x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Grigore Leşe şi ultimii rapsozi

Grigore Leşe şi ultimii rapsozi

de Luminita Ciobanu    |    25 Noi 2010   •   14:40
Grigore Leşe şi ultimii rapsozi

Studioul de Concerte "Mihail Jora” (Sala Radio) va găzdui la 4 decembrie un eveniment deosebit: Grigore Leşe şi ultimii rapsozi.  Publicul va participa la un spectacol aparte, cu tot felul de cântări: de ascultare, despre păstori, "picurari”, dragoste, dor, înstrăinare. Cum vine asta? Vă spunem imediat. Pe scenă vor urca oameni cu tălpile tăbăcite de drumuri, cu mâini asprite de munca pământului, în câteva cuvinte, oameni fără dichisuri şi podoabe. Rafinamentul lor este cântecul izvorât din plămada lor,  ţărănească. I-a găsit Grigore Leşe, în preumblările lui, "La porţile ceriului”. Sunt adunaţi de pretutindeni: Maramureş, Râşca, Cogealac.

Cântările lor sunt speciale, nu le găseşti la tot pasul. Aproape uitată, muzica promovată de Grigore Leşe are darul de a desfereca tainiţele sufletului, oferind noi perspective asupra lumii şi schimbând stări pentru că nu este firesc să uităm de unde de tragem şi să lăsăm uitării tradiţiile strămoşeşti şi cântecele moşilor noştri. " Cred că un popor care îşi uită tradiţiile este în pericol de a se nărui. De aceea cred că pentru fiecare dintre noi întoarcerea la obârşii este obligatorie. Cred că spre obârşii urci, nu cobori, căci pentru a-ţi putea atinge rădăcinile trebuie să-ţi înalţi sufletul. Cred în sensibilitatea, în emoţia şi în forţa de creaţie a poporului meu. Cred cu tărie că menirea mea în această lume este să-mi înnobilez strămoşii prin cântec”, spune maestrul Grigore Leşe.

Seria "Ultimii rapsozi” a debutat în 2008 la Institutul Cultural Român, fiind un program lunar de familiarizare a publicului citadin cu muzica tradiţională. Grigore Leşe  a pus de fiecare dată în scenă spectacole spontane, neregizate, invitând muzicanţii din ţară să-şi arate această latură sufletească, dozând şi alternând genurile muzicale.

Aşadar, la 4 decembrie, între invitaţii lui Grigore Leşe la Sala Radio se află aromânii Fârşeroţi din Cogealac, printre ultimii rapsozi care mai ştiu să mai cânte polifonic. Cel mai vârstnic dintre ei are 82 de ani. Cântările din Maramureş vor fi aduse de Grupul Iza, invitat în toate colţurile lumii unde a dus muzica ţărănească. De asemenea, grupul bărbătesc din Râşca va aduce colinde străvechi din Ţara de Sus a Moldovei, pe care le zice aşa cum a învăţat de la moşi.

Spectacolul de la Sala Radio este unul special. Grigore Leşe va veni să horească, să cânte cu noduri, să zâmbească, să jelească, să colinde. Vine cu toaca, cu tilinca, cu fluierele, cu cavalul  dar mai ales, cu vocea sa minunată.

Spectacolul este realizat în coproducţie cu Radio România şi TVR Cultural.
Biletele se distribuie exclusiv prin Reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Parteneri: Jurnalul Naţional, Şapte Seri, Observator Cultural, Formula As, BestMusic.ro, Iconcert.ro, Rol.ro, Liternet.ro, Port.ro, StiuMuzica.ro, Hotel Ibis.


×