x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”, la Muzeul Național Cotroceni

Expoziția „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”, la Muzeul Național Cotroceni

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Oct 2023   •   22:40
Expoziția „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”, la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni vernisează marți, 17 octombrie 2023, ora 17.00, în Spațiile Medievale, expoziția multimedia „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”, care aduce în atenția publicului, într-o manieră inedită, un patrimoniu recuperat. Două încăperi ale palatului care, în prezent, nu mai există sub forma lor inițială, au fost recompuse cu ajutorul noilor tehnologii, apelând la numeroase surse istorice pentru o redare cât mai fidelă.

Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu (în prezent, Salonul Florilor și Dormitorul Reginei), cele două spații care și-au pierdut materialitatea, au fost concepute de Regina Maria la începutul secolului al XX-lea și au reflectat personalitatea creativă a acesteia. Expoziția oferă vizitatorilor o veritabilă călătorie în timp, posibilă grație reconstrucției 3D și graficii digitale, prin care vor descoperi, printre altele, cum amenajarea diferitelor încăperi ale palatului de către Regina Maria reflectă evoluția ei, de la tânără prințesă aflată într-o țară străină, la Regina României Mari.

 

Proiectul expozițional îmbină creativitatea Reginei Maria cu creativitatea contemporană, venind în întâmpinarea publicului cu o experiență imersivă, care să-l apropie de Muzeul Național Cotroceni, prin prezentarea, în premieră, a unor piese de patrimoniu și să-l familiarizeze cu o perioadă importantă pentru istoria monarhiei, cea în care Regina Maria a locuit la Palatul Cotroceni.

 

Pentru realizarea acestei expoziții, Muzeul Național Cotroceni a beneficiat de sprijinul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, al Muzeului Național Peleș, al Muzeului Național de Artă al României și al Arhivelor Naționale ale României. Un aport important l-a avut parteneriatul cu Maryhill Museum of Art din Statele Unite ale Americii, un muzeu care s-a bucurat de atenția și donațiile Reginei Maria, sub formă de obiecte de artă și obiecte personale provenite din Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu.

 

Proiectul expozițional a fost dezvoltat de Zeppelin Design by QGP.

 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 octombrie 2023 – 11 februarie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

 

×
Subiecte în articol: Muzeul Naţional Cotroceni