x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivaluri de vara

Festivaluri de vara

de Raluca Grintescu    |    29 Iul 2005   •   00:00
Festivaluri de vara

Week-end-ul acesta s-a dat startul celor mai tari distractii estivale: Festivalul Peninsula de la Targu-Mures si Festivalul Medieval de la Sighisoara.

Marti, ora 0:00, s-a dat startul celei mai tari distractii estivale. Festivalul Peninsula va oferi "consumatorilor" de open-air peste 70 de concerte si programe culturale variate.

Vara din Transilvania nu mai este aceeasi de cand exista Festivalul Peninsula din Tg. Mures. Reactiile pozitive primite din partea tinerilor, incepand din 2003, arata ca efortul de a organiza Festivalul Peninsula a meritat. Anul acesta, participantii au de ales intre recitaluri cu formatii cunoscute, autohtone si internationale, programe culturale, distractive si sportive, de teatru, filme si mult umor.

MARE PETRECERE. Cele doua scene mari gazduiesc trupe care dau greutate festivalului: Apocalyptica, Freestylers, Directia 5, Vama Veche, Zdob si Zdub, Suie Paparude, Iris, Holograf, Sarmalele Reci, Timpuri Noi, Voltaj, Talisman, Luna Amara, Spitalul de Urgenta, Sistem, Altar, Kumm, Republic, Black Beers, Parazitii, B.U.G. Mafia, Midnight Express si multe altele.

In prima noapte a festivalului, atmosfera magica a fost asigurata de formatia Tünderground. Imensul cort Evoline, amplasat langa tabara, s-a umplut inca de la primele acorduri ale formatiei de nu-jazz. Celor de la Tünderground le-au urmat DJ Moenotronic si DJ Base-X, care au animat multimea pe ritmuri de break-beat, liquid jazz, funk si techno pana catre zorii zilei. Pe teritoriul Peninsulei au sosit inca de marti seara in jur de 1.000 de persoane care si-au ridicat corturile in tabara special amenajata. Inainte de inceperea petrecerii, aproximativ 500 de corturi erau deja instalate, iar numarul lor a crescut la 730, miercuri la pranz.

SPECTACOLE. In cadrul Festivalului Peninsula din Targu-Mures se desfasoara si un festival al umorului. Tonul a fost dat de o expozitie de caricaturi si o proiectie de desene animate erotice care au incantat ochii celor prezenti din prima zi. Astazi, va avea loc un spectacol din scenetele lui Karinthy Frigyes, sustinut de trupa de teatru Miskarolok, o reprezentatie de "stand up comedy" in limba maghiara si proiectii din filmele lui Woody Allen. Tot in aceasta zi vor rula "Placinta japoneza" ("American Pie" in varianta japoneza, subtitrat in limba romana), precum si doua spectacole - "The Best of Monty Python Flying Circus TV series" si "Best of British and American Comedy".

Un "concert cu muzica foarte, foarte usoara" - Pofon 74, un spectacol Csiki Jatekszin si filmul "The Meaning of Life" (1983) sunt programate pentru sambata. Ultima zi a evenimentului va gazdui o expozitie de caricatura si proiectia, timp de cinci ore, a unor reclame amuzante, sub genericul "Dupa-amiaza derogatorilor de publicitate".

PUTINA ISTORIE
Conceptia de baza s-a nascut in 2003, modelul fiind Festivalul Cultural Sziget (Insula) din Budapesta. In primul an au fost 27.000 de vizitatori, iar in 2004 - 34.000. In anul 2003, era o singura scena, unde au sustinut concerte trupe din Romania si din Ungaria. Anul trecut, Felszighet a avut un prim star international, formatia Chumbawamba din Anglia. Bugetul festivalului in primul an era de 70.000 de euro, in 2004 bugetul era de 180.000 de euro, pierderi 60.000 de euro. Anul acesta, bugetul se ridica la 350.000 de euro, din care 150.000 ar trebui sa fie asigurati din reclame si sponzorizari, 150.000 incasari din pretul biletului si restul din programe de finantare nerambursabile.

×
Subiecte în articol: culture club