x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gala HOP, mai săracă

Gala HOP, mai săracă

de Maria Sârbu    |    08 Sep 2008   •   00:00
Gala HOP, mai săracă

Teatru ● Tinerii actori, sfătuiţi să se ia în serios
Şcoala românească de teatru e comerţ. Anual termină facultatea peste 300 de actori. Există probleme în acest sistem de învăţămînt – una fiind discrepanţa dintre numărul profesorilor şi cel al studenţilor. Sînt concluzii ale dezbaterii de la finalul Galei HOP de la Mangalia.



Teatru ● Tinerii actori, sfătuiţi să se ia în serios
Şcoala românească de teatru e comerţ. Anual termină facultatea peste 300 de actori. Există probleme în acest sistem de învăţămînt – una fiind discrepanţa dintre numărul profesorilor şi cel al studenţilor. Sînt concluzii ale dezbaterii de la finalul Galei HOP de la Mangalia.

Oferta din acest an a Galei Tînărului Actor HOP nu a probat şi o responsabilitate, susţinea la discuţie actorul Dan Tudor, membru al juriului ediţiei 2008, cel care cîştiga aici acum zece ani un premiu. El consideră că după absolvire tinerii actori din generaţia sa erau mult mai implicaţi şi mai responsabili decît absolvenţii ultimilor doi-trei ani.

Masa rotundă organizată în a patra zi (şi ultima) a galei i-a adunat laolaltă pe participanţi şi invitaţi – critici, secretari literari şi doar cîţiva directori de teatre, regizori şi membrii juriului.

FĂRĂ LAUDE. S-au înscris în acest an mai mulţi actori, promoţiile 2004-2008, dar "ca realizare" nu au lăsat încă urme. Astfel, laudele nu şi-au găsit locul. Mai mult chiar, s-a rostit răspicat fraza: "De la an la an, nivelul galei scade". E mai slabă din punct de vedere al repertoriului şi al implicării.

Criticii au încercat să dea alarma în ceea ce priveşte pregătirea slabă a tinerilor pentru gală, considerată o rampă de lansare a tinerei generaţii. S-a dat vina şi pe şcoală. Avem multe şcoli de teatru, iar produsul de pe piaţă nu are valoarea de altădată. Actorilor li s-a reproşat că li se dă o şansă "să se pună în valoare", dar ei nu se iau în serios. Au fost sfătuiţi să aibă "măsură şi diplomaţie". Li s-a reproşat şi neatenţia în scenă. Criticilor li s-au aruncat învinuiri de felul că voi ne faceţi să fim aşa. Adică netalentaţi şi neserioşi? – s-au întrebat unii cronicari. Concurenţii s-au considerat, într-un fel, "executaţi", de parcă ar fi fost "judecata de la Mangalia".

Dar majoritatea nu a avut suflu scenic. Nu au putut (mulţi, probabil, nici nu şi-au propus) să lase o stare de "însufleţire" pe care să o simtă cei veniţi să-i vadă şi chiar să-i "judece". Au fost mulţi – 40 în concurs, la două secţiuni: Individual şi Grup.

PUBLIC MARE. A fost şi public mult seară de seară în sala Centrului Cultural Mangalia. În atmosfera de teatru a dominat o "promisiune". Pe un banner era afişat sus, de stăpînii sălii, următoarele: "Primar Mihai Claudiu Tusac: «Aşa cum v-am promis, voi sprijini şi dezvolta sportul şi cultura»". O promisiune făcută oamenilor din Mangalia. Finalul a fost unul excepţional – un recital Harry Tavitian.

ACTRIŢE FĂRĂ PREMIU. Deşi la Individual au concurat mai multe fete, Premiul pentru interpretare feminină nu s-a acordat. E pentru prima dată în cei zece ani ai galei organizate de UNITER cînd juriul nu optează pentru o actriţă. Se vede că s-a ridicat ştacheta la valoare, chiar dacă au existat "zvîcniri" din partea unor fete.

Premiul pentru cel mai bun actor a revenit lui Pavel Danil Bîrsan, absolvent UNATC. La Grup a cîştigat spectacolul "Metamorfoze", în care joacă Ruxandra Chelaru şi Vlad Drăgulescu – absolvenţi ai Universităţii din Craiova. Premiul "Sică Alexandrescu" (Premiul special al juriului) l-au primit doi actori – Matei Rotaru (absolvent al Universităţii din Cluj), secţiunea Individual, şi Ioana Barbu (absolventă UNATC), pentru interpretarea rolului din spectacolul "Dactilograful".

UN PRINŢ LA "HOP". Prinţul Şerban Cantacuzino, de formaţie actor, a decernat (al doilea an consecutiv) Premiul "Maria Filotti", distincţie instituită în memoria bunicii sale, marea actriţă Maria Filotti. Premiul a fost înmînat lui Lari Cosmin Georgescu (secţiunea Individual), absolvent UNATC. Premiul "Timică", acordat de Asociaţia Master Class, le-a revenit în acest an Lorenei Lupu, absolventă UNATC, şi lui Dorin Ionescu, absolvent al Universităţii "Spiru Haret", pentru interpretarea rolurilor din spectacolul "Apa de Havel" de Matei Vişniec.

Premiul publicului a ajuns la acelaşi Matei Rotaru şi la interpreţii din spectacolul "Just Push Play" – Ana Maria Cazacu (absolventă la Iaşi), Dragoş Muscalu (UNATC), Robert Pavicsits, Giorgiana Elena Popan şi Bogdan Rădulescu – toţi de la Universitatea din Cluj.

×
Subiecte în articol: arte premiul