Uniunea Teatrală din România a anunţat ieri nominalizările
pentru cea de-a XVII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Au fost făcute publice şi
distincţiile acordate de
Senatul acestei uniuni care are statutul instituţiei de
utilitate publică. Totuşi, asupra evenimentului pare să planeze circumspecţia,
din cauza anului financiar foarte dificil.
Suntem în 11 martie, dar nu s-a anunţat oficial data desfăşurării acestui eveniment care reprezintă cu adevărat sărbătoarea teatrului românesc. Credem, din cauza bugetului aşteptat de toată lumea. Nu este exclusă vreo surpriză! Vom vedea, poate în câteva zile. Apoi, Senatul UNITER nu a acordat în acest an o serie de premii speciale - pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru teatrul de păpuşi şi marionete şi pentru teatrul de revistă. Posibil să nu fi fost variante plauzibile. Să sperăm totuşi că aceste gale (prima ediţie a avut loc în 1993) nu-şi vor întrerupe activitatea.
OLGA TUDORACHE - PREMIUL DE EXCELENŢĂ
Senatul UNITER a hotărât ca la ediţia 2009 să acorde Premiul de Excelenţă marii actriţe Olga Tudorache, care de 58 de ani se află pe scena profesionistă. A fost şi un minunat pedagog în domeniul artei teatrale. Acum poate fi văzută în câteva teatre din Bucureşti, jucând cu patimă şi cu dragoste, cu credinţă în meseria pe care o face. Membrii Senatului au hotărât ca Premiul pentru întreaga activitate să fie decernat actriţei Margareta Pogonat, actorului Mitică Popescu, regizorului Gelu Colceag, criticului Alice Georgescu şi scenografului Dan Nemţeanu.
Premiile speciale s-au acordat doar la două categorii: pentru muzică de teatru - Vlaicu Golcea şi pentru coregrafie în arta spectacolului - Păstorel Ionescu.
LA NOMINALIZĂRI DOMINĂ UNGURII
Nominalizările la Premiile UNITER (s-au luat în calcul producţiile anului 2008) au fost făcute de un juriu format din trei critici - Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu. La cele mai însemnate categorii domină artiştii maghiari din Cluj-Napoca şi Sfântu-Gheorghe. Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, "Trei surori" de A.P. Cehov, a fost nominalizat la şapte categorii: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor - Gábor Tompa; Cea mai bună scenografie - Andrei Both; Cel mai bun actor în rol principal - Zsolt Bogdán pentru rolul Verşinin; Cea mai bună actriţă în rol principal - Imola Kézdi pentru rolul Maşa; Cel mai bun actor în rol secundar - András Hatházi pentru rolul Andrei; Cea mai bună actriţă în rol secundar - Tünde Skovrán pentru rolul Nataşa.
Montarea "Ivona, principesa Burgundiei" de la Teatrul "Támasi Áron" din Sfântu - Gheorghe a adus echipei câteva nominalizări foarte importante: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor - László Bocsárdi, Cea mai bună scenografie - József Bártha; Cel mai bun actor în rol principal - László Mátray şi Cel mai bun actor în rol secundar - Tibor Pálffy.
La categoria Cel mai bun spectacol a mai fost nominalizată creaţia "Omul pernă" de la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, montarea aducându-i creatorului Radu Afrim nominalizarea la Cea mai bună regie. De notat că în acest an cele trei titluri nominalizate ca fiind cele mai bune spectacole corespund şi celor trei nume (nominalizate) de regizori care le-au realizat. La categoria Cel mai bun actor în rol principal a fost nominalizat şi Victor Rebengiuc pentru rolul Willy Loman din spectacolul "Moartea unui comis voiajor", regia Felix Alexa (Teatrul Bulandra), iar la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal se regăsesc Mariana Mihuţ pentru rolul titular din "Lear", regia Andrei Şerban, de la Teatrul Bulandra şi Dorina Chiriac pentru rolul Ioana din "Ioana şi focul", regia Cătălina Buzoianu, de la Teatrul de Comedie. Pentru roluri secundare au fost luate în calcul şi actriţele Valeria Seciu pentru rolul Gloucester din "Lear" ("Bulandra") şi Ada Simionică pentru rolul Hilda din "And Bjork, of course", regia Radu Afrim (Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti), precum şi Sorin Leoveanu pentru rolul Lucio din "Măsură pentru măsură", regia Silviu Purcărete (Teatrul Naţional din Craiova). Scenografia spectacolului "Boala familei M", regia Radu Afrim, de la Teatrul Naţional din Timişoara a plasat-o pe Velica Panduru printre cei trei nominalizaţi la categoria respectivă. Debutul arată în felul următor: Ioana Anastasia Anton pentru rolul Ofelia din "Hamlet", regia László Bocsárdi (Teatrul Metropolis); Florina Gleznea pentru rolul Martha din "Cui i-e e frică de Virginia Wolf", regia Mariana Cămărăşan (Teatrul Act) şi Ionuţ Grama pentru rolul George din aceeaşi montare de la Act.
Pentru Teatru radiofonic sunt, de asemenea, trei nominalizări: "Ionesco, cinci piese scurte", regia Alexandru Dabija, "Planeta mediocrilor", regia Attila Vizauer şi "Ucigaş fără simbrie", regia Lucian Giurchescu - toate cele trei spectacole aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune. A dispărut categoria Teatru de televiziune, întrucât nu mai există astfel de producţii. Nu se mai regăsesc în palmares criticii de teatru. Urmează ca Premiul criticii să fie acordat la Gală de Secţia Română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.
Citește pe Antena3.ro