x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție retrospectivă de pictură Tudor Zbârnea

Expoziție retrospectivă de pictură Tudor Zbârnea

22 Iun 2022   •   11:31
Expoziție retrospectivă de pictură  Tudor Zbârnea

Muzeul Național de Artă al României vă invită să vizitați expoziția de pictură a artistului Tudor Zbârnea.

Ampla expoziție retrospectivă a maestrului Tudor Zbârnea, realizată în premieră în cadrul MNAR, cuprinde o selecție de 59 lucrări de pictură, cu diverse tematici, realizate pe parcursul a 30 de ani de creație. Unele dintre aceste lucrări au fost premiate la diverse concursuri naționale și internaționale.

Curatorul expoziției este criticul de artă Maria Bilașevschi, iar comisarul desemnat din partea MNAR este Carmen Cernat.

 

Tudor Zbârnea (n. 29 decembrie 1955, Nisporeni, Republica Moldova) este unul dintre cei mai originali artiști vizuali contemporani, cu un discurs singular bazat pe expresii ale formei și culorii ce conțin adeziunea la mijloacele artistice decantate din a doua jumătate a secolului XX până în prezent. Discursul său pictural este bazat pe expresivitatea materiei picturale care capătă forța gestului larg, amintind cele mai bune exemple neo-expresioniste, fără însă să vireze în abstract, reprezentarea corpului uman rămânând mereu prezentă, detectabilă chiar și în zbuciumul cel mai ardent al culorii. 

            Este absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I. E. Repin”, Chişinău și al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Iași, România, Facultatea de Arte Plastice, Secția pictură. A participat la peste 300 de expoziții reprezentative în țară și străinătate, cu peste 35 de expoziții personale. Lucrările artistului se află în numeroase și prestigioase colecții publice și private. Este director al Muzeului Național de Artă al Moldovei și inițiatorul Bienalei Internaționale de Pictură, Chișinău, Republica Moldova.

            A obținut numeroase premii și distincții, dintre care menționăm: în anul 2021 Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” acordată de președintele României; 2017 Insigna de Onoare „Emerit pentru cultura poloneză”, acordată de Ministerul Culturii și Patrimoniului al Poloniei; 2016 Medalia de aur „Merit și Devotament Francez”, Paris; Trofeul “Vicolo Poldo”, ediţia a 35-a, Como, Italia; 1997 Diploma de Onoare a Academiei Europene de Artă, Bruxelles, etc.

 

„Relațiile culturale dintre Republica Moldova și România cunosc o nouă dimensiune prin această expoziție, care prezintă în cel mai reprezentativ muzeu de artă de la noi o sinteză a operei unuia dintre cei mai importanți pictori de azi din Republica Moldova și, în egală măsură, din România. Tudor Zbârnea nu este doar un pictor de mare forță artistică, este și directorul celui mai important muzeu de artă de peste Prut, care în programele sale culturale a privilegiat prezentarea artei contemporane din România prin cele mai bune exemple ale sale” apreciază Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

„Tudor Zbârnea leagă verigile, din trecut spre prezent, modelând din mit, din folclor, din zestrea ontologică a umanității, omul, subiectul și obiectul unei călătorii înspre centrul ființei, înspre însăși întrebarea din Psalmi: „Doamne, ce este omul ca să iei cunoștință de el?”. Personajele sale pornesc din lumină, înrădăcinate într-un prototip arhetipal ce marchează de peste trei decenii evoluții, sinteze și decantări, ani în care ascetismul expresiei a acumulat tristețea, drama, smerenia, angoasa și împăcarea a ceea ce, generic, este denumit destinul uman” arată curatorul Maria Bilașevschi în textul de prezentare al expoziției.

 

Expoziția va putea fi vizitată la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României până în data de 4 septembrie 2022.

 

×