x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţia "Aurul polonez în România. 1939-1947", deschisă la Varşovia

Expoziţia "Aurul polonez în România. 1939-1947", deschisă la Varşovia

de Maria Sârbu    |    17 Dec 2009   •   00:00

Banca Naţională a României şi ICR-Varşovia au deschis în capitala Poloniei, cu sprijinul Asociaţiei comunităţii polonezilor de pretutindeni, expoziţia "Aurul polonez în România. 1939-1947", care readuce în memoria publică "solidaritatea românilor cu o Polonie aflată în plină tragedie".

Expoziţia face parte, aşa cum se arată într-o notă de presă trimisă de ICR-Varşovia, din programul "Geografia generozităţii", care are scopul de a marca 70 de ani de la marele refugiu al polonezilor în România. Sursa citată menţionează că în urmă cu 70 de ani, în toamna lui 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român şi cetăţenii obişnuiţi "le-au oferit celor aproximativ 50.000 de refugiaţi, până la terminarea războiului şi chiar după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală".

"După dubla invazie nazisto-sovietică, Polonia a predat spre păstrare României 51 de lăzi de lemn, cu o greutate totală de 3.057,450 kg, care conţineau 2.734,104 kg aur fin în lingouri. În ciuda riscurilor enorme şi a presiunii germane, România a protejat lingourile poloneze ca şi cum ar fi fost propriul tezaur şi le-a returnat, intacte, la sfârşitul războiului proprietarilor de drept", se arată în nota de presă.

Expoziţia "Aurul polonez în România. 1939-1947" încheie seria de evenimente care celebrează solidaritatea româno-polonă din timpul celui de-al doilea război mondial ce prezintă marelui public odiseea unei părţi a tezaurului polonez, păstrată şi protejată de români şi apoi returnată. Planşele expoziţiei, care descriu în amănunt povestea aurului salvat şi îi prezintă pe protagoniştii polonezi şi români ai acestei complicate şi foarte riscante operaţiuni internaţionale, sunt amplasate în centrul Varşoviei, în somptuosul hol al sediului central al Asociaţiei comunităţii polonezilor de pretutindeni, unde funcţionează şi Clubul varşovian de presă. Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.
 
Pentru a celebra gesturile de solidaritate ale românilor faţă de Polonia, ICR-Varşovia a realizat, totodată finanţând, în 2009, diverse proiecte dedicate acestui important moment ce ţine de relaţiile româno-polone. Este vorba despre conferinţa internaţională "70 de ani de la marele refugiu polonez în România. 1939-1947", care i-a reunit la Varşovia pe cei mai importanţi cercetători români şi polonezi în domeniul relaţiilor româno-polone; despre realizarea albumului de lux "Azilul românesc" (în colaborare cu Fundaţia "Karta" şi Casa Întâlnirilor cu Istoria), care prezintă extraordinara poveste a refugiaţilor, dar şi despre campania de diplomaţie publică, prin vernisarea expoziţiei de stradă "Geografia generozităţii. Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc".

Proiectul se va finaliza la sfârşitul lunii ianuarie 2010 cu o conferinţă ce vizează aceeaşi temă, susţinută de directorul în cadrul BNR, Cristian Păunescu.

×
Subiecte în articol: arte