Ei bine da! La capătul celălalt al târgului, la capătul celălalt al tragediei denunţate de Pamuk se află un altfel de campion. Un scriitor popular. Nu mai puţin de 100 de milioane de cărţi vândute.
Ei bine da! La capătul celălalt al târgului, la capătul celălalt al tragediei denunţate de Pamuk se află un altfel de campion. Un scriitor popular. Nu mai puţin de 100 de milioane de cărţi vândute.
Un "exponat" de cartea recordurilor.
Aţi ghicit, este vorba de Coelho.
Îmbrăcat în deja vestitul său costum negru pe care l-am putut admira şi în România, Coelho (foto) a vrut să facă show la această ediţie a Târgului de la Frankfurt. Mai întâi a ţinut să argumenteze că distribuirea pe internet, în mod gratuit, a variantei digitale a unei cărţi nu poate decât să crească vânzarea formatului tipărit. Şi, evident, să-şi popularizeze blogul (www.paolocoelhoblog.com – na, că o facem şi noi!). Apoi, nu ştiu câţi cunosc faptul că, în tinereţea sa, Coelho a scris versuri pentru formaţii rock. Şi totuşi… la o petrecere dată în cinstea sa la Club King Kamehameha el s-a alăturat formaţiei de pe scenă pentru a interpreta propria sa versiune a piesei lui Bob Marley "No Woman, No Cry". Se spune că cei prezenţi la party au lăsat la o parte politeţea şi l-au aplaudat cu entuziasm: omul chiar avea voce!
Dar să nu-i spunem "omul", că poate se supără! Jurnalul Târgului de la Frankfurt consemnează că, pe toată perioada manifestării, fanii l-au tratat pe acesta cu fervoare mesianică şi îl compară pe autorul brazilian cu însuşi Dumnezeu. Zeci de plasme
cu imaginea sa sau a operelor sale, postere şi chiar o invitaţie cartonată în care o mână a lui Coelho arată către un pahar cu vin (aluzie evidentă la scena pictată de Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine) – ei bine, toate acestea fac din Coelho un supraom. A mai existat şi un interviu de două ore pe care Coelho l-a acordat pe "Canapeaua albastră", emisiunea de interviuri a canalului german 2DF, şi unde Coelho a reuşit în primele trei minute să dea două citate din autorul preferat – EL. "Atunci când vrei ceva cu adevărat, tot universul conspiră în favoarea ta", a spus brazilianul. Păcat însă că acest lucru nu s-a întâmplat şi cu ocazia vizitei sale la standul României, unde a poposit cinci minute pentru a-şi vedea cărţile apărute la Editura Humanitas. Nu le-a găsit, semn că, prin Frankfurt, românii au fel de fel de treburi. Unii semnează contracte şi fac afaceri, alţii… ca peste tot. Dumnezeu a plecat mâhnit!
- Sebastian S. Eduard, Frankfurt
Citește pe Antena3.ro