x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filarmonica Banatul în stradă - „Carmina Burana”, interpretată pe pista aeroportului Timişoara

Filarmonica Banatul în stradă - „Carmina Burana”, interpretată pe pista aeroportului Timişoara

de Mircea Opris    |    14 Sep 2008   •   00:00
 Filarmonica Banatul în stradă -  „Carmina Burana”, interpretată pe pista aeroportului Timişoara

Fostul cinematograf Capitol, strategic ampalsat vizavi de primărie a devenit obiectul unei bătălii între autorităţile locale şi RADEF România Film. Circul trenează de mai mulţi ani, miza fiind însăşi valoarea clădirii şi a grădinii de vară, situate ultracentral, cu o valoare de piaţă estimatp între 3 şi 5 milioane de euro. Abia instalată în clădirea fostului cinema, Filarmonica Banatul a fost scoasă în stradă în luna august, în urma unei decizii  a  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, cei de la filarmonic'ă au ajuns să ţină concerte în cele mai neconvenţionale locuri: de pe malul Begăi până pe...pista aeroprotului Timişoara.



Fostul cinematograf Capitol, strategic ampalsat vizavi de primărie a devenit obiectul unei bătălii între autorităţile locale şi RADEF România Film. Circul trenează de mai mulţi ani, miza fiind însăşi valoarea clădirii şi a grădinii de vară, situate ultracentral, cu o valoare de piaţă estimatp între 3 şi 5 milioane de euro. Abia instalată în clădirea fostului cinema, Filarmonica Banatul a fost scoasă în stradă în luna august, în urma unei decizii  a  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, cei de la filarmonic'ă au ajuns să ţină concerte în cele mai neconvenţionale locuri: de pe malul Begăi până pe...pista aeroprotului Timişoara.

Cu violoncelul printre avioane
Grădina de vară şi clădirea fostului cinema Capitol a rămas liberă după ce acum o lunpă şi jumătate filarmonica a fost evacuată din locaţie. Filarmonica Banatul şi-a găsit un loc şi “mai aproape de cer” ca să cânte: în 5 octombrie, muzicienii timişoreni vor interpreta celebra cantată  scenică a lui Carl Orff, Carmina Burana, pe pista  de avion!Mai exact pe Aeroprotul Internaţional Timişoara! „Va fi un eveniment cu totul deosebit, realizat în coproducţie cu Aeroportul din Timişoara şi Teatrul din Zreneanjin din Serbia”, explică Ioan Coriolan Gârboni, directorul instituţiei fără sediu. Pe pista aeroportului vor „zbura” motociclete, pe deasupra avioane, iar efectele speciale vor fi din abundenţă, concertul urmând să se desfăşoare în nocturnă. „Acuma tocmai angajăm.... sclavi, adică figuranţi pentru spectacol”, spune Gârboni, hotărât să scoată muzica cultă în spaţii neconvenţionale. Dirijorul care va „biciui” orchestra, corul, soliştii şi... sclavii de la pupitrul său  va fi maestrul Remus Georgescu. De Ziua Europei, Filarmonica a susţinut un concert.... plutitor, pe Bega, tot după o idee a lui Gârboni. „În salonul VIP al Aeroportului Traian Vuia vor cânta, înaintea tuturor marilor curse internaţionale speciale, o harfă şi o vioară”, a mai declarat directorul Filarmonicii Banatul, care intenţionează să-şi înzestreze orchestra  cu instrumente noi în valoare de 40 000 de euro, în această toamnă.

Gulagul filarmonicii

Pe data de 4 august 2008, Primăria Timişoara a pierdut din nou clădirea cinematografului Capitol. Fostul cinema, transferat din reţeaua RADEF România Film în administrarea primăriei, prin hotărâre de guvern, la sfârşitul anului 2006, trebuie să revină în patrimoniul regiei. La fel şi alte 17 cinematografe din ţară transferate cu titlu gratuit la autorităţile locale pentru a fi transformate în sedii de instituţii de cultură. Aşa a decis, printr-o hotărâre irevocabilă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat pe 4 august anula acesta, preşedintele Sindicatului Liber România Film, Maria Bikfalvi.

Prin decizia Înaltei Curţi s-au anulat, de fapt, două hotărâri de guvern: cea privind transmiterea unor imobile din domeniul privat al statului şi administrarea RADEF în domeniul public al unor oraşe, municipii şi/sau judeţe şi în administrarea consiliilor locale, precum şi cea referitoare la strategia privind privatizarea sălilor şi grădinilor de cinema din administrarea RADEF, iniţiată de Ministerul Culturii şi Cultelor. Instanţa a motivat decizia prin faptul că Sindicatul Liber RomâniaFilm nu a participat la discuţiile din Comisia de Dialog Social de la Ministerul Culturii la care s-au luat cele două hotărâri. Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", la care este afiliat Sindicatul Liber RomâniaFilm, a deschis proces, pentru anularea hotărârilor, în martie 2007. Sentinţa ÎCCJ vine după ce "Cartel Alfa" a făcut recurs la decizia Curţii de Apel, din 3 octombrie 2007, care a respins acţiunea ca fiind neîntemeiată.

Guvernul caută soluţii
Sindicatul vrea, acum, să ia înapoi în patrimoniul regiei cinematografele. Problema este că, în cazul cinematografului Capitol din Timişoara, administraţia locală a transformat sala de cinema în filarmonică. "La Timişoara, cinematograful s-a dat pentru a fi sediul filarmonicii, între timp primăria a făcut investiţii masive, vor să bage 6 milioane de euro pentru aducerea ei la înalte standarde de performanţă", a declarat, luni, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. El spune că ministerul va analiza dacă mai există "căi extraordinare de atac" pentru decizia Înaltei Curţi. Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza, nu îşi explică decizia: "Doar în România se poate întâmpla aşa ceva! După ce s-a pus la punct sala filarmonicii şi când vroiam să începem reamenajarea grădinii de vară, vine o regie falimentară şi blochează totul. Aceste clădiri stau părăginite, cine ştie ce au de gând, poate să le privatizeze... Noi ne aşteptam să apară şi alte hotărâri de guvern, să primim şi celelalte cinematografe din Timişoara, chiar vroiam să facem un club al pensionarilor într-unul dintre ele. Guvernul a gândit bine când a dat aceste cinematografe comunităţilor locale. Şi oricum, sala Capitol a fost ridicată, în trecut, de primărie, special pentru filarmonică, regimul comunist a confiscat această destinaţie şi a transformat-o în cinematograf. Eu sunt iubitor de film, dar lumea nu mai merge la cinematograf... În momentul de faţă, guvernul caută soluţii pentru Sala Capitol şi celelalte obiective din ţară", ne-a declarat edilul. "Pentru moment, cinematograful este pierdut, dar nu rămâne aşa! Domnul Ioan Gârboni (n. r. - directorul Filarmonicii Banatul) va merge mâine la Bucureşti, la guvern, pentru a discuta problema. Pe noi nu ne-a anunţat nimeni, să venim să ne apărăm sau ceva", declara acum o lună şi jumătate secretarul primăriei, Ioan Cojocari. Acesta susţine că există promisiuni din partea guevrnuluiprivind revenirea cu o nouă hotărâre de guvern , care să readucă clădirea în patrimnoiul oraşului şi să fie redată filarmonicii.

×
Subiecte în articol: arte timisoara