care, de obicei, coexista.
"Colectionarul de istorie" s-a bucurat de un mare succes; ati anticipat vreodata acest lucru?
Este surprinzator pentru mine acest succes neasteptat. Am scris din placere aceasta carte si nu am fost deloc sigura ca voi vinde vreodata manuscrisul, din cauza imbinarii indraznete a elementelor. De aceea, m-am bucurat nespus cand am aflat ca cititori din lumea intreaga au savurat-o si am fost deosebit de multumita pentru faptul ca cititorii occidentali au avut ocazia sa cunoasca mai bine Balcanii si tinuturile din Romania.
"Colectionarul de istorie" este o combinatie intre legenda lui Dracula, fapte reale si fictiune... Sa fie oare
aceasta reteta unui bestseller?
Prima oara am aflat de romanul "Dracula" al lui Bram Stoker si de personajul Dracula de la tatal meu, care este profesor de urbanism. Pe cand eram mica am plecat cu intreaga familie intr-o calatorie prin Europa de Est, inclusiv in fosta Iugoslavie. Am voiajat, de asemenea, in Venetia si in Viena. In timpul acestor plimbari mi-a istorisit o serie de lucruri despre Dracula, pornind de la filmele clasice hollywoodiene cu care crescuse. Mai tarziu am aflat ca Stoker a dat numele personajului sau dupa o personalitate istorica, iar cand am decis sa scriu un roman despre legenda lui Dracula, am stiut ca voi da mai multa atentie istoriei, decat personajului supranatural creat de fictiune si de Hollywood. Scena reala in care tatal spune fiicei lui povesti despre Dracula constituie imaginea care m-a inspirat sa-mi scriu romanul.
Cand culegeati informatii despre Tepes, ati citit si despre istoria poporului roman?
Am citit tot ce s-a publicat in engleza si s-a scris de catre istoricii romani despre perioada domniei lui Vlad
al III-lea. Sursele acestea au fost extrem de importante pentru mine, deoarece am tinut sa inteleg viziunea romanilor asupra acelei epoci semnificative din istoria tarii. Regret ca nu am putut citi in romana aceste lucrari.
Documentare in Romania
Ce locuri ati vizitat in Romania? Ati vorbit cu cineva din Romania despre Vlad Tepes?
Mi-am dorit foarte, foarte mult sa merg in Romania in timp ce lucram la carte, dar pe atunci nu am avut nici timpul, nici banii necesari pentru a calatori. In sfarsit, vara trecuta am avut, pentru foarte scurt timp, aceasta ocazie, cu scopul de a realiza o emisiune de televiziune despre locul unde a trait Vlad al III-lea. M-a emotionat foarte tare faptul ca ma aflam aici dupa atatia ani de cercetare si m-am simtit frustrata din cauza timpului prea scurt petrecut in aceasta tara. Mi-ar placea sa revin in Romania si sa o vizitez cu adevarat. M-au impresionat profund locurile vazute si oamenii pe care i-am intalnit.
Nu am avut prilejul de a ma intalni cu istorici romani in perioada in care am lucrat la carte.
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
Nu am avut prilejul de a ma intalni cu istorici romani in perioada in care am lucrat la carte.
Citește pe Antena3.ro
Ce ne puteti spune despre filmul care se va face dupa carte?
Filmul nu va putea aparea in urmatorii ani - e un proces indelungat - , dar in prezent colaborez indeaproape cu studiourile SONY, care au cumparat drepturile de ecranizare a cartii mele. Fac o treaba excelenta si sunt incredintata ca totul va iesi foarte bine.
Lucrati deja la un alt roman?
Urmatorul meu roman, pe care l-am inceput vara trecuta, este diferit. Nu este deloc gotic. "Colectionarul de istorie" a fost un experiment aparte, iar acum mi-ar placea sa scriu ceva cu totul diferit.
Ati lucrat zece ani la "Colectionarul de istorie"... deci urmatorul roman va aparea in 2016?
Sper ca nu!
Ce mesaj aveti pentru cititorii romani?
Daca ar fi sa transmit un mesaj publicului din Romania, acela ar fi ca editia romaneasca a cartii mele este foarte importanta pentru mine, din respect fata de cultura romaneasca. Cititorii sper sa savureze aceasta carte in spiritul fictiunii si sa simta dragostea pe care o port poporului si tinuturilor din Romania - si istoriei lor fascinante. Intotdeauna este greu sa scrii despre o lume ce nu-ti apartine, si fac acest lucru cu smerenie.
UN ROMAN SCRIS IN ZECE ANI
| ||
|