x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gala UNITER, cu un buget înjumătăţit în studioul TVR

Gala UNITER, cu un buget înjumătăţit în studioul TVR

de Maria Sârbu    |    22 Apr 2009   •   00:00
Gala UNITER, cu un buget înjumătăţit în studioul TVR

Uniunea Teatrală din România a găsit soluţia desfăşurării în acest an de criză financiară a Galei Premiilor UNITER: pentru că bugetele de marketing s-au înjumătăţit, numărul sponsorilor s-a redus, acest eveniment teatral va avea loc într-un studio al televiziunii publice, luni, 27 aprilie.



La conferinţa de presă susţinută astăzi cu prilejul anunţării acestei "surprize", Ion Caramitru, preşedintele Uniunii de creatori şi directorul Galelor UNITER, a remarcat faptul că nu vor fi invitaţi speciali de peste hotare, pentru că nu există posibilitatea de a-i aduce cu avionul la clasa business şi de a-i caza în hotel de lux. În plus, nici spaţiul nu permite, pentru că în studioul cu pricina sunt maximum 180 de locuri faţă de circa 1.150 cât are Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a avut loc gala, anul trecut şi în alţi ani. Astfel, la gală vor participa doar nominalizaţii, membrii celor două jurii - juriul de nominalizări şi juriul desemnării câştigătorilor - şi invitaţii care vor acorda premiile. Evident, organizatorii îşi propun să ofere "un spectacol bine făcut". Din punct de vedere tehnic, într-adevăr, calitatea spectacolului televizat este asigurată.

Deşi bugetul galei atinge doar suma de 320.000 de lei (cu 50% mai mic faţă de cel din 2008), echipa UNITER crede că spectacolul redus la doar două ore şi 45 de minute (începe la ora 21:10, având o pauză de 10 minte) va fi urmărit de foarte mulţi oameni în direct la TVR 1. De asemenea, se va transmite în direct la Radio Cultural şi pe două site-uri: cel al UNITER-ului şi cel al TVR. Lipseşte partea de buget care ar fi fost necesară ca spectacolul să se desfăşoare la TNB şi pe o durată mai mare. Şi suma pentru premii s-a redus ­ cu 25% faţă de cea din 2008.

Chiar dacă unele companii nu mai pot sponsoriza în acest an gala, Ion Caramitru, în calitatea sa de amfitrion, a promis că din studioul tv va aduce elogiu unor firme mari care au ajutat UNITER-ul, iar în acest an n-o mai pot face.

La conferinţă, Ion Caramitru a adus în atenţie nemulţumirile unor oameni de teatru, legate de faptul că nu au fost nominalizaţi la Premiile UNITER, fie în anii precedenţi, fie în acest an. Legat de acest lucru, Caramitru, care este şi director al Naţionalului bucureştean, a spus că şi el este nemulţumit că TNB nu a primit nici o nominalizare, cu atât mai mult cu cât au fost, în opinia sa, anul trecut, spectacole bune aici şi că nu face scandal. El a afirmat că trebuie acordată juriului, care decide, toată autoritatea şi că "atâta vreme cât sunt proteste în jurul Premiilor UNITER înseamnă că ele au importanţă".

În catalogul ediţiei 2009 a Galei Premiilor UNITER, Ion Caramitru a scris cuvântul de deschidere, ca un elogiu artei teatrale, cuvânt pe care îl va rosti la o dată cu începerea evenimentului:

"Ce putem spune despre Teatru în plină criză de lichidităţi? Ce farmec ascuns şi personal poate pune în mişcare un sistem recuperator de resurse financiare? Are Teatrul atâta forţă ca să trăiască prin el însuşi? Să lase uşile deschise şi să treacă în şomaj controlorii de bilete? Să joace la lumina lunii şi să se folosească de ecou pentru a fi auzit şi la galerie? Să stea smirnă în faţa autorităţilor? Cine poate anula serviciile făcute de-a lungul timpului de teatrul angajat mai devreme decât mulţi în întreţinerea speranţei şi în aşteptarea unor vremuri bune?

Aceste vremuri parcă au sosit, dar ce vedem cu ochiul liber e doar un pospai de adevăr. Ghete lustruite, bărbieritul cu perdaf, parfum înecăcios, războinici ai luminii, coloranţi artificiali şi capete pătrate, iată recuzita şi costumul timpului pe care îl parcurgem.

Astăzi, lumea vine la teatru mai mult decât oricând. Iată de ce trebuie să-şi ia în serios obligaţia de a oglindi lumea aşa cum e ea. Şi de a spera din nou spre viitor. Mai sunt oameni care pot schimba lumea. Mai sunt oameni recunoscători. Mai sunt oameni pentru care teatrul e o şansă de a-şi descoperi fiinţa. Ei sunt cei care susţin minunea care e teatrul viu, liber de constrângeri, de cenzură şi de compromisuri. Ei sunt tineri, veşnic tineri şi încrezători în soartă.

Pentru ei jucăm, pentru ei riscăm. Pentru ei suntem astă-seară aici, într-o arcă a lui Noe, plutind în derivă între Scylla şi Caribda crizei de sistem.

Gala noastră să trăiască
Şi nimic să nu-i lipsească!

Am spus!"

×
Subiecte în articol: arte uniter