x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție: Lia și Dan Perjovschi într-un dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov

Expoziție: Lia și Dan Perjovschi într-un dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Mar 2024   •   21:00
Expoziție: Lia și Dan Perjovschi într-un dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov

Expoziție: Lia și Dan Perjovschi într-un dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov

Titlul expoziției: „Urgențe”

Organizator: Muzeul de Artă Brașov

Locul desfășurării: Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21

Vernisaj: marți, 12 martie 2024, ora 18.00

Perioada de expunere: 13 martie – 30 aprilie 2024

Program vizitare muzeu: marți – duminică, 9.00-17.00

 

Muzeul de Artă Brașov vă invită să descoperiți în perioada 13 martie – 30 aprilie 2024 expoziția „Urgențe”, un dublu solo show al renumiților creatori contemporani Lia și Dan Perjovschi. Vernisajul expoziției va avea loc în prezența artiștilor, marți, 12 martie 2024, începând cu ora 18, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Participarea la vernisaj este deschisă publicului larg.

 

Expoziția „Urgente”, prezentată de Lia și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă din Brașov, prezintă componente din cercetările realizate de cei doi artiști în ultimii 35 de ani. Lucrările fascinante ale Liei Perjovschi, grupate sub titlul „Kit de supraviețuire” (selecție din „Muzeul Cunoașterii”), se întâlnesc în armonie cu creațiile de impact ale lui Dan Perjovschi, prezentate în secțiunea „Press Stress”.

 

„Urgente” este un dublu solo show. O cercetare a lumii contemporane în care se împletesc, se separă sau se topesc două viziuni artistice distincte dar complementare. Expoziția ca un muzeu al cunoașterii și expoziția ca un ziar. Bird view-ul și cotidianul în același spațiu.Lia și Dan Perjovschi

 

Expoziția pune în dialog două perspective interconectate, evidențiind cunoașterea, creativitatea și supraviețuirea în context contemporan. Sub conceptele „Kit de supraviețuire” și „Press Stress”, Lia și Dan Perjovschi aduc în prim-plan viziuni profunde asupra realităților și provocărilor lumii prezentului:

 

În secțiunea „Press Stress”, Dan Perjovschi adună lumile-pagini ale presei într-un puzzle al societății actuale. Aici, lumea se schimbă, presa tipărită dispare, dar stresul rămâne constant. Prin intermediul creației sale, artistul oferă o perspectivă profundă asupra schimbărilor sociale și a impactului mediului informațional asupra vieții cotidiene.

 

Spațiul expozițional, transformat într-o imensă hartă mentală, este organizat de Lia Perjovschi în jurul unor nuclee tematice care abordează subiecte specifice secolului 21. „Kit de supraviețuire” oferă un bird view al secolului curent, aducând în discuție umanitatea, alienarea și diversele strategii de supraviețuire. Într-un inventar al timpului prezent, teme precum schimbările climatice, globalizarea și evoluțiile tehnologice devin părți ale unui puzzle imens.

 

Expoziția „Urgente” poate fi vizitată la Muzeul de Artă Brașov, până pe 30 aprilie, de marți până duminică, între 09.00 și 17.00.

 

Lia și Dan Perjovschi s-au născut în 1961 la Sibiu, România, au urmat aceeași Școală Generală și Liceul de Artă (1970-1980) și s-au căsătorit în 1983. Locuiesc și lucrează la Sibiu, dar și în restul lumii. Operele lor artistice au fost expuse în sute de expoziții și festivaluri în România și internațional. Au expus împreună la instituții publice de cultură precum: Total Museum Seoul, Rupert Vilnius, Kunstraum Innsbruck, Tranzit.ro Cluj, Espaivizor Valencia, IFA Berlin & Stuttgart și galerii precum Christine Koenig Wien, Michel Rein Paris, Kula Split. În 2007, artiștii au avut o expoziție retrospectivă exhaustivă la Muzeul Nasher de la Universitatea Duke.

Top of Form

 

Dan Perjovschi, cu o carieră artistică de peste 30 de ani, a dezvoltat propriul său limbaj vizual distinctiv, redus, care condensează subiecte intricate fără a elimina complexitatea realității. Ca artist și jurnalist, practica sa artistică s-a dezvoltat ca o formă de "jurnalism vizual". De la colaborarea cu Revista 22 încă din anii '90 până la lucrarea „Ziarul Orizontal”, un perete public de 30 de metri din Sibiu pe care îl dezvoltă cu nou conținut artistic de peste 10 ani, artistul își exprimă viziunea asupra societății contemporane prin desene.

 

Lia Perjovschi, este fondatoare și coordonatoarea CAA CAA (Contemporary Art Archive and Centre for Art Analysis) și KM (Knowledge Museum), un proiect de cercetare interdisciplinară. A participat în peste 700 de expoziții, conferințe și ateliere în întreaga lume. Practica sa artistică diversă reflectă o călătorie de la corpul său fizic la corpul universal al cunoașterii, fiind caracterizată de o largă diversitate a mediilor de exprimare.

 

×
Subiecte în articol: dan perjovschi Muzeul de Artă Brașov