x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţia de fotografie „Zidul Berlinului – O graniță prin Germania” la Timișoara

Expoziţia de fotografie „Zidul Berlinului – O graniță prin Germania” la Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Iul 2023   •   21:15
Expoziţia de fotografie „Zidul Berlinului – O graniță prin Germania” la Timișoara

În cadrul Anului cultural european Timișoara 2023, la sediul Memorialului Revoluției din capitala Banatului a fost vernisată astăzi expoziţia „Zidul Berlinului – O graniță prin Germania”. Evenimentul a fost organizat de Consulatul Republicii Federale Germania din Timișoara împreună cu Asociația Memorialul Revoluției. La vernisaj au participat și reprezentanți ai Mitropoliei Banatului. Expoziția face parte din proiectul Memorialul Interactiv al Revoluției, cele 20 de panouri prezentând cele mai importante aspecte din Berlinul de Est din perioada 1945-1989. Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a fost construit, inițial, pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989.

„Cei Trei Mari”, respectiv premierul britanic Winston Churchill, preşedintele american Harry S. Truman şi dictatorul sovietic Iosif Stalin, consfinţesc la Conferinţa de la Potsdam din iulie 1945 administrarea comună a Reich-ului German înfrânt. Astfel, Germania este împărţită în zone militare de ocupaţie, iar capitala sa, Berlinul, în sectoare. Forţele armate victorioase urmează să-şi administreze zonele de ocupaţie în regim de autonomie deplină, iar asupra problemelor privitoare la întreaga Germanie vor să decidă împreună, de acum încolo, la Berlin, printr-un Consiliu de Control. Dar după numai câteva luni acest acord se va destrăma. Linia de demarcaţie dintre zona britanică şi cea americană, pe de-o parte, şi cea sovietică, pe de altă parte, se transformă într-o graniţă de interes mondial. Churchill a intuit acest lucru de la început. La numai patru zile după capitularea germană, acesta foloseşte, pentru prima dată, într-o telegramă adresată lui Truman, termenul „Cortina de Fier“, care s-a coborât în Europa şi împarte acum continentul.

Cercetarea imaginilor, alcătuirea textelor şi redactarea: 
Dr. Ralf Georg Reuth („BILD”) şi Sven Felix Kellerhoff („Die Welt”)
Conducerea proiectului: Dr. Ulrich Mählert (Fundaţia Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist al Unităţii Germaniei)
Conceperea expoziţiei: Barbara Boettcher-Hillen („BILD”), execuţia Thomas Klemm (Agenţia de Concepere şi Realizare, Leipzig) 
Fotografiile folosite în expoziţie: Arhiva foto „BILD”
Grafica şi hărţile: Jim Dick
Pregătirea fotografiilor: Monika Gehrmann şi Tanja Belli („BILD”) 

 

×