x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul limbilor străine

Festivalul limbilor străine

de Diana Scarlat    |    24 Sep 2012   •   09:49
Festivalul limbilor străine

LinguaFEST, festivalul anual dedicat limbilor europene, se sarbatoreste incepand de astazi, pana miercuri, 26 septembrie, la Bucuresti, printr-o serie de manifestari culturale dedicate invatarii limbilor straine.

Evenimentul a fost deschis oficial astazi, la sediul reprezentantei Comisiei Europene in Romania, prin acordarea premiilor European Language Label (Certificatul lingvistic european) pentru proiecte creative si inovatoare in domeniul predarii si invatarii limbilor straine si a distinctiilor individuale European Language Label. Cu aceeasi ocazie s-a lansat publicatia "European Language Label', editia 2012, cu texte de Mircea Cartarescu si Markó Béla, in original si in traducere.

Evenimentul s-a desfasurat in prezenta unor reprezentanti ai autoritatilor, precum Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Christiane Gertrud Cosmatu, subsecretar de stat, Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Relatii Interetnice, Monica Calota, director ANPCDEFP si Emanuel Alecsandru Papagheorghiu, director executiv al Directiei Cultura, invatamant si Turism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

In urmatoarele zile ale festivalului, 25 si 26 septembrie, publicul larg este invitat sa participe la Festivalul de teatru scolar multilingv gazduit de Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, precum si la alte activitati organizate in pasajul Universitatii.

Pe parcursul celor doua zile de festival, in foaierul Centrului ArCuB, vor fi amenajate standuri de promovare a diversitatii culturale si lingvistice a Europei, cu sprijinul institutelor culturale participante si al minoritatilor nationale prezente la eveniment.

Incepand cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicata celebrarii limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevarate bogatii lingvistice: 23 de limbi oficiale si peste 60 de comunitati autohtone care vorbesc o limba regionala sau minoritara, fara sa mentionam limbile vorbite de cetatenii provenind din alte tari si de pe alte continente.

Pentru a atrage atentia asupra acestei imense bogatii lingvistice, Uniunea Europeana si Consiliul Europei au lansat, in 2001, initiativa Anului european al limbilor. Din aceasta initiativa a luat nastere Ziua europeana a limbilor, concept creat cu scopul de a sensibiliza publicul fata de plurilingvism in Europa, de a cultiva diversitatea culturala si lingvistice si, nu in ultimul rand, de a incuraja invatarea limbilor straine de catre toti europenii, la scoala sau in afara acesteia.

Lansat oficial in anul 1999 de catre Comisia Europeana, European Language Label (Certificatul lingvistic european) este un premiu care incurajeaza initiativele in materie de predare si invatare a limbilor straine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informatiilor referitoare la acestea si prin promovarea bunelor practici. Premiul se adreseaza tuturor tipurilor de educatie si formare, indiferent de varsta sau de metodele utilizate, fiind acordat anual celor mai inovatoare proiecte destinate invatarii limbilor straine, elaborate in fiecare dintre tarile participante. Sub coordonarea Comisiei Europene, procedura de decernare este administrata de statele membre, ale caror jurii nationale decid asupra criteriilor de selectie detaliate. in Romania, aceasta actiune este promovata de ANPCDEFP.

×
Subiecte în articol: festival limbi straine