x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festival Anonimul ● Filme, Dezbateri ECO, Concerte

Festival Anonimul ● Filme, Dezbateri ECO, Concerte

de Maria Sârbu    |    16 Aug 2008   •   00:00
Festival Anonimul ● Filme, Dezbateri ECO, Concerte

Festivalul Internaţional de Film Anonimul din Delta Dunării se încheie sîmbătă seara cu decernarea premiilor, ceremonia urmînd să aibă loc de la ora 23:00 în ”Satul Filmului” din Sfîntu Gheorghe.



Festivalul Internaţional de Film Anonimul din Delta Dunării se încheie sîmbătă seara cu decernarea premiilor, ceremonia urmînd să aibă loc de la ora 23:00 în ”Satul Filmului” din Sfîntu Gheorghe. Este sfîrşit de săptămînă şi numărul turiştilor a crescut faţă de primele zile ale festivalului, aşa că va fi o mare de oameni la eveniment. Se vor acorda premii la trei categorii: secţiunea Lungmetraje - Trofeul festivalului (10.000 de dolari), Premiul pentru regie (5.000 de dolari) şi Premiul pentru imagine (2.000 de dolari); secţiunea Scurtmetraje – Premiul pentru cel mai bun film (2.000 de dolari) şi Premiul special ”Ovidiu Bose Paştină” (1.000 de dolari), iar a treia categorie se referă la premiile publicului – cîte unul la cele două secţiuni competitive, pentru lungmetrag (1.000 de dolar) şi pentru scurtmetraj (500 de dolari).

MIRCEA VINTILĂ LA ANONIMUL


Mircea Vintilă a cîntat joi seara la festival timp de 45 de minute. Campingul era plin, iar artistul a fost solicitat ”la bis”. Recitalul a avut loc înainte de proiecţiile de noapte, care au început cu lungmetrajul românesc din competiţie ”Boogie”. Cred că autorul filmului, regizorul Radu Muntean, a fost mulţumit de reacţia spectatorilor, căci la final efortul echipei a fost aplaudat îndelung.

În noaptea de joi spre vineri, publicul a văzut şi trei calupuri de scurtmetraje, din care au facut parte producţiile româneşti ”Bomboane de ciocolată”, ”Efectul Coco Chanel”, ”Saga”, ”Filmele mele nefăcute”, ”Sinopsis docu-drama” şi ”Tram Est-Vest”.

În Programul paralel a intrat ”Un bărbat urmăreşte o femeie” – o serie de şapte scurtmetraje realizate de şapte tineri regizori români. Autorii, toţi bărbaţi, au fost prezenţi la proiecţie şi au putut vedea reacţia diferită a publicului. În film este vorba despre ”misterul feminin văzut prin ochii bărbaţilor”. Proiectul va continua cu ”O femeie urmăreşte un bărbat", care va include filme realizate de regizori femei.

”ECO DOCS”


La propunerea festivalului, publicul a asistat la o dezbatere pe teme ecologice din cadrul secţiunii ”Eco Docs”, cu participarea unor critici de film, jurnalişti, oameni de afaceri. Discuţia, moderată de actorul Marius Stănescu, a fost axată în jurul celor trei documentare americane prezentate în programul paralel al ediţiei din acest a Festivalului Anonimul: ”O realitate mult prea fierbinte”, ”Din dragoste pentru apă” şi ”Inima mea biodegradabilă”. Programul ”Eco Docs” a fost iniţiat la ediţia a patra a festivalului, ca o componentă constantă a programului acestui festival.

COMPETIŢIA, LA FINAL


Juriul şi invitaţii festivalului au vizionat vineri ultimele două lungmetraje din competiţie – ”Livada de lămîi”, regia Eran Riklis (Israel) şi ”Ajută-mă, Eros” de Lee Kang-Sheng (Taiwan). De asemenea, au fost programate şi ultimile trei calupuri de scurtmetraje, printre care şi producţiile româneşti ”Ştefan”, ”Ştii tu”, ”La drumul mare”, ”O zi bună!” şi ”Sexy Piece of Plastic”. Acestea şi altele au fost reprogramate pe parcursul nopţii, în aer liber.

Sîmbătă, cele două jurii au deliberat. Au fost prezentate şi filme, în programul paralel, printre care şi noua peliculă regizată de Radu Cabrea ”Călătoria lui Gruber”.
De asemenea, a avut loc o întîlnire cu regizorul Krzysztof Zanussi, preşedintele juriului la secţiunea Lungmetraj. Marele cineast a susţinut o prelegerea în faţa invitaţilor la Festival. Cineastul a afirmat că Europa ”are o mare problemă cu identitatea sa în viitor”, deoarece s-a epuizat una dintre resurse – atenţia umană. Zanussi a adus la Anonimul, cu ocazia prelegerii, fragmente din filmele sale – ”Life as a Fatal Sexually Transmitted Disease" (2000), ”Suplement” (2002) şi, în ”Serce na dloni” (secvenţă proiectată în premieră mondială, deoarece filmul urmează să apară în 2009). Această nouă producţie semnată de Zanussi este despre un oligarh rus, bolnav de inimă, căruia urmează să i se facă un transplant. Acesta întîlneşte un tînăr hotîrît să se sinucidă, dar este neîndemânatic, de aceea ”trebuie să fie ajutat” de gărzile de corp ale oligarhului, astfel încît inima tînărului să ajungă, în urma transplantului, în pieptul afaceristului.

Cineastul a mărturisit şi faptul că în calitatea sa de producător vinde filme pe care le-a realizat în perioada comunistă şi obţine bani mulţi. El are în plan să producă un nou mare film.

Krzysztof Zanussi, unul dintre reformatorii cinematografului polonez, a câştigat Trofeul Leu de Aur şi a fost nominalizat la Globurile de Aur. Din 1974 până în 1981 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Regizorilor Polonezi. De aproape 30 de ani este manager şi director al TOR Film Studio.
După gala de închidere a Festivalului Anonimul va avea loc un concert Nightlosers, apoi proiecţii cu filme cîştigătoare.

Anonimul a început la Sfîntu Gheorghe pe data de 11 august. Festivalul este organizat de Fundaţia Anonimul, avînd sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Organizatorii anunţă că o retrospectivă a filmelor din ediţia acestui an va avea loc la Cinema Studio, în zilele de 3, 4 şi 5 octombrie.

×
Subiecte în articol: arte anonimul