x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filme ce trebuie vazute de copii

Filme ce trebuie vazute de copii

de Sebastian S. Eduard    |    23 Iul 2005   •   00:00
Filme ce trebuie vazute de copii

Institutul Britanic de Film a alcatuit o lista cu 50 de pelicule pe care le recomanda copiilor cu varsta pana in 14 ani...

Printre acestea figureaza productiile hollywoodiene "E.T." si "Toy Story", dar si filmul japonez "Spirited Away" si cel iranian "Where Is the Friend’s House", transmite BBC News.

Filmele selectate apartin cinematografiei mondiale si merg de la blockbustere pana la filme de arta. Cel mai vechi film de pe lista este scurtmetrajul "Le Voyage dans la Rune", regizat de francezul Georges Melies in 1902. Cel mai recent este "Finding Nemo", lansat in cinematografe in 2003.

POPULARITATE. Lista, alcatuita cu ajutorul publicului, este menita sa provoace o dezbatere despre filmele si programele de televiziune pe care ar trebui sa le urmareasca copiii. "Este o lista destul de controversata, care are toate sansele ca provoace o dezbatere, dar aceasta este si ideea. Vrem sa provocam oamenii sa discute despre filmele pe care trebuie sa le vada copiii, in loc sa fie preocupati de cele pe care nu trebuie sa le vada", a spus Cary Bazalgette, responsabilul departamentului de educatie din cadrul Institutului Britanic de Film.

TOP. Primele zece filme de pe lista sunt: "Hoti de biciclete" (Italia, 1948), "E.T." (SUA, 1982), "Kes" (Marea Britanie, 1969), "Les Quatre Cents Coups" (Franta, 1959), "The Night of the Hunter" (Marea Britanie, 1955), "Show Me Love" (Suedia - Danemarca, 1998), "Spirited Away" (Japonia, 2001), "Toy Story" (SUA, 1995), "Where is the Friend’s House" (Iran, 1987), "Vrajitorul din Oz" (SUA, 1939).

"Noi nu impunem aceasta selectie. Ne-am propus sa facem o lista care sa evolueze si invitam publicul sa ne trimita comentarii si sugestii pe site-ul Institutului", a adaugat Bazalgette.

INCASARI
Printre filmele propuse, cel putin cele care au iesit in ultimii ani sunt si productii care au facut incasari substantiale. "In cautarea lui Nemo", de exemplu, este pe locul 7 in box office-ul filmelor din toate timpurile, cu incasari de 865 de milioane de dolari. In acelasi clasament "E.T.", deja un clasic, se afla si el bine clasat - pe locul 17. De remarcat ca in top 10 nu se afla nici unul dintre filmele atat de indragite de copii, cum sunt seriile "Harry Potter", "Shrek", "Spiderman" si "Home Alone", "Monsters Inc" sau "Ice Age". Sunt considerate acestea "needucative"?
×
Subiecte în articol: arte