Oops!, noua emisiune de la Antena 2 se desfăşoară sub deviza: “De unde-am plecat, noi, românii, şi unde-am ajuns?!”. În fiecare vineri, de la 17:30.
Daţi-mi câteva exemple de lucruri care erau catalogate drept penibile, imorale sau de prost gust în urmă cu câţiva ani, iar astăzi sunt scene intrate în firesc.
Oana Mareş: Subiectul moralitate este unul alunecos. Moral este ceea ce admite şi practică societatea. Odată cu evoluţia societăţii se modifică şi factorii. Admitem necinstea printre noi, ba mai mult idolatrizăm şmecheri de oraş, interlopi şi le facem şi fancluburi dacă au tăvălit vreo duduie semicelebră. Asta ar fi un exemplu. Moral este tot ce înseamnă bun şi cinstit, iar nouă nu ne-au mai rămas nici măcar firimituri din oameni de acest gen. Iar dacă mai sunt, cu siguranţă nu sunt modele pentru mulţi! Cu penibilul e altceva. Cam tot ce era penibil înainte, acum e ceva firesc: să-ţi vinzi intimitatea, să intri în conştiinţa oamenilor cu orice preţ, oricât de jenantă e situaţia în care te afli, să accepţi umilinţa publică, să strigi în gura mare că ai avut o aventură cu Liviu Vârciu. Penibilul face parte din viaţa noastră, a făcut mereu şi nu va dispărea dar, sperăm ca la un moment dat să nu mai fie singurul criteriu de selctare a ştirilor, titlurilor din ziar.
Cosmina Păsărin: Expunerea scenelor din viaţa privată opiniei publice, injurii, bătăi în direct - am văzut de curând o doamnă tăbărând cu pumnii asupra fostului soţ – certurile între membrii unei familii se desfăşoară în ziare, ceea ce altădată se desfăşura pe ascuns, după perdea, astăzi e la liberă vedere, pe stradă. Şi să ne înţelegem, nu judec pe nimeni. Mă gândesc că poate aici trebuia să ajungem, poate şi asta e o parte a conceptului de evoluţie. Dacă la începutul secolului 20 era considerat un gest teribil de îndrăzneţ ca o doamnă să-şi ridice fusta suficient de mult ca să i se vadă glezna, în secolul 21, indiferent ce parte a corpului ţi-ai expune, eşti în rândul lumii, nu mai e nimic incitant. Ce ştiu sigur este că, dacă ar fi posibile călătoriile în timp, nu mi-aş dori să văd ce va însemna incitant sau excitant la începutul secolului 22.
Cosmina, crezi că momentul în care ai pozat în Playboy pentru prima dată se poate încadra în categoria lucruri considerate imorale?
C: Dacă pozai acum ceva vreme în Playboy, să zicem zece ani, lumea te considera teribil de îndrăzneaţă, nonconformistă şi, probabil, există şi o conotaţie negativă în aceşti termeni. Playboy a fost întotdeauna o publicaţie de calitate, realizată de profesionişti ai imaginii, ai scrisului, ai designului, ai machiajului sau ai tiparului. Doar că, atunci, nu exista termen de comparatie. Acum, de când în orice zi, în fiecare tabloid, apare cel puţin o femeie dezbrăcată, această revistă dedicată bărbaţilor ocupă, în mintea cititorilor, locul de top pe care-l merită. Implicit, acea conotaţie negativă de care vorbeam nu mai există.
În opinia voastră, “de unde-am plecat, noi, românii, şi unde-am ajuns?”
O: În zona de showbiz… am plecat de la piele şi am ajuns la muşama, am plecat de la dive şi am ajuns la pitzipoance, am plecat de la decent şi am ajuns la chiloţăreală. Şi nu constat asta cu năduf, ci cu resemnare.
C: Nu trebuie să fii expert în economie ca să-ţi dai seama că, indiferent despre ce domeniu vorbim, ne aflăm în cădere liberă: sănătate, învăţământ, agricultură, industrie, nimic nu merge bine, totul e mai rău în comparaţie cu anii trecuţi, e clar că nu ne-aşteaptă vreun viitor luminos.
Fiecare dintre noi e afectat de problemele sociale, de realitatea politică. Cum simţiţi pe pielea voastră aceste lucruri?
O: Eu am trăit o experienţă legată de sistemul sanitar care m-a marcat! A fost prima dată când am simţit că vreau să fug din ţara asta. A fost prima dată când am simţit furia cetăţeanului umilit şi nedreptăţit de cei pe care îi plăteşte de-o viaţă. Am văzut bolnavi care au lucrat 35 - 40 de ani, fără oprire, lăsaţi să moară de statul român, de cei care au distrus sistemul sanitar. Obligaţi să-şi cumpere chiar şi seringile după o viaţă de taxe, impozite, cotizaţii.
C: La fel ca toţi ceilalţi oameni, dacă am nevoie urgent să ajung la spital, nu voi face excepţie de la regulă, va trebui să cumpăr pansamente sau vată. Atunci când am fost asiguraţi că ţara noastră nu va avea de suferit în urma crizei economice, am fost minţită şi eu, în rând cu toată lumea. Sunt aproape sigura că, dacă celelalte state vor reuşi, mai devreme sau mai târziu, să revină la performanţele anterioare crizei economice, în ceea ce priveşte România, destinul ne este pecetluit.
Numiţi câteva personalităţi care consideraţi că reuşesc să păstreze un echilibru în lumea nebuna în care trăim.
O: Nu-mi place să nominalizez, mă feresc să fac asta chiar dacă e vorba de exemplul AŞA DA! Cred că fiecare domeniu are un vârf, cel puţin un om integru, un om care trăieşte mai puţin pentru el şi mai mult pentru alţii.
C: Sunt foarte puţini oamenii cu notorietate care şi-au păstrat verticalitatea, de-a lungul vremurilor şi pot fi daţi drept exemplu, mai ales că, iată, CNSAS-ul ne aduce tot felul de surprize. Primul nume care-mi vine în minte este profesor dr. Pesamosca, un doctor aşa cum ar trebui să fie toţi doctorii din lumea asta.
Care este oaza voastră de normalitate ?
O: Acasă, lângă soţul meu! “Linişte şi recreere” este deviza acasă la noi (ca la Techirghiol, dar fără nămol) având în vedere programul extrem de încărcat al amândurora.
C: Acasă sau oriunde sunt înconjurată de prietenii mei.
Şi ce înseamnă o lume normală pentru voi?
O: Fără haos, fără dezorientarea asta care ne agită îngrozitor, o lume în care te poţi baza pe ceva, în care să construieşti ştiind că te poţi bucura de munca ta. O lume în care să-ţi permiţi să fii cinsit şi bun.
C: Lumea în care oamenii se respectă pe ei înşişi şi îi respectă pe cei din jur.
Puteţi să-mi daţi câte un exemplu de eveniment la care aţi mers în ultima vreme şi care consideraţi că a meritat cu adevărat?
O: Cosmina iese mai des prin prisma ocupaţiei de MC şi nu numai. Şi nici n-am să vă mint că am fost la teatru, doar ca să par mai interesantă, că nu am mai fost din decembrie! Vă recomand însă stand up comedy, show-uri de improvizaţie la Deko şi Godot. Când pot, fug acolo. Să râzi o oră încontinuu este o metodă de relaxare foarte, foarte bună.
C: Ar fi lipsit de profesionalism din partea mea să recomand un anume local în defavoarea altuia, pentru că acesta este job-ul meu, pentru prestaţia mea de MC în cluburi sunt plătită, iar pentru emisiune există o echipă care participă la evenimente şi face recomandările.
Aveţi şi invitaţi permanenţi în emisiune?
Invitaţi permanenţi sunt actorii Dan Badea şi Cătălin Bordea. Doi tineri talentaţi, creativi şi cu foarte mult umor, care merită întreaga atenţie a telespectatorilor.