x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Naţional de Teatru, cu operă

Festivalul Naţional de Teatru, cu operă

de Maria Sârbu    |    19 Iun 2009   •   00:00
Festivalul Naţional de Teatru, cu operă

29 de spectacole produse de teatre din România, un spectacol de teatru din străinătate, cinci spectacole de operă realizate de regizori români în teatre lirice de la noi, filme despre teatru şi creatori de scenă, conferinţe, dezbateri şi lansări de carte - acesta este conţinutul în mare al programului ediţiei 2009 a Festivalului Naţional de Teatru, care urmează să se desfăşoare între 31 octombrie şi 9 noiembrie.



UNITER, în calitatea sa de producător al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), s-a grăbit să anunţe selecţia spectacolelor şi a evenimentelor adiacente, pentru a elimina orice suspiciune legată de organizarea în anul de criză financiară a manifestării. La conferinţa de presă, care a avut loc ieri, selecţionerul producţiilor din FNT, Cristina Modreanu, şi vicepreşedintele executiv al UNITER, Aura Corbeanu, au prezentat informaţiile pe care, de obicei, presa le obţinea cu puţin timp înainte de începerea festivalului.

DESPRE BANI
S-a menţionat faptul că bani sunt mai puţini ca la ediţia precedentă, de aceea componenta internaţională nu-şi mai găseşte locul în program. Va fi doar un spectacol, din Franţa - "La cantatrice chauve/Cântăreaţa cheală", regizat de regretatul Jean-Luc Lagarce - şi inclus în secţiunea Focus 1: Ionesco Event, dedicată centenarului naşterii dramaturgului Eugene Ionesco.

Deocamdată, producătorul FNT are promisiunea Ministerului Culturii, care va aloca festivalului un milion de lei. Dacă anul trecut Primăria Bucureşti sprijinea FNT cu 1,5 milioane de lei, de această dată alocă doar 100.000 de lei. UNITER speră că suma va creşte, deoarece Primăria întotdeauna a susţinut în mod generos această manifestare teatrală.

În scopul selecţiei, criticul Cristina Modreanu a văzut peste 80 de spectacole montate în teatre instituţionalizate şi în teatre independente. Asta ar însemna că în partea de creativitate criza nu s-a resimţit. Totuşi, componenta cu producţiile independente este slabă. Nu există spectacole de dans în FNT. În schimb, avem operă.

Sunt cinci creaţii la secţiunea Focus 2: Opera Revival, spectacole semnate de regizori de teatru şi care se vor juca la sediu. Programul include şi o premieră - "Prinţesa Turandot" după Carlo Gozzi, în regia lui Andryi Zholdak, scenografia Dragoş Buhagiar (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu).

Repetiţiile abia au început, iar critica şi publicul se aşteaptă la o surpriză, dacă ne gândim la acest cuplu scenic puternic Zholdak-Buhagiar.

Pentru că nu vom putea vedea în festival spectacole străine, aşa cum ne obişnuisem câteva ediţii la rând (secţiune înfiinţată şi dezvoltată de Marina Constantinescu), care ne arătau cam pe unde se situează teatrul românesc în contextul teatrului internaţional, organizatorii s-au gândit să includă în program "Filme de teatru". Este vorba despre proiecţii în nocturnă cu înregistrări ale unor spectacole sau eseuri despre unii creatori, care au marcat sau marchează scenele lumii.

Vom avea parte şi de secţiuni referitoare la teorie, şi anume conferinţe şi dezbateri, precum şi lansări şi prezentări de noi volume.

Atrage atenţia seria de discuţii pe care FNT o va organiza în colaborare cu secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru: "Teatrul românesc după 20 de ani - deschideri, personalităţi, influenţe, tentinţe". Spectacolele selecţionate în secţiunea principală Romanian Showcase 2 poartă semnătura unora dintre cei mai mari creatori de scenă de la noi, printre care Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Gabor Tompa, Alexander Hausvater, Dragoş Galgoţiu, Radu Afrim, Felix Alexa şi mulţi alţii.

Ei au realizat în stagiunea care tocmai se încheie montări pe care selecţionerul le-a considerat demne de a fi prezentate în Festivalul Naţional.

×
Subiecte în articol: arte