x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gala IPIFF: Marele trofeu, "Week-end cu mama"

Gala IPIFF: Marele trofeu, "Week-end cu mama"

de Roxana Ioana Ancuta    |    29 Iun 2009   •   00:00

A fost IPIFF. Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi. Şase zile de festival, şase zile de filme, competiţii şi o seară a premierilor. "Week-end cu mama", filmul lui Stere Gulea, a primit marele premiu, Trofeul Mării Negre.

S-a încheiat, sâmbătă, cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi. Pe scurt, IPIFF. Iniţiat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, IPIFF a fost organizat la malul Mării Negre (în Constanţa şi Mamaia, mai exact) de Consiliul Judeţean Constanţa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Este unica manifestare de acest gen din România şi are ca program prezentarea producţiilor româneşti de lungmetraj şi scurtmetraj lansate în premieră, în ultimul an (iunie 2008 - iunie 2009).

Anul acesta, spre exemplu, la secţiunea filme de lungmetraj s-au înscris în competiţie opt producători, cu filmele "Week-end cu mama" (regia Stere Gulea), Carol I (regia Sergiu Nicolaescu), Nunta Mută (regia Horaţiu Mălăele), Boogie (regia Radu Muntean), Cea mai fericită fată din lume (regia Radu Jude), Schimb valutar (regia Nicolae Mărgineanu), Întâlniri încrucişate (regia Anca Damian) şi O secundă din viaţă (regia Ioan Cărmăzan).

În competiţie au existat şi filme de scurt metraj, documentare şi, de asemenea, s-au înscris mai multe şcoli de film din ţară.

ŞASE AVANPREMIERE
De asemenea, au fost prezentate şi şase avanpremiere, printre care "Poliţist, adjectiv", un film al Cornel Porumboiu, distins acum o lună cu Premiul FIPRESCI la Cannes şi "Peşti mici", scurtmetrajul Andei Cruceanu - filmul care i-a adus, până în momentul de faţă, primul lor principal lui Puya (Dragoş Gărdeascu). Filmul a fost inspirit dintr-un caz real şi prezintă povestea unui fost puşcăriaş care nu reuşeşte să se adapteze în viaţa de după închisoare şi ajunge să comită o crimă pentru a se reîntoarce în locul celor proscrişi.

"Nunta Mută" a lui Horaţiu Mălăele a primit cele mai multe stele din partea publicului care a vizionat producţiile înscrise în concurs, însă, Marele Premiu, pentru cea mai bună producţie de lungmetraj de ficţiune i-a fost acrodat lui Andrei Boncea, producătorul filmului Week-end cu mama, în regia lui Stere Gulea.

RAMONA BĂDESCU RUPE MARGARETE
Seara Galei a fost moderată de Ramona Bădescu şi de Dinu Tănase (producătorul general IPIFF). Văzută, în ultima vreme, tot mai des în ţara de origine, Ramona Bădescu a profitat de prezenţa lumii din cinematografia autohtonă, pentru a-şi exprima dorinţa de a face şi ea un film în România.

Astfel, pe scenă fiind, a sacrificat o margaretă din buchetul de flori pe care l-a primit, jumulind-o petală cu petală şi întrebându-se cu voce tare: "voi face film în România?". Îl va face, nu-l va face, îl va face, nu-l va face...asta rămâne de văzut.

S-a acordat un premiu special, lui Sergiu Nicolaescu, din partea Consiliului Judeţean Constanţa, UNATC a primit premiul de excelenţă pentru contribuţia adusă filmului românesc, iar Ada Solomon, producătorul filmului românesc "Cea mai fericită fată din lume" (regia Radu Jude) a primit premiul de debut în producţia de lungmetraje. Bugetul IPIFF de anul acesta a fost în jur de cinci miliarde de lei vechi, cu aproape 50% mai mic faţă de cel de anul trecut.

×
Subiecte în articol: arte regia